Η “Αγία πεντάδα” της τεχνολογίας έχει αξία πάνω από 5,2 τρισ. δολάρια

Με την Alphabet (την μητρική εταιρεία της Google) να ξεπερνάει σήμερα σε αξία το 1 τρισ δολάρια, η αγορά τεχνολογίας και με τη βούλα πια είναι η κυρίαρχη στον πλανήτη σε όλες τις αγορές. 

Ακόμα και αν κυβερνήσεις και νομοθέτες θέλουν (δικαίως για κάποιους) να τις κερματίσουν για να μην μπορούν να λειτουργούν σαν υπερεταιρείες με απεριόριστες δυνατότητες, δεν αλλάζει το γεγονός πως το big tech είναι μεγαλύτερο από ποτέ. 

Σήμερα η Alphabet ξεπέρασε σε αξία το 1 τρισ. δολάρια και έγινε η τέταρτη αμερικανική τεχνολογική εταιρεία που φτάνει σε αυτό ορόσημο, μαζί με τις Apple, Microsoft και Amazon (αν και η τελευταία υποχώρησε στα “μόλις” 930 δισ. δολάρια). Αν μέσα σε αυτή την παρέα, προσθέσει κάποιος και το Facebook, τότε οι πέντε πιο πολύτιμες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, η λεγόμενη “Αγία Πεντάδα” έχει συνολική αξία 5,2 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 17% της κεφαλαιοποίησης του S&P500.

Για να υπάρξει μια αίσθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, το 2014 η αξία των εταιρειών έχει ανέβει 11%, από τα 3,5 τρισ. δολάρια. 

Η συνεχής άνοδος τόσο της αξίας όσο και της απήχησης των κολοσσών της τεχνολογίας, έχει προκελέσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών αλλά και των νομοθετών, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παντοδυναμία τους σε πολίτες και επιχειρήσεις. Και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοθεσίες οι οποίες προσπαθούν να τις ελέγξουν, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να έχει απήχηση η άποψη ότι οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να διασπαστούν για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες. 

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις τακτικές που ακολουθούν, καθώς με τέτοιο μέγεθος υπάρχει ο φόβος δημιουργίας μονοπωλιακών τακτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ