Μια ανάσα πριν την παράταση του Lockdown – Ποια τα κριτήρια για τον “χάρτη εξόδου” από την καραντίνα

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες.

Η επέκταση του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανότατα να πραγματοποιηθούν ακόμα και τις επόμενες ώρες, με το βλέμμα να στρέφεται, αρχικά, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες παραμένει ακόμα άγνωστος, το στρατηγικό πλάνο μετάβασης της χώρας στην όποια κοινωνική και οικονομική κανονικότητα επιβάλει ο καιρός της πανδημίας. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις νέες συσκέψεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με στενούς συνεργάτες και λοιμωξιολόγους, ενώ ο ορίζοντας της επόμενης πρωθυπουργικής παρέμβασης εκτείνεται μέχρι τις πρώτες ημέρες της επόμενης κρίσιμης εβδομάδας. Όταν το Μέγαρο Μαξίμου λάβει στα χέρια του τα τελευταία στοιχεία για το αποτύπωμα του ιικού φορτίου στην κοινότητα και, κυρίως, στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται ακόμα σε…κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Με τον ερχομό των εμβολίων θα επιστρέψουν τα μπαρ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και γενικότερα της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνο όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά του Covid-19, ενώ σχετικά με την εστίαση και το λιανεμπόριο είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης σε άλλη συζήτηση και συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επισήμανε ότι “τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί”. Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περαιτέρω αντιμετώπισής της, οι σχέσεις της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά με την Τουρκία με αφορμή το μεταναστευτικό, καθώς και οι προοπτικές της Ελλάδος μετά την πανδημία, ήταν τα βασικά αντικείμενα της αποψινής συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Columbia University Lee C. Bollinger. Σε ό,τι αφορά την πανδημία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση και θα καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στην οικονομία.

Τι θα κρίνει το άνοιγμα

Όποιες αποφάσεις κριθούν απαραίτητες για την διαμόρφωση του “χάρτη εξόδου” από το lockdown, θα έχουν προηγουμένως εγκριθεί, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως, η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια αλλά κυρίως ο δείκτης θετικότητας.

“Το καλό είναι ότι -όπως σας είπα- έχουμε τα χρήματα, τη ρευστότητα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ επίπονης περιόδου”. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι παρά την αύξηση του δανεισμού της χώρας μας-όπως συνέβη σε όλες οι χώρες όπως είπε- προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκόσμιας κρίσης, οι αγορές δεν ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας και αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές περγαμηνές της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ