Διαβατήριο ελευθερίας και κανονικότητας για τους εμβολιασμένους

Τι ισχύει από σήμερα σε κυκλοφορία, εστίαση και ψυχαγωγία

Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφουν από σήμερα οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στο κορωνοιό. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, που ανακοινώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, 6,2 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι και με την βούλα εμβολιασμένοι έχουν, πλέον, το ελευθέρας στην κυκλοφορία, την ψυχαγωγία και την εστίαση ασχέτως από το επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής που βρίσκονται και διαβιούν. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό έτσι όπως τον ξεδίπλωσε στους εκπροσώπους του τύπου, την περασμένη Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποφασίστηκε ότι τόσο στους αμιγείς κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όσο και στην εστίαση-όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα- δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν οι μέχρι τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας. Μόνον οι εμβολιασμένοι, για να το πούμε με απλά λόγια, θα μπορούν να τρώνε, να πίνουν, να διασκεδάζουν να χορεύουν άφοβα μέχρι και πολύ αργά αν το θελήσουν. 

Το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους εστίασης και διασκέδασης βεβαίως καθ’ ολοκληρίαν είναι υποχρεωμένο να φοράει μάσκες, θα συνεχίσει να  υπόκειται στον καθιερωμένο υγειονομικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, στα τραπέζια θα υπάρχουν παντού αντισηπτικά καθότι τα μέτρα σχολαστικής  προσωπικής υγιεινής(αντισηψία, μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού) πρέπει να τηρούνται από όλους με θρησκευτική ευλάβεια. 

Υπ’ αυτή την συνθήκη η γνωστοποίηση του επιπέδου του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή που ζουν οι πολίτες θα είναι προς ενημέρωση τους έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσο πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι και τι θα πρέπει να κάνουν για την αποφυγή νέων μολύνσεων.

Για τους μικτούς, στη διασκέδαση και εστίαση, χώρους συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί όπως του ξέρουμε μέχρι τώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους χωρίς εξαιρέσεις. 

Η παρούσα πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ορίζοντα μέχρι τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Κάπου στην τρίτη εβδομάδα του Οκτώβρη δηλαδή θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από το ελευθέρας στην κινητικότητα και ψυχαγωγίας των εμβολιασμένων. Ορισμένοι πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προαναφερθείσες κυβερνητικές αποφάσεις φοβούμενοι μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων τις επόμενες ημέρες γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα υγείας με νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μένει να δούμε τι θα συμβεί. 

Η άποψη της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων

Επί του ζητήματος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων η οποία σε ανακοίνωση της ανέφερε τα παρακάτω: 

“Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους”.