Δημοσκόποι: Γνωρίζαμε την διαφορά – Δε μιλούσαμε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έκανε μπούλινγκ

Δύο από τους πιο καταξιωμένους δημοσκόπους της χώρας μας, ο Θωμάς Γεράκης και ο Δημήτρης Μαύρος, παραδέχτηκαν ότι ήξεραν για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, δεν το έκαναν γνωστό όμως εξαιτίας επιθέσεων που έχουν δεχθεί.

Μεγάλο προβληματισμό για τη δημοκρατία στη χώρα μας δημιουργούν όσα δηλώνουν αναγνωρισμένοι δημοσκόποι σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, οι Θωμάς Γεράκης και Δημήτρης Μαύρος αποκάλυψαν ότι γνώριζαν πως η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο μεγάλη, δεν την αποκάλυψαν όμως εξαιτίας του μπούλινγκ και των απειλών που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια.

Και οι δύο, με δηλώσεις τους, έκαναν γνωστό το τι έχουν περάσει τα τελευταία 5 χρόνια, γεγονότα που τους οδήγησαν σε λανθασμένες εκτιμήσεις από φόβο.

«Υπήρχε η εικόνα ότι η διαφορά ήταν χαοτική, αλλά λόγω του μπούλινγκ που έχουν υποστεί οι δημοσκόποι όλα τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησαν να το πουν, Είναι αλήθεια αυτό;», ερωτήθηκε ο Θωμάς Γεράκης στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1. «Έτσι ακριβώς είναι», απάντησε ο δημοσκόπος.

«Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης.

Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία», εξήγησε ο ίδιος.

Δημ. Μαύρος: « Αν λέγαμε τα αποτελέσματα, θα μας έλεγαν να τα πετάξουμε»

Τα αποτελέσματα των εκλογών σχολίασε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του ΟΡΕΝ. Εκεί τόνισε ότι οι δημοσκόποι βιώνουν πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είπε για τη τελευταία μέτρηση που είχαν στα χέρια τους και έδινε στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. «Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα» σημείωσε.

Εξήγησε, επίσης, ότι τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων.

«Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο» για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι «να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ», συμπλήρωσε.