Ελλάδα – Κύπρος: Για πρώτη φορά συμμαχία ουσίας με σταθερές βάσεις και προοπτικές

Ισχυροποιείται η συμμαχία Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύοντας των γεωπολιτικό ρόλο του ελληνισμού στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία τρία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος έχουν έρθει πολύ κοντά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν, ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών που κινούνται συντονισμένα και ουσιαστικά στην γεωπολιτική «σκακιέρα» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Και η πραγματικότητα είναι πως οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, παρά τα μεγάλα εμπόδια που βάζει το καθεστώς Ερντογάν, έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε τέτοιο βαθμό, που να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του νέου γεωπολιτικού παζλ που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του την Παρασκευή στην Κύπρο με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Καθοριστικής σημασίας αποτέλεσε η συμφωνία με το Ισραήλ αναφορικά με την δημιουργία του αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ισραηλινή ΑΟΖ, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.

Η συμφωνία 3+1 (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ) αναφορικά με την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην κεντρική Ευρώπη, καθιστά την Κύπρο και την Ελλάδα βασικού «παίχτες» στο ενεργειακό «παιχνίδι», ειδικά σήμερα που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν το συντομότερο δυνατόν η Ευρώπη να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Ειδικά για την Κύπρο, εάν τεθεί σε λειτουργία ο Ισραηλινός αγωγός θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία, καθώς σε περίπτωση που το καθεστώς στην Τουρκία επιχειρήσει το οτιδήποτε θα θιγούν άμεσα τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ με ότι αυτό συνεπάγεται για την Άγκυρα.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συνέβαλλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της πίεσης που επιχείρησε η Τουρκία στην Κύπρο από το 2019 έως και το 2021.

Η διεθνοποίηση του θαλάσσιου αποκλεισμού και της απρόκλητης «εισβολής» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, από την Ελληνική και Κυπριακή διπλωματίας, κινητοποίησε τη διεθνή κοινότητα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν έντονες πιέσεις στο καθεστώς Ερντογάν για να επανέλθει στην έννομη τάξη.

Σήμερα, ο Τουρκικός πολεμικός στόλος δεν παρεμποδίζει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται εντός Κυπριακής ΑΟΖ και αυτό αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», το οποίο έχει ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης εκ μέρους της κοινοπραξίας Eni Cyprus Limited και Total Energies EP Cyprus B.V.

Η ενεργειακή ανάδειξη της Κύπρου και της Ελλάδας θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της γεωπολιτικής ανάδειξης των δύο χωρών και θα αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας αναφορικά με τις επιθετικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.

Ένα σημαντικό βήμα που θα καταστίσει το νησί της Αφροδίτης «απόρθητο κάστρο» είναι η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το Ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ, με συμπαραστάτες κορυφαίους Αμερικανούς Γερουσιαστές, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να αρθεί το εμπάργκο αναφορικά με αμυντικό εξοπλισμό.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπου Πετρίδη, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε το εν λόγω θέμα ήταν στο επίκεντρο των όσων συζήτησε στην Ουάσιγκτον, καθώς «η Κύπρος πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στην πλήρη άρση του εμπάργκο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προμηθευτούμε αμυντικούς εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και συνεπώς να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς».

Οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν στην συνάντησή τους στην Κύπρο να προχωρήσουν ενωμένοι και το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα αναδεικνύοντας σε κάθε διεθνή επαφή τους την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας.

Επίσης, οι δύο ηγέτες, υπογράμμισαν με έμφαση ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν σχεδιάσει από κοινού την αμυντική τους «θωράκιση» έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ