ΚΙΝΑΛ: Το φαβορί Ανδρουλάκης, ο Παπανδρέου που πιστεύει στην ανατροπή και ο ρυθμιστής Λοβέρδος

Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να «μπαίνει» με προβάδισμα διψήφιας διαφοράς από τον Γιώργο Παπανδρέου στην «κούρσα» της δεύτερης Κυριακής, τίποτα όμως δεν έχει κριθεί ακόμα.

Οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων και των στοιχηματικών εταιρειών δικαιώθηκαν, και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Ο 42χρονος πολιτικός κατάφερε να εξασφαλίσει το 37,11% των ψήφων, αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Παπανδρέου με 27,06 και τον Ανδρέα Λοβέρδο με 26,06%. Το προβάδισμα του είναι ισχυρό και δικαίωσε όσους πίστευαν στην υποψηφιότητά του παρά τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αφού έχει εκλεγεί στην Ευρωβουλή, και δε θα μπορεί να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής του ομάδας μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αυτό φαίνεται πάντως ότι δεν πτόησε τους ψηφοφόρους του, που του χάρισαν μια μεγάλη νίκη, ενώ στην Κρήτη έφτασε το εντυπωσιακό 61,3%.

Δεν τα παρατάει ο Γιώργος

Αργά το βράδυ της Κυριακής διέρρευσε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποδεχθεί την ήττα του, λόγω της μεγάλης διαφοράς, και δε θα υπάρξει δεύτερη εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν πιστεύει σε καμία περίπτωση ότι η μάχη έχει χαθεί, ενώ ως παράδειγμα χρησιμοποιείται και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Νέα Δημοκρατία πριν μερικά χρόνια.

Τότε, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό 39,80%, έχοντας αφήσει πίσω του τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 28,50%. Τα προγνωστικά όμως δεν επιβεβαιώθηκαν και ο νυν πρωθυπουργός έκοψε πρώτος το νήμα εξασφαλίζοντας ποσοστό 52% έναντι 47,57% που είχε πάρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη (κυρίως) αλλά και του Παύλου Χρηστίδη, θα στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την αρχική παγωμάρα στο άκουσμα των αποτελεσμάτων (υπενθυμίζουμε ότι οι άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου δήλωναν σίγουροι για την πρωτιά με μεγάλη διαφορά), επικρατεί διάθεση ανασύνταξης δυνάμεων για την τελική αναμέτρηση.

Τι χάρισε την νίκη στον Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σίγουρα δε θα μπορούσε να περιμένει καλύτερο δώρο για την σημερινή γιορτή του. Ο νεαρός πολιτικός κεφαλαιοποίησε στην κάλπη αυτό που τόσο καιρό υπήρχε στην -πολιτική- ατμόσφαιρα και τον ήθελε όχι μόνο σίγουρο για την δεύτερη Κυριακή αλλά και μεγάλο φαβορί.

Στα συν του καταγράφεται το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολιτικό νέο, άφθαρτο, ο οποίος μάλιστα είχε κοντράρει «στα ίσα» την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις προηγούμενες εκλογές του ΚΙΝΑΛ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι το μέλλον τού ανήκει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε χωρίς σκληρή δουλειά. Αντιθέτως, ως πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ γνωρίζει άριστα τους μηχανισμούς του κόμματος, ενώ εξαιρετικές είναι οι σχέσεις του με τις κομματικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πού θα προσπαθήσει να χτυπήσει ο Γιώργος

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να «παραδοθεί» χωρίς «μάχη». Αντιθέτως, ήδη οι συνεργάτες του, υπό την καθοδήγησή του, χαράζουν την στρατηγική της επόμενης μέρας.

Αυτό που θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ είναι ότι το κόμμα αυτήν την στιγμή χρειάζεται έναν αρχηγό που θα δίνει τον αγώνα μέσα από το κοινοβούλιο και δεν θα εκφράζεται μέσω… αντιπροσώπου.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αναδείξει το γεγονός ότι ο αντίπαλός του δεν έχει δώσει σαφή πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά του, «ψαρεύοντας» στις «δεξαμενές» και της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Ο ρυθμιστής Λοβέρδος

Ένα σημείο που μπορεί να αλλάξει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης είναι η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο έμπειρος πολιτικός έμεινε εκτός δεύτερου γύρου για μία μόλις μονάδα και με το 26,06% που απέσπασε επιβεβαίωσε την ισχυρή του δυναμική εντός του ΚΙΝΑΛ.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος, θα γνωστοποιήσει αύριο, Τρίτη, ποιον από τους δύο υποψήφιους θα στηρίξει. Στην αρχή είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι θα ζητήσεις από τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν κατά συνείδηση, όπως όμως φαίνεται θα πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ενός εκ των δύο «μονομάχων».

Για να το κάνει αυτό θέλει πρώτα να μιλήσει μαζί τους αλλά και να συζητήσει με τους συνεργάτες του. Είναι φανερό πως αν επιλέξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, όλα θα έχουν κριθεί. Σε περίπτωση όμως που αποφασίσει να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φαντάζει δύσκολο τη δεδομένη στιγμή, όλα είναι «ανοικτά» για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ενός ΚΙΝΑΛ που όπως φαίνεται δε θα γίνει ξανά ΠΑΣΟΚ, αφού το ΑΦΜ του κόμματος κουβαλάει χρέη τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ