Μ. Βορίδης: «Στηρίζουμε την Ουκρανία σε όλα τα μέτωπα που δοκιμάζεται, ενισχύοντας και την άμυνά της»

Ο υπουργός Εσωτερικών στην αποκλειστική του συνέντευξη στο emea.gr, που αναμένεται να συζητηθεί, αναφέρεται σε όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, όπως το ουκρανικό, την ενεργειακή κρίση και τις εκλογές

Ο κ. Βορίδης, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση «έπραξε άριστα», που έστειλε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ενισχύει τη δοκιμαζόμενη χώρα «σε όλα τα μέτωπα, ενισχύοντας και την άμυνά της».

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και έχουμε μεριμνήσει για την εμπροσθοβαρή καταβολή σημαντικών ποσών συνολικού ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος».

Επίσης, σημείωσε με έμφαση ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου «η πατρίδα μας να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθούν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη».

Ακόμη, αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές τόνισε πώς «η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη κυβερνητική λύση που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

emeaGR: Βρισκόμαστε εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ποια μέτρα έχετε λάβει προκειμένου να ενισχύσετε τις Περιφέρειες, τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας;

Μ. Βορίδης: Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και έχουμε μεριμνήσει για την εμπροσθοβαρή καταβολή σημαντικών ποσών συνολικού ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, έχουμε συμφωνήσει στη μετακίνηση των καταβολών των υποχρεώσεων των Δήμων και των Περιφερειών για τον Μάιο, μέτρο που πρόκειται να επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει και να απορροφήσει την πίεση που δέχεται, ενώ μετά τον Μάιο θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα παρέμβουμε εκ νέου εφόσον κριθεί αναγκαίο.

emeaGR: Η ενεργειακή αυτονομία σημαίνει και γεωπολιτική αναβάθμιση για μια χώρα. Θεωρείτε πως επιβάλλεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο;

Μ. Βορίδης: Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία προσπάθεια από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπευσθούν οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της ελληνικής επικράτειας για τα οποία υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα ότι αυτές θα επιβεβαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση μία θετική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο θα ενίσχυε την προσπάθεια που καταβάλλει η πατρίδα μας να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθούν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη που αγωνίζεται αυτή την περίοδο να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη. Να υπενθυμίσω δε ότι η κυβέρνησή μας έχει ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από ουσιαστικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή πύλη των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

emeaGR: Πράξαμε σωστά, αναφορικά με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία;

Μ. Βορίδης: Πράξαμε άριστα. Η Ουκρανία δέχτηκε εισβολή και εξαιτίας αυτού διεξάγεται ένας πόλεμος. Δεν έγινε ούτε σεισμός, ούτε πλημμύρα για να στείλουμε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Βοηθάμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί την ελευθερία της, την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα. Στηρίζουμε την Ουκρανία σε όλα τα μέτωπα που δοκιμάζεται, ενισχύοντας και την άμυνά της. Ας μην ξεχνά κανείς ότι η πατρίδα μας βρίσκεται διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, η πατρίδα μας υπερασπίζεται διαχρονικά το διεθνές δίκαιο. Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία δέχεται απρόκλητη επίθεση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ελλάδα διαμόρφωσε εξαρχής μία ξεκάθαρη θέση έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και αυτή τη θέση επιβεβαιώνει και υποστηρίζει με έμπρακτο τρόπο.

emeaGR: Είστε υπέρ, του να στείλουμε επιπλέον πολεμικό υλικό;

Μ. Βορίδης: Σαφώς. Αν και εύχομαι να μη χρειαστεί και να τελειώσει η ρωσική βαρβαρότητα.

emeaGR: Ποια θα πρέπει να είναι η στάση που θα κρατήσει στο μέλλον, η Ελλάδα έναντι της Ρωσίας;

Μ. Βορίδης: Όσο διαρκεί η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, η Ελλάδα οφείλει να επιμείνει στη διατήρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

emeaGR: Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η αναθεωρητική στάση της Ρωσίας, θα «ανοίξει την όρεξη» και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. Πιστεύετε ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει κάποια ακραία κίνηση στο Αιγαίο;

Μ. Βορίδης: Η αποφασιστικότητα που επέδειξε η διεθνής κοινότητα στο θέμα της Ουκρανίας έχει αποθαρρύνει την Τουρκία από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα κάθε προκλητική ενέργεια στην οποία προβαίνει η γείτονας σε κάθε πεδίο, γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεται και επικροτεί κάθε Έλληνας πατριώτης.

emeaGR: Θα έπρεπε να αναδείξουμε περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα;

Μ. Βορίδης: Το ζήτημα της παράνομης κατοχής εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία είναι ένα θέμα το οποίο η χώρα μας έχει αναδείξει σε διεθνές επίπεδο και σε κάθε ευκαιρία και θα συνεχίσει να αναδεικνύει με αμείωτη ένταση. Για να είμαστε ρεαλιστές όμως αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

emeaGR: Ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας είναι το «τσουνάμι» των προσφύγων που έρχεται από την Ουκρανία. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία;

Μ. Βορίδης: Βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση ένα συνεκτικό σχέδιο υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων που επιλέγουν τη χώρα μας για να γλιτώσουν από τη θηριωδία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την άμεση διαθεσιμότητα 5.000 κλινών φιλοξενίας με δυνατότητα αυτές να ανέλθουν σε 30.000. Παράλληλα, έχει ήδη αποφασιστεί η παροχή έκτακτου καθεστώτος ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου, απόφαση που ελήφθη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετήθηκε άμεσα από τη χώρα μας ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

emeaGR: Υπάρχει μέριμνα από το κράτος για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των χιλιάδων γυναικών από την Ουκρανία;

Μ. Βορίδης: Τα φαινόμενα αυτά είναι απαράδεκτα, η νομοθεσία που τα αντιμετωπίζει βρίσκεται στη θέση της και σε ισχύ και η διοίκηση έχει εντολή να εφαρμόσει τον νόμο με απόλυτη αυστηρότητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί ευάλωτες γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Οι ελληνικές Αρχές είναι ενήμερες για αυτό τον κίνδυνο και μεριμνούν σχετικά.

emeaGR: Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ είναι ένα «πολυσυλλεκτικό» κόμμα. Παράλληλα, στο Συνέδριο, κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης τόνισαν ότι η ΝΔ είναι ένα «δεξιό» κόμμα και δεν πρέπει να χάσει την ταυτότητά του. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Μ. Βορίδης: Το σύγχρονο πρόσωπο της Δεξιάς σε ολόκληρη τη Δύση δίνει απαντήσεις σε σημαντικά και διαχρονικά ζητήματα όπως η οικονομική ελευθερία, το λιτό και αποτελεσματικό κράτος, η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, η επιβολή του νόμου και της τάξης, η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής κυριαρχίας. Όλα τα παραπάνω ζητήματα απαντώνται στο ακέραιο από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που καλούνται να την υπηρετήσουν.

emeaGR: Οι εκλογές είτε γίνουν μετά το καλοκαίρι είτε γίνουν σε 12 περίπου μήνες είναι προ των πυλών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα η ΝΔ;

Μ. Βορίδης: Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ότι θα θέσει στη λαϊκή ετυμηγορία το αίτημα της αυτοδυναμίας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας του ρευστού γεωπολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται παγκοσμίως επιτάσσουν τη συγκρότηση ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων που θα μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά και αποφασιστικά. Εξάλλου, από τις τοποθετήσεις των λοιπών κομμάτων προκύπτει αδυναμία συγκρότησης οποιασδήποτε Κυβέρνησης συνεργασίας. Άρα, η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη κυβερνητική λύση που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ