Κ. Μητσοτάκης – Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλους»

Αιχμές κατά της τακτικής που εφαρμόζει η Τουρκία στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία άφησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εφόσον δεν προκλήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέρθηκε αποκλειστικά στα θέμα της ατζέντας, όπου κυριαρχεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η λήψη νέων μέτρων κατά της Μόσχας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη – μέλη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός με την επισήμανσή του αυτή θέλησε να τονίσει την διφορούμενη πολιτική που εφαρμόζει ο Ταγίπ Ερντογάν, οποίος από την μια πλευρά «καταδικάζει» στα λόγια την Ρωσική εισβολή και από την άλλη κινείται με πράξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει το καθεστώς Πούτιν.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «φλέγον» θέμα της ένταξης των δύο Σκανδιναβικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καλωσορίζοντας την Φινλανδία και τη Σουηδία και εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Να σημειωθεί, ότι στην ελληνική αποστολή επικρατεί ικανοποίηση από την μέχρι τώρα παρουσία του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν, καθώς οι επαφές με ηγέτες και διπλωμάτες είναι συνεχείς.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μέλη της ελληνικής αποστολής να επισημαίνουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και αυτό το γνώριζαν τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αμερικάνοι.

Επίσης, αναφορικά με την είδηση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία για αναβάθμιση των τουρκικών F-16, η ελληνική πλευρά δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Διπλωματικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι για να υλοποιηθεί μια τέτοια μεγέθους συμφωνία θα πρέπει πρώτα να περάσει από «πολλά κύματα» και να επικυρωθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Να σημειωθεί ότι η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε δημόσια πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ