ΥΠΟΙΚ: Όλες οι μεγάλες φοροαπαλλαγές μέχρι το καλοκαίρι του 2023

Η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της υπόσχεση για σημαντική μείωση της φορολογίας και προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων που θα μειώσουν σημαντικά την επιβάρυνση των πολιτών.

«Φουλάρει τις μηχανές του» το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου τους επόμενους μήνες να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είχε από την πρώτη στιγμή ψηλά στην ατζέντα της -από το προεκλογικό της πρόγραμμα ακόμα- τον εξορθολογισμό της φορολογίας και την αντιμετώπιση αρκετών αδικιών που έχουν παρατηρηθεί εξαιτίας και της μνημονιακής πραγματικότητας.

Στο πρόγραμμα του υπ. Οικονομικών αλλά και συναρμόδιων υπουργείων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα μια σειρά από παρεμβάσεις που θα «ανακουφίσουν» τους πολίτες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, ο νέος ΕΝΦΙΑ, και οι αλλαγές στον φόρο κινητής τηλεφωνίας.

Ήδη, από την 1η Ιανουαρίου οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και η διαδικασία απαλλαγής των νέων μέχρι 29 ετών από τον φόρο στην κινητή τηλεφωνία.

Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος, ενώ η αποπληρωμή του θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες δόσεις (10 ή 12) και θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Ακόμα, οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22%, από 24%, ενώ μειώνεται η προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση, αφού αυτές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Τέλος, μέχρι το καλοκαίρι του 2023, η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους δημόσιους υπάλληλους όσο και για τους συνταξιούχους, βάζοντας οριστικό «τέλος» στον συγκεκριμένο φόρο.

Η «ταυτότητα» των φοροαπαλλαγών

Με τον νέο προϋπολογισμό, 3,3 εκατ. νοικοκυριά δικαιούνται φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Ακόμα, περίπου 40.000 επιχειρήσεις απολαμβάνουν έκπτωση 1 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, ενώ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται σημαντικές μειώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις στη φορολογία κεφαλαίου (ανάμεσά τους ο ΕΝΦΙΑ και οι γονικές παροχές) κοστίζουν περισσότερο στο δημόσιο, με τη συνολική απώλεια εσόδων να φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά, την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 1,3 δισ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων με 1,022 δισ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με 960 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στις 852 από 763 που ήταν πριν από ένα χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ