Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα Ι.Χ. λόγω… κίνησης

Η επιστροφή των οχημάτων στους δρόμους, και ο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων που καταγράφονται, οδηγούν τις εταιρείες σε δραστικά μέτρα για να καλύψουν τις ζημιές.

Αυξημένο αναμένεται να είναι το κόστος των ασφαλίστρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι οδηγοί προκειμένου να ασφαλίσουν το όχημά τους, με την άνοδο στις τιμές να ενδέχεται να ξεπεράσει το 20%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης κίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τις μετρήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών υπολογίζεται στο 40% σε σχέση με πέρσι.

Τα στατιστικά προέρχονται από έρευνες σε κομβικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και φέρνουν τους «παίκτες» της ασφαλιστικής αγοράς αντιμέτωπους με την στρατηγική που επέλεξαν να εφαρμόσουν από το 2020.

Τότε, βασισμένοι στα δύο lockdown και την ακινητοποίηση μεγάλου αριθμού οχημάτων, αποφάσισαν να μειώσουν τις τιμές τους σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20%, «ποντάροντας» στη μείωση των ατυχημάτων και ελπίζοντας ότι θα πουλήσουν περισσότερα συμβόλαια.

Η στρατηγική έδειχνε να αποδίδει, αφού ειδικά στο πρώτο lockdown οι δείκτες ζημιών των ασφαλιστικών εταιρειών είχαν μειωθεί στο 40%-50% εξαιτίας της μεγάλης μείωσης ατυχημάτων. Όμως, από το τρίτο τρίμηνο του 2021, έπαψαν να είναι σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, εξέλιξη η οποία, σε συνάρτηση με την αύξηση του τουρισμού, οδήγησε σε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των οχημάτων που βρίσκονται στους δρόμους.

Μάλιστα, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά, ο αριθμός των ατυχημάτων έχει αυξηθεί στα προ-covid επίπεδα, ενώ οι δείκτες ζημιών «εκτοξεύτηκαν» πάνω από το 70%. Με τις τιμές των ασφαλίστρων να έχουν μειωθεί σημαντικά, οι εταιρείες βρίσκονται υπό στενή πίεση προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος των απωλειών τους.

Διστάζουν αλλά… πρέπει 

Ήδη, από τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, είναι ορατές οι επιπτώσεις στις εταιρείες που επέλεξαν να μειώσουν το κόστος των συμβολαίων τους. Για την ώρα, αν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αυξήσουν τις τιμές τους, διστάζουν να το κάνουν, φοβούμενες την μείωση που καταγράφεται στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο του αυτοκινήτου διαμορφώθηκε σε 531 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια μείωση 1,9%.

Προβληματισμό προκαλούν και οι εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες προβλέπουν να κλείνει ο κλάδος με μείωση της τάξεως του 4%, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων υπολογίζεται να κινηθεί κοντά στα 480 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για την ώρα, προτιμούν να καλύπτουν τις απώλειές τους με ίδια κεφάλαια προκειμένου να μη χάσουν πελάτες. Είναι αυτονόητο όμως ότι αυτή η στρατηγική δε μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το πλέον πιθανό σενάριο να περιλαμβάνει αυξήσεις στο κόστος των ασφαλίστρων που πιθανότατα θα «αγγίζουν» και το 25% σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ