Τουρκική προκλητικότητα: «Θωρακίζονται» τα νησιά του Αιγαίου

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει απόρθητα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που λειτουργούν ως «σταθερά» αεροπλανοφόρα.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας των νησιών μας.

Οι συνεχείς παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών, που πλέον πετούν και πάνω από κατοικημένα νησιά και οι συνεχείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που επισημαίνουν ότι «είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών διότι παραβιάζεται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Τα νησιά μας είναι ήδη προστατευμένα με επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις και σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, εάν οι Τούρκοι τολμήσουν να προβούν στην οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ βαρύ.

Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στα νησιά, μετά από ένα πολύ «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα, η Τουρκία θα είναι μια πολύ διαφορετική χώρα, πιο αδύναμη και απομονωμένη.

Καταρχήν, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην περίπτωση επίθεσης των τούρκων σε κάποιο νησί, η ελληνική αντίδραση δεν θα περιοριστεί στο σημείο της σύγκρουσης, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το μήκος των συνόρων.

Δηλαδή, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιχειρήσουν με κάθε μέσο που διαθέτουν σε στρατιωτικούς στόχους από τον Έβρο μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

«Θα χτυπήσουμε από αέρα και θάλασσα κάθε στρατιωτικό στόχο στα παράλια της Μικράς Ασίας και στον Έβρο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι στα νησιά βρίσκονται σε θέσεις μάχης όλο το 24ωρο τόσο μονάδες του στόλου επιφανείας όσο και υποβρύχια.

Ακόμη, πάνω στα νησιά υπάρχουν σύγχρονες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων που θα αναχαιτίσουν κάθε εχθρικό αεροσκάφος προσπαθήσει να χτυπήσει τα νησιά μας.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από τις σταθερές βάσεις της και εκείνες που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε καιρό πολέμου, μπορεί να παράσχει αεροπορική κάλυψη στα νησιά μας μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ειδικά με τα υπερσύγχρονα Γαλλικά Rafale η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη για το καθεστώς Ερντογάν.

Τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά δεν αναμένεται να συμμετάσχουν σε αερομαχίες – αυτό το έχουν αναλάβει και το υλοποιούν με άριστο τρόπο τα F-16 – αλλά είναι ικανά να χτυπήσουν με απόλυτη επιτυχία στόχους από πολύ μακρινή απόσταση.

Επίσης, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου πετούν τις τελευταίες ημέρες και τα αναβαθμισμένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper.

Τα δύο πρώτα από τα 83 συνολικά μαχητικά που θα αναβαθμιστούν πετούν πάνω από Αιγαίο και οι πιλότοι τους «ανακαλύπτουν» τις πτητικές τους δυνατότητες, οι οποίες είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία έχει αναλάβει και την αναβάθμιση τους μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ