To ελληνικό Success Story-Πώς έγινε η χώρα μας «μαγνήτης» επενδύσεων

Οι επόμενες μεγάλες κινήσεις των επενδυτών στην Ελλάδα, και οι λόγοι εκείνοι που μετέτρεψαν την χώρα μας σε ισχυρό πόλο έλξης των ξένων κεφαλαίων.

Μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης ξημερώνει στη χώρα μας, η οποία, μετά από αρκετά χρόνια, επιστρέφει δυναμικά στο επίκεντρο της προσοχής των ξένων κεφαλαίων.

Αμερικανικοί «κολοσσοί», όπως η Amazon και η Microsoft, έχουν εντάξει την Ελλάδα για τα καλά στα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ και μικρότερες εταιρείες, με σημαντική όμως πορεία, όπως η Pepco, ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στo ελληνικό έδαφος.

Ποια project «τρέχουν» και ποια ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον

Η Amazon Web Services επέλεξε την Ελλάδα για την εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, μίας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας, όπου μεγάλες εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα κάνουν στρατηγικές τοποθετήσεις σε υποδομές οι οποίες θα στηρίξουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την οικονομία του αύριο.

Δυναμική παρουσία της Microsoft

Εξάλλου, και η Microsoft όμως ενισχύει σημαντικά τους δεσμούς της με την Ελλάδα, μέσω μίας σειράς επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου data center της εταιρείας στη χώρα μας, το οποία θα κατασκευαστεί στα Σπάτα. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, η αμερικανική εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να βοηθήσει τον πάροχο ενέργειας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των τεχνολογιών cloud, να ενισχύσει την ασφάλεια των ψηφιακών διαδικασιών και να ψηφιοποιήσει το εργασιακό του περιβάλλον, προσφέροντας νέες δυνατότητες στους εργαζόμενους του, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδεύσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Επίσης «έδωσε τα χέρια» με την Τράπεζα Πειραιώς, για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας, την ενίσχυση της επιχειρησιακής της αποδοτικότητας, την παροχή νέων εξατομικευμένων πελατοκεντρικών υπηρεσιών και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος, ο αμερικανικός κολοσσός παρέδωσε πρόσφατα στο ΥΠΠΟΑ το φιλόδοξο πρότζεκτ «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» το οποίο έχει ως στόχο να «ζωντανέψει» την αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περίπου 2.500 χρόνια, όταν και γεννήθηκαν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Είσοδος της Pepco στην ελληνική αγορά

Ακόμα, το φθινόπωρο του 2022, πρόκειται να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα της αλυσίδας ειδών ένδυσης και οικιακής χρήσης Pepco στη χώρα μας, τα οποία θα φτάσουν τα 12 μέχρι την αρχή του επόμενου χρόνου.

Ελληνικό, η «κορωνίδα» των επενδύσεων

Φυσικά, «κορωνίδα» των επενδυτικών κινήσεων είναι το «Ελληνικό», με τα εργοτάξια να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, σε μια έκταση 6.200 στρεμμάτων που είναι σε εξέλιξη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το παράκτιο μέτωπο από την Lamda Development.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι επενδύσεις για τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στα οδικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στην αντιπλημμυρική προστασία, στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, καθώς και σε άλλα έργα που θα διευκολύνουν την πρόοδο του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό.

Ταυτόχρονα, προχωράει και η υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων ανάπλασης της πρώτης πενταετίας: η αναβάθμιση της Μαρίνας και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, ο Marina Tower, η Marina Galleria, ο παραθαλάσσιος οικισμός κατοικιών καθώς και συγκροτημάτων μπροστά από το πάρκο, τον Πύργο που θα στεγάζεται ξενοδοχείο και γραφεία επί της Βουλιαγμένης, καθώς το εμπορικό συγκρότημα.

Στον αρχικό προγραμματισμό για την πρώτη φάση του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό, είχε τεθεί μεταξύ άλλων ως στόχος και η κατασκευή περίπου 800 κατοικιών που περιλαμβάνουν διαμερίσματα στον οικιστικό ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά και έναν μικρό αριθμό πολυτελών κατοικιών δίπλα στη θάλασσα. Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης που καταγράφηκε σχεδιάζεται πλέον η ανέγερση περίπου 1.200 επιπλέον κατοικιών την πρώτη πενταετία.

Γιατί όμως τώρα;

Φυσικά οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Αντιθέτως, υπάρχει μία σειρά από λόγους που η Ελλάδα έχει κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του αντιπροέδρου της Amazon Web Services, αρμόδιου για την Global Public Policy, Michael Punke.

Σχολιάζοντας την επένδυση της Amazon, τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και την Ελλάδα του σήμερα.

Επίσης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και στις προσπάθειες για ψηφιοποίηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος για όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, ιδιαιτέρως αποκαλυπτική είναι η ανάλυση της πολυεθνικής εταιρείας real estate Knight Frank, η οποία, με αφορμή το άνοιγμα του γραφείου της στην Αθήνα εξήγησε τους 7 λόγους που την έκαναν να «ενθουσιαστεί» με την χώρα μας και πιστεύει ότι είναι ελκυστικός τόπος επενδύσεων.

Ένας βασικός λόγος είναι η οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα μας λοιπόν, διαθέτει ισχυρή οικονομική προοπτική, αφού «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αναμένεται να συμβεί και το 2022.

Επίσης, διαθέτει στρατηγική γεωγραφική θέση και βρίσκεται στο σταυροδρόμι Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, με όλες τις χώρες της Ευρώπης να απέχουν το πολύ τρεις ώρες.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα συνδεδεμένη με απευθείας πτήσεις προς μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, η Μόσχα, το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη και άλλες, ανοίγοντας το δρόμο για παγκόσμιες δραστηριότητες και επιτρέποντας στους επενδυτές να επισκέπτονται εύκολα τη χώρα από πολλές γωνιές του κόσμου.

Ακόμα, η χώρα μας αποτελεί μέλος της Σένγκεν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι η Σένγκεν αποτελεί την μεγαλύτερη ζώνη χωρίς βίζα στον κόσμο. Οι 26 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη έχουν καταργήσει τα εσωτερικά τους σύνορα για την ελεύθερη και απεριόριστη κυκλοφορία των πολιτών.

Η Ελλάδα είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επωφελείται από έργα υποδομής και χρηματοδότηση. Επιπλέον, είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ μέσω του ΝΑΤΟ η χώρα προστατεύεται από εξωτερικούς κινδύνους και συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ένα ακόμα δυνατό «χαρτί» στα «χέρια» της Ελλάδας είναι η βίζα διαμονής μέσω του Greece Golden Visa Programme. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πιο φτηνά και ελκυστικά προγράμματα διαμονής στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα, μια επένδυση ύψους 250 χιλιάδων ευρώ σε ακίνητα αρκεί για να αποκτήσουν οι επενδυτές και τα στενά μέλη της οικογένειάς τους μια άμεση πενταετή διαμονή χωρίς ελάχιστες απαιτήσεις διαμονής, παράλληλα με ελεύθερα ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν.

Ακόμα, το προνόμιο αυτό μπορεί να ανανεωθεί επ’ αόριστον και εφόσον οι συμμετέχοντες είναι κάτοικοι για επτά χρόνια στην Ελλάδα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, η οποία δίνει το δικαίωμα σε όλα τα προνόμια της διαβίωσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κίνητρα για την οικονομική δραστηριότητα

Η Ελλάδα ακόμα έχει προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων για την παροχή κινήτρων για την οικονομική δραστηριότητα, όπως:

– την αναστολή του ΦΠΑ στη μεταβίβαση νεόδμητων ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η κατασκευή ακινήτων καιυποστηρίζεται η αγορά ακινήτων.

– τη μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από 24% σε 22%.

– την τριετή αναστολή του φόρου υπεραξίας (15%), που ισχύει για φυσικά πρόσωπα σε περίπτωση συναλλαγής πώλησης ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

– και τέλος, την εισαγωγή πληθώρας νέων καθεστώτων εναλλακτικής φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Τέλος, δε θα πρέπει να αγνοεί κάποιος τις ισχυρές προοπτικές στην αγορά κατοικίας, με τις τιμές των ακινήτων να κερδίζουν σε αξία και φυσικά τον ισχυρό και «εδραιωμένο» τουριστικό κλάδο.

Το πιο δυνατό «όπλο» της Ελλάδας

Το σημαντικότερο «όπλο» στα χέρια της Ελλάδας όμως αποτελεί, αναμφίβολα, η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για επενδύσεις.

Δεν είναι μακρινές οι εποχές όπου από τα χείλη ανθρώπων που ανέλαβαν την εξουσία της χώρας ακούγαμε «προειδοποιήσεις» προς τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls, απομάκρυναν τους υποψήφιους επενδυτές από την χώρα μας, αφού το περιβάλλον ήταν αβέβαιο. Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει κατά 180 μοίρες και υπάρχει η βεβαιότητα ότι η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση της τραπεζικής δραστηριότητας επιτρέπει στους επενδυτές να θεωρούν ότι τα χρήματα τα οποία θα «ρίξουν» στην Ελλάδα, όχι μόνο δε θα χαθούν αλλά θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

Κι αυτό μεταφράζεται στην «ψήφο εμπιστοσύνης» που δίνουν στη χώρα μας η οποία μπορεί να «ατενίζει» το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας αλλά και του πληθωριστικού «κύματος» που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ