Κατά 600 δισ. ευρώ αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ

Τα 1,35 τρισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει το σύνολο του προγράμματος Ποσοτική Χαλάρωση (QE).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Ανάμεσα στις σημαντικότερες αποφάσεις της ΕΚΤ είναι η αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του κορωνοϊού (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, με το σύνολο του προγράμματος να φθάνει το 1,35 τρισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην σημερινή ανακοίνωση.

Οι αγορές στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP) θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συμπληρώνονται από τα επιπρόσθετα 120 δισ. ευρώ του προσωρινού προγράμματος (PEPP) μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ ως την Δευτέρα υπήρχε η εκτίμηση πως με τους τρέχοντες ρυθμούς αγορών της ΕΚΤ το πρόγραμμα PEPP θα έχει εξαντληθεί έως τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού ενώ σημειώνεται πως σεε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση κορωνοϊού έχει ολοκληρωθεί.

Επέκταση του προγράμματος

Παράλληλα, επέκτεινε τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου του 2021, προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να αντιμετωπστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία της Ε.Ε. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά πως η ΕΚΤ  θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι επανεπενδύσεις του κεφαλαίου από τίτλους που ωριμάζουν υπό το πρόγραμμα APP θα συνεχιστούν πλήρως για μακρά περίοδο (και συνεπώς ακόμα και όταν θα έχει αρχίσειη ΕΚΤ να ανεβάζει τα επιτόκια).

Τα επιτόκια του νέου προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωση (QE)

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει ως στόχο (κοντά στο 2% ).
Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι ο πληθωρισμός της Ε.Ε. συγκλίνει σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% αλλά χαμηλότερα από αυτό τον στόχο.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ