Τέλη κυκλοφορίας: Νέα παράταση στην πληρωμή τους

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια νέα παράταση στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας 2022, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια νέα παράταση. 

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι. 

Μάλιστα, σημαντικό να σημειωθεί είναι πως η καθυστέρηση καταβολής τελών, σημαίνει τον διπλασιασμό τους.  

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Φέτος, ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι πολίτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα myCAR , στην οποία έχουν αναρτηθεί τα τέλη κυκλοφορίας 2022, καθώς τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code. Σκοπός αυτού είναι η διευκόλυνση στην πληρωμή των τελών. 

Συγκεκριμένα, σκανάροντας τον κωδικό QR, μπορούν να πληρώσουν άμεσα τα τέλη τους μέσω web banking. 

Βέβαια, για όσους δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη απευθείας στις τράπεζες. 

Τι ισχύει για την κατάθεση πινακίδων

Στην προθεσμία που θα δοθεί περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος προχωρήσει στην ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων, απαλλάσσεται από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και των τεκμηρίων διαβίωσης.

Έτσι, εάν δοθεί πράγματι η παράταση των τελών κυκλοφορίας, τότε προκύπτει η ισχύς για την κατάθεση για την κατάθεση πινακίδων.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και φυλάσσονται από τον ίδιο, καθώς δεν απαιτείται η κατάθεσή τους στην εφορία. 

Εάν το όχημα κυκλοφορεί με πινακίδες, το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ μαζί φυσικά με τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής. 

Τέλος, σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ