Προς μια νέα παράταση του lockdown – Αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα, στο τέλος της εβδομάδας,

Σε μια νέα παράταση του Lockdown φαίνεται πως “στρέφει το βλέμμα της” η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα, στο τέλος της εβδομάδας, με σκοπό να δείξει τον “δρόμο” της εξόδου από το lockdown.

Προς παράταση του lockdown

Με παρέμβαση του, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “φρέναρε” τα όποια σχέδια για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια “Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα”.

Στη συνέχεια έγινε πιο αποκαλυπτικός τονίζοντας: “Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς “πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα”.

Αρνητικοί πολλοί επιστήμονες

Αρκετά επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στη καθημερινότητα εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα μένει από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, “δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη” δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως “παρακινδυνευμένο” να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση”, δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως “δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας”.

Αντιστοίχως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN TV, εξέφρασε την ανάγκη να μειωθούν οι “σκληροί” αριθμοί πριν γίνει η άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Πρέπει να δούμε τους σκληρούς αριθμούς να υποχωρούν πριν από την άρση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.

Αντίθετα, στη σταδιακή άρση του lockdown, ημερομηνία της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Ο κ. Γαργαλιάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι αμφιβολίες για τα σχολεία

Αναπάντητο μένει το ερώτημα τι θα συμβεί με τα σχολεία και αυτό δεν αφορά μόνο το πότε, αλλά και το πώς θ’ ανοίξουν, καθώς στο τραπέζι υπάρχει πάντα το σενάριο ανοίγματος μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί η νέα μείωση των κρουσμάτων χθες και η διαπίστωση των ειδικών ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει μειωθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα κάτω από τη μονάδα. Μολαταύτα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα – περίπου 600 – ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο “κόκκινο”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ