Σύνοδος ΝΑΤΟ: Όλο το παρασκήνιο για τις κινήσεις Ερντογάν, έτοιμη για όλα η Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα στη συνοχή του ΝΑΤΟ αναμένεται να δημιουργήσει ο «αφιονισμένος» Ταγίπ Ερντογάν εάν υλοποιήσει τις απειλές του.

Τα μηνύματα που έρχονται από το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αναφορικά με την Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29 με 30 Ιουνίου.

Τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας προαναγγέλλουν τόσο στενοί του συνεργάτες όσο και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της γειτονικής χώρας.

Όπως επισημαίνουν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας, εάν δεν λάβει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστούν όσα ζητά από τις δύο χώρες, ενώ αναμένεται να θέσει και επίσημα θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος της Τουρκίας – όπως τουλάχιστον προειδοποιεί η Άγκυρα – πηγαίνει στην Ισπανική πρωτεύουσα με την πρόθεση να προκαλέσει πολλά και ποικίλα προβλήματα στη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Και η πραγματικότητα είναι ότι, ο κ. Ερντογάν – εφόσον υλοποιηθούν οι απειλές και δεν πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι για να αποκομίσει οφέλη – θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, σε μια χρονική στιγμή που κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε., επιζητούν την ενότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την αναθεωρητική στάση της Ρωσίας.

Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εμφανίζεται ανένδοτη εάν δεν υλοποιηθούν από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη οι παράλογες απαιτήσεις της. Όπως, να κηρυχθούν παράνομες όλες οι οργανώσεις Κούρδων στις δύο χώρες και να χαρακτηριστούν τρομοκράτες.

Επίσης, η Άγκυρα ζητά από την Σουηδία και την Φιλανδία να απελαθούν και να δοθούν στην Τουρκία δεκάδες άτομα κουρδικής κυρίως καταγωγής που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκράτες και ζουν στις δύο Σκανδιναβικές χώρες.

Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας διαρρέει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποσύρει το «βέτο», παρά το γεγονός πως η Σουηδία έκανε μια μεγάλη υποχώρηση άρωντας το «βέτο» που είχε θέσει αναφορικά με την πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σουηδία στην περίπτωση που πει το πολυπόθητο «ναι», η Τουρκία θα πουλά κανονικά σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Άγκυρα, γεγονός που βλέπει με καλό μάτι η Αθήνα.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στην Τουρκία προαναγγέλλουν με εμφατικούς τίτλους στα πρωτοσέλιδά τους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη για παν ενδεχόμενο, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει με έμφαση ότι «προφανώς εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Όπως τόνισαν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο emea.gr, η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη εδώ και ημέρες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα απαντήσει «χωρίς περιστροφές εάν προκληθεί».

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ και όλους τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τις πιθανές προκλητικές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι αναμένει άμεση και κατηγορηματική καταδίκη των Τουρκικών θέσεων, εφόσον αυτές τελικά τεθούν από τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει έντονο παρασκήνιο αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της Τουρκίας σε όλες τις συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της Ε.Ε. συμμετέχει ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο emea.gr, ότι ο εξ απορρήτων του Ερντογάν κρατά μια «σκληρή» και αδιάλλακτη στάση, τονίζοντας ότι επιβάλλεται για την ασφάλεια της Τουρκίας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου η Βορειοατλαντική Συμμαχία να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει μπει με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, η οποία ζητά συνεχώς νέα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για να πει το «ναι».

Την ίδια ώρα κορυφαίοι Αμερικανοί Γερουσιαστές, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, επισημαίνουν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Τουρκία λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ και επιβάλλεται να της επιβληθούν νέες πιο αυστηρές κυρώσεις.

Να σημειωθεί, ότι βασικό θέμα στο ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι η αγορά τουλάχιστον 40 F-16 από τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής ο κ. Μπάιντεν αρνείται κάθε αμυντική ενίσχυση στην Τουρκία.

Επομένως, όπως επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ