Κίνητρα για ξένες επενδύσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει ξένους επενδυτές οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ, παρέχοντας επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Όσοι εξ’ αυτών επιθυμούν να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην χώρα, θα έχουν φορολογικές εκπτώσεις για το παγκόσμιο εισόδημα τους το οποίο, ανεξαρτήτως ύψους το, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

Όπως επίσης αναφέρει και η έντυπη έκδοση της Καθημερινής, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα πρέπει εντός τριετίας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ. Για να τύχουν του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, θα πρέπει:
– Να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα.
–  Να έχουν διαμονή ή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες, ακόμα και εάν οι ημέρες αυτές προκύπτουν αθροιστικά στη διάρκεια του έτους και δεν είναι συνεχόμενες.
– Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

Το φυσικό πρόσωπο που θα επενδύσει στην Ελλάδα θα φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση.

Σημειώνεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα καθοριστούν οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, ο χρόνος διατηρήσεώς τους στην Ελλάδα, η διαδικασία αποδείξεως της επένδυσης, η παρακολούθηση της διατήρησης της επένδυσης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ