Μητσοτάκης – ΗΠΑ: Γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, με ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

Δυναμική παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σηματοδότησε την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας.

Άρχισε με άριστο τρόπο, καθώς υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες προς όφελος της Ελλάδας και έκλεισε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, καθώς συμπεριελάμβανε αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία.

«Η επιτυχία ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των πλέον αισιόδοξων», τόνιζαν το βράδυ της Τρίτης στελέχη της κυβέρνησης, μην μπορώντας να κρύψουν την ικανοποίησή τους για την άκρως επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Και η αλήθεια είναι ότι τα όσα λένε τα «γαλάζια» στελέχη δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έτυχε υποδοχής ηγέτη μεγάλης και ισχυρής χώρας. Αυτό επισημαίνουν ακόμη και παλαιοί Αμερικάνοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν αρέσκονται να «χαϊδεύουν» αυτιά.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνίες, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρό «παίχτη» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας, με την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό «κόμβο», τόσο για τα Βαλκάνια, όσο και για την κεντρική Ευρώπη είναι ενδεικτικό του ρόλου που αναμένεται να διαδραματίσει η χώρα μας στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την επίθεση της Ρωσία στην Ουκρανία.

Ακόμη, επιτεύχθηκε μια πολύ σημαντική συμφωνία που αφορά στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Ο λόγος για την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ενώ παράλληλα έγιναν συζητήσεις και για ενίσχυση του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin θέλει η Ελλάδα, μέσω της ΕΑΒ, να συμμετέχει στην κατασκευή των μαχητικών. Εάν συμβεί αυτό, θα αναβαθμιστεί ο αμυντικός ρόλος της χώρας μας και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Τρίτον, δόθηκε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων, καθώς το καλοκαίρι βγαίνει από την αυστηρή επιτήρηση και μπαίνει και πάλι μετά από πολλά χρόνια στην Επενδυτική Βαθμίδα.

Τέταρτον, ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από πολλά χρόνια, το Κυπριακό ζήτημα, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τζο Μπάιντεν, όσο και μέσα στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Πέμπτον, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, παρουσία του κ. Μπάιντεν, αλλά και από το βήμα του Κογκρέσου, επισημαίνοντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελλάδα καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Μάλιστα, δημόσια για πρώτη φορά μέσα στις ΗΠΑ, Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την ηγεσία του Λευκού Οίκου και τους Γερουσιαστές να μην ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Τουρκίας, καθώς αποτελεί κίνδυνο για την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες και μόνο το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να μιλήσει στη Γερουσία καταδεικνύει την αναβάθμιση της χώρας μας.

Να σημειωθεί, ότι ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, που μίλησε από το βήμα του Κογκρέσου.

Όπως υπογραμμίζουν μέλη της κυβέρνησης, οι συμφωνίες που κλείστηκαν και θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες είναι πολύ σημαντικές και αφορούν επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιήσουν στη χώρα μας αμερικανικοί «κολοσσοί», γεγονός που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι και καλά αμειβόμενες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ