Ισχυρή ανάπτυξη 8,5% προβλέπει η έκθεση της 13ης αξιολόγησης

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας βρίσκεται η Ελλάδα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 13ης αξιολόγησης. Οι θετικές προοπτικές και οι «αστερίσκοι».

Με θετικό τρόπο ολοκληρώθηκε η 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς, εξέλιξη που οδηγεί τη χώρα μας πιο κοντά στο να απαλλαγεί από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτήν, προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 8,5% για το 2021, η οποία και το 2022 αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 4,9%.

Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η αύξηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ενώ εξαιρετικά αναμένεται να κυμανθεί και ο τουρισμός, ο οποίος θα ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020. Τέλος, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν και οι εξαγωγές αγαθών.

Ακόμα, στην έκθεση αναδεικνύεται η σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος αλλά και η δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022. Ακόμα, υποχωρεί και ο κίνδυνος φτώχειας, παρά την υγειονομική κρίση. Επιπροσθέτως, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο αναμένεται να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.

Επίσης, οι Θεσμοί στέκονται στην επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.

Ακόμα, υπογραμμίζεται η πρόοδος σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ– η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων- η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Τέλος, διαπιστώνεται η συνέχιση μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι «αστερίσκοι»

Στον αντίποδα, στην έκθεση σημειώνεται ότι θα πρέπει να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι κινήσεις για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς όπως στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ακόμα, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος από την ενεργειακή κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, με την υποσημείωση ότι αργότερα το 2022 οι τιμές στην ενέργεια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.

Στους ενδεχόμενους κινδύνους περιλαμβάνονται και εκείνοι από την υγειονομική κρίση που ίσως οδηγήσει στο να ληφθούν μέτρα στήριξης και πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, στα προβλήματα που πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα συμπεριλαμβανομένου του φορέα πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά το έλλειμμα και στην αύξηση του χρέους ανάλογα με την τελική τους στατιστική ταξινόμηση.

Το ίδιο ισχύει και για τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, όπως η αναδρομική αποζημίωση για περικοπές συντάξεων και δικαστικές υποθέσεις κατά της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου Εταιρεία (ΕΤΑΔ).

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι στην τελική ευθεία προκειμένου να επιτύχει την οριστική της έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ