WOOD & Company: “Ημέρα της μαρμότας” για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τη ζημιά των νέων κόκκινων δανείων

Πάνω που οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να ξεφύγουν από την δεκαετή κρίση και τα συνεχή μνημόνια και έβλεπαν μπροστά τους την άνοιξη του 2020 σαν μια μεγάλη ευκαιρία να τινάξουν από πάνω τους τα προβλήματα του παρελθόντος, ήρθε η πανδημία του Covid-19 και τις γύρισε στο χειμώνα. 

Αυτό υποστηρίζει η WOOD & Company στην ανάλυση της για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα είναι η διατήρηση του ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κάτω από το όριο της κρατικής παρέμβασης. 

Όπως επισημαίνει η Wood, το 2020 θα ήταν η χρονιά που οι τράπεζες θα καθάριζαν με τα “κόκκινα δάνεια”, όμως η πανδημία ανέβαλε αυτά τα σχέδια για το τέλος του 2020 ή το 2021. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Eyrobank η οποία με το Project Cairo ολοκλήρωσε την διαδικασία τιτλοποίησης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της. 

Στρες Τεστ και επιπτώσεις

Όπως επισημαίνει η WOOD & Company, οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα στρες τεστ, όμως δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία η μη ολοκλήρωση δεν θα είναι καταστροφική για την πορεία τους 

Όπως προβλέπει, θα χρειαστούν μια μορφή κρατικής ενίσχυσης, όμως δεδομένης της δυναμικής τους η οποία αναμένεται να επανεμφανιστεί στα τέλη του 2020, οι επιπτώσεις από τα στρες τεστ αναμένεται να είναι παροδικές και οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε θετικά μονοπάτια 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός που θα πρέπει να απασχολεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι, σύμφωνα με την WOOD, ο αριθμός των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργήσει η πανδημία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό των δανείων που θα επηρεαστούν από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, φτάνει το 35-40% με τα μισά από αυτά να έχουν τις προοπτικές να μετατραπούν σε “κόκκινα”, αυξάνοντας το ποσοστό των ΜΕΑ κατά 5-6% ή αλλιώς 7-8 δισ. ευρώ

Στο βάθος αισιοδοξία

Η Wood & Company αναφέρει πως η μεγαλύτερη ανησυχία για κόκκινα δάνεια προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού και τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, όμως το τραπεζικό σύστημα το οποίο “σκληραγωγήθηκε” μετά από 10 χρόνια έντονης κρίσης, μπορεί να απορροφήσει την ζημιά των νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ακόμα και αν αυτά φτάσουν το χειρότερο σενάριο του 40%. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν αυτή τη ζημιά, ακόμα και αν αυτή δημιουργήσει προβλήματα στην κεφαλοποίηση τους. 

Σε αυτό το σενάριο, το Cost of Risk (COR) θα φτάσει τις 400-450 μονάδες βάσεις για κάθε τράπεζα, κάτι που σημαίνει απώλειες 500-700 εκατ. ευρώ, κάτι που πολύ πιθανόν να εγείρει προβληματισμούς για τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις του 2021. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ