Εθνικές Εκλογές: Με ισχυρή οικονομία την άνοιξη του 2023

Δυστυχώς διανύουμε και πάλι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Το θέμα των εθνικών εκλογών φαίνεται να «ανοίγει» για ακόμη μια φορά πολύ πρόωρα στη χώρα μας, χωρίς να φέρει ευθύνη η κυβερνώσα παράταξη.

Τα τελευταία 24ωρα «πυκνώνουν» μάλιστα τα δημοσιεύματα που αναφέρουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Κάποια «μιλάνε» για πρόωρες εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου και κάποια άλλα για αρχές Οκτωβρίου. Θα μπορούσαμε και εμείς να αναφέρουμε μια ημερομηνία μπας και κατά τύχη «πέσουμε» μέσα.

Η αλήθεια, είναι, όμως, μια και μοναδική. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Ότι και να γράφεται, ότι και αν ακούγεται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς, την ακριβή ημερομηνία των εθνικών εκλογών δεν την γνωρίζουν ακόμη ούτε οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, όπως λένε χαριτολογώντας στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις «ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, καθώς δεν έχει ακόμη αποφασίσει».

Πάντως, από την αντίπερα όχθη, υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη «κυκλώσει» στο ημερολόγιο την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές, απλά δεν το διαρρέουν.

Όπως και να έχει η πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια πολύ απλά δεδομένα αναφορικά με το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει καμία περίπτωση να «διαταράξει» την καλοκαιρινή σεζόν προκηρύσσοντας εκλογές.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία, που προσδοκά να πάρει «βαθιές» ανάσες από την φετινή τουριστική κίνηση, που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Να σημειωθεί, ότι τουριστικοί πράκτορες υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την χώρα μας φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ ακόμη και εκείνον του 2019, καθώς αναμένονται πολύ πάνω από 30 εκατ. το φετινό καλοκαίρι.

Επομένως, τα όσα ακούγονται για εκλογές τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.

Και αυτό διότι οι εκλογές προκηρύσσονται ένα μήνα πριν την διεξαγωγή τους.

Εκτός και εάν ο πρωθυπουργός στα τέλη Αυγούστου, με γεμάτα τα ξενοδοχεία και τις παραλίες, βγει σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και προκηρύξει εκλογές. Γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργεί σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και η δήλωση που έκανε η έμπειρη και πολύ καλά ενημερωμένη βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε με νόημα αναφερόμενη στα σενάρια πρόωρων εκλογών ότι «όσοι μιλάνε για πρόωρες εκλογές δεν ξέρουν καθόλου καλά την Κυριάκο…».

Να σημειωθεί, ότι οι ξενοδόχοι ειδικά για φέτος, περιμένουν τουρίστες μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, εάν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Έτσι, το πιθανότερο και πιο «βολικό» σενάριο για την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2023.

Να περάσουν και τα Χριστούγεννα που με γεμάτα ταμεία από το καλοκαίρι θα μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει και κάτι παραπάνω στις «ευπαθείς» οικονομικά ομάδες.

Επίσης, μετά το τέλος του καλοκαιριού, που η ελληνική οικονομία θα έχει βγει και από την ισχυρή εποπτεία, η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της πολλούς μήνες μέχρι την άνοιξη του 2023 για να ενισχύσει επιχειρήσεις, νοικοκυρά και αγρότες.

Υπενθυμίζεται, ότι πιθανότατα θα έχουμε διπλές εκλογές, καθώς οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική.

Επομένως, στην περίπτωση που δεν σχηματισθεί κυβέρνησης συνεργασίας, που είναι το πιθανότερο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα, τότε θα πάμε σε ένα μήνα σε δεύτερες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ