Νέα κυβερνητικά μέτρα: Πώς ωφελούνται επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Στήριξη σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό για επιχειρήσεις. 200 ευρώ επιδότηση στα ταξί. 0,15 ευρώ ανά λίτρο η επιδότηση στο diesel. Σε 96 δόσεις η εξόφληση Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Συγκεκριμένη μορφή πήραν τα μέτρα στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά για τα οποία έκανε λόγο στο χθεσινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός.

Εκτός από τις επιδοτήσεις που αφορούν σε ιδιώτες και νοικοκυριά σημαντικές διευκολύνσεις δίνονται και σε μία σειρά από επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους να απειλείται και τα μηνιαία έξοδά τους να «εκτοξεύονται».

Μία σημαντική κατηγορία είναι εκείνη των επαγγελματιών οδηγών. Για τα ταξί χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ , ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου, με το μέτρο να αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για το diesel κίνησης, το οποίο χρησιμοποιεί μία σειρά επαγγελματιών, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις επιχειρήσεων και αγροτών

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Επιπλέον για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής προβλέπεται ενίσχυση με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva θα διατεθούν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Φυσικό αέριο: Η Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά Τιμολόγια

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Τι ισχύει για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις, ενώ παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ