Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις των δύο χωρών

Η ενεργειακή ασφάλεια, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζ. Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας», τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης εξηγούσε τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

«Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών», είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Μπάιντεν: «Η βάναυση επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την Δημοκρατία»

«Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του κουβέντες μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια είπε πως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. «Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν ο οποίος υπογράμμισε για δεύτερη φορά τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα και είπε πως «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας».

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας», είπε παίρνοντας το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε συγκεκριμένα σημειώνοντας πως «είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο».

Και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».

Η ατζέντα της συνάντησης

Οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και γενικότερα τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από στελέχη της κυβέρνησης, το σημαντικότερο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι είναι αυτό της ενέργειας.

Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αξιόπιστες πηγές, τόνισαν στο emea.gr, ότι με το σχέδιο που έχει καταρτήσει ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, η Ελλάδα θα καταστεί σύντομα ενεργειακός «κόμβος» στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται βέβαια, για την επιτυχία της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η χώρα μας χαίρει της εμπιστοσύνης δύο πολύ ισχυρών κρατών της περιοχής, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Επίσης, πολύ ισχυρές δυνάμεις του αραβικού κόσμου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, προκειμένου μέσω της χώρας μας να τροφοδοτείται η κεντρική Ευρώπη με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Το «αγκάθι» σε αυτή την προσπάθεια είναι η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, η οποία όσο βλέπει ότι μένει εκτός παιχνιδιού, τόσο εντείνει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίων της Ελλάδας.

Σημαντικό στοιχεία βέβαια είναι να γίνει γνωστό το τι πρότειναν οι Αμερικανοί να δοθεί στην Τουρκία, ως αντιστάθμισμα για τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει η χώρα μας.

«Δεν γίνεται η Τουρκία να μην πάρει κάτι από το μοίρασμα που θα γίνει στην περιοχή», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Ακόμα,συζητήθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, τόσο με τη θέληση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στην αμυντική συμφωνία, αλλά και τις τουρκικές απειλές για βέτο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο το βράδυ της Δευτέρας, στις 22:30, ώρα Ελλάδος.

Μετά τη συνάντηση προγραμματίστηκε δεξίωση στις 12 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, από ζεύγος Μπάιντεν προς τιμής του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Να σημειωθεί, ότι η δεξίωση αποτελεί σημαντικό γεγονός, που δείχνει την σημασία που δίνει ο κ. Μπάιντεν στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς δεν συνηθίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος να παραθέτει δεξίωση μετά τις συναντήσεις τους με αρχηγούς κρατών.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης στις 16:40, ώρα Ελλάδος, θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αμέσως μετά θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.