Αυτά είναι τα βασικά μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα

Αναλυτικά οι κύριοι πυλώνες του σχεδίου Σταϊκούρα-Βρούτση για την προστασία του επιχειρείν

Άμεση ήταν η αντίδραση των επιτελείων του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει στον ιδιωτικό τομέα το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Κατόπιν της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για το νέο lockdown, οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν τις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διασφάλιση της λειτουργικότητας των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα του lockdown.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πρέπει να είναι σε διαρκή «πολεμική ετοιμότητα», επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, και να έχουν τα «πυρομαχικά» που έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά θα τα ρίχνουν στη «μάχη». Δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα στα 37,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να αξιοποιούνται με σύνεση, υπευθυνότητα και νοικοκυρεμένη διαχείριση.’

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως τα μέτρα αποτελούν τον οδικό χάρτη προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν την ασπίδα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στο δεύτερο κύμα του Covid-19.

Ακολουθούν οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος των δύο υπουργείων:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Περί τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να χορηγηθούν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοπασχολούμενους σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο υπουργός κάλεσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 καθώς το 50% των ποσών που θα λάβουν θα είναι μη επιστρεπτέο δηλαδή χάρισμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, είπε ότι στον 4ο κύκλο θα κριθεί η συμμετοχή με βάση την μείωση τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ ο 5ος κύκλος του Δεκεμβρίου θα διανεμηθεί με βάση την μείωση του τζίρου μηνός Νοεμβρίου.

Αύξηση προϋπολογισμού και νέες εντάξεις επιχειρήσεων στη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση»

Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τη δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) κατά 20 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό της στα 80 εκατ. ευρώ.

Η δράση χρηματοδοτεί μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών εστίασης, καθώς και υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας, προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Με την αύξηση του προϋπολογισμού αναμένεται να ενταχθούν επιπλέον περίπου 480 επιχειρήσεις, που είχαν υποβάλει αιτήσεις χρηματοδότησης.

Η συγκεκριμένη αύξηση αποφασίστηκε με γνώμονα τις ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες που έχουν υποστεί όλοι οι προαναφερθέντες κλάδοι από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης COVID-19. Επιπροσθέτως, αρκετές προτάσεις, που είχαν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία, δεν είχαν κατορθώσει να ενταχθούν στα πλαίσια του αρχικού προϋπολογισμού.

Τα συνολικά ενταγμένα επιχειρηματικά σχέδια στη συγκεκριμένη δράση ανέρχονται έως σήμερα σε 1.511, συνολικού προϋπολογισμού 61.115.862 ευρώ.

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ – δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και δόσεων τραπεζικών δανείων

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, έως τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο 2021 και έπειτα.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Επιπλέον, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Μείωση ενοικίου 40% στα επαγγελματικά ακίνητα

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται, πλέον ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως από τον Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται έως σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις πολιτισμού

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού επιδοτούνται με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους με αναλογία του αριθμού παραστάσεων, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

Κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Στις εξαγγελίες Βρούτση περιλαμβάνεται επίσης η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ