Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Σε άμεση παροχή στεγαστικής συνδρομής και στην αποζημίωση των οικοσκευών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές προχωρά η πολιτεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ και έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για τη στεγαστική συνδρομή (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου), παρέχεται άμεσα η πρώτη αρωγή:

Ειδικότερα:

1. Για τις κατοικίες:

*Για όσες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

*Για όσες δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες, 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

*Για κατοικίες με σοβαρές ζημιές αλλά κατοικήσιμες, 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

2. Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

*Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, προκαταβολή 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή.

*Για κτίρια με σοβαρές ζημιές που είναι προσωρινά μη λειτουργικά, 8.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή.

*Για κτίρια με σοβαρές ζημιές αλλά λειτουργικά, 3.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή.

3.Διαδικασία χορήγησης:

Θα ανοίξει πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ (arogi.gov.gr) όπου οι πολίτες θα καταθέτουν με υπεύθυνη δήλωση την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί για κάθε ακίνητο. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, θα γίνεται η καταγραφή από το υπουργείο Υποδομών, για να προσδιοριστεί το τελικό ποσό της ζημιάς μετά από την υποβολή φακέλου από τον πληττόμενο.

Το επιπλέον ποσό για τη στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ εάν δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

4.Επιχορήγηση επιχειρήσεων:

‘Αμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

*8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

*4.000 ευρώ όπου οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν αδύνατη την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

*2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις με σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

*4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων.

*2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων.

*1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ