Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Δεν θα τολμήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Ερντογάν»

Ο πολύπειρος Αντιπτέραρχος ε.α. με χιλιάδες ώρες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και δεκάδες αναχαιτήσεις τουρκικών μαχητικών μιλά αποκλειστικά στο emea.gr για το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου το καλοκαίρι.

Ο Επίτιμος Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, τόνισε με έμφαση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε μια χώρα «με τεράστια αμυντική θωράκιση, με έναν άρτια οργανωμένο στρατό, με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες και ικανότητες, με βλήματα που μπορεί να τον πλήξουν από πολύ μεγάλες αποστάσεις και με ισχυρές συμμαχίες με δυνατότητα Αμυντικής συνδρομής (Γαλλική Συμφωνία)».

Παράλληλα, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής, σημείωσε ότι η Ελλάδα ήδη έχει το πλεονέκτημα στον αέρα έναντι της Τουρκίας και αναμένεται να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την αναβάθμιση των F-16 και την ολοκλήρωση της παραλαβής των Γαλλικών Rafale.

«Η Τουρκία στερείται έμπειρων πιλότων, δεν έχει υπερσύγχρονα Αεροσκάφη, διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα έναντι της Ελλάδας ενώ η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που θα κρίνει την έκβαση μιας πολεμικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία!!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρίδης.

Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία πλέον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και όχι του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα υπερίσχυσε κατά κράτος «στο διπλωματικό πεδίο, αιφνιδιάζοντας και εκνευρίζοντας τον Ερντογάν».

emeaGR: Η προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πιστεύετε ότι οδεύουμε προς ένα πολύ «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι;

Κ. Ιατρίδης: Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με τις δύο πλευρές να δηλώνουν έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα. Οι απειλές κατά της Ελλάδος και η εμπρηστική και προσβλητική κατά του Ελληνισμού ρητορική από την πλευρά των Τούρκων συνεχίζεται καθημερινά, ενώ η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, με αδιάσειστα επιχειρήματα και δυναμική παρουσία επί του πεδίου.

Η Τουρκία εντούτοις, με όπλο την “a la carte” χρήση της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της, την ώρα που η οικονομία της αδυνατεί να ανακάμψει, οι εκλογές πλησιάζουν και ο Ερντογάν έχει δημοσκοπικό πρόβλημα. Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στην εξουσία αμφισβητείται σχεδόν από τα δύο τρίτα του Τουρκικού λαού.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι με την πλάτη στον τοίχο, με τη νευρικότητα και τις σπασμωδικές κινήσεις να τον χαρακτηρίζουν. Τελεί θα λέγαμε υπό τρομακτική πολιτική πίεση και έχει περιέλθει σε διπλωματικά αδιέξοδα. Η διπλωματική κινητικότητα της χώρας μας, η εξοπλιστική ενίσχυση που ανατρέπει τα δεδομένα στον συσχετισμό δυνάμεων και το άδειασμα των πρακτικών της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα, αιφνιδίασε και εκνεύρισε τον Ερντογάν και προδίδει την απόφασή του να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στοχοποιώντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ποντάρει στον εθνικισμό και τον επεκτατισμό προσπαθώντας να ανακάμψει δημοσκοπικά.

Σχετικά με το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα όσα ακούγονται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Καθότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει με μια διαλυμένη χώρα, αλλά με μια χώρα με τεράστια αμυντική θωράκιση, με έναν άρτια οργανωμένο στρατό, με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες και ικανότητες, με βλήματα που μπορεί να τον πλήξουν από πολύ μεγάλες αποστάσεις και με ισχυρές συμμαχίες με δυνατότητα Αμυντικής συνδρομής(Γαλλική Συμφωνία). Άλλωστε τον τουρισμό τον έχει μεγάλη ανάγκη ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επίσης δεν έχει στείλει ποτέ τον τουρκικό στρατό να πολεμήσει εναντίον μιας οργανωμένης χώρας, αλλά πολεμάει στη Συρία στο Ιράκ στη Λιβύη, σε χώρες δηλ. όχι οργανωμένες, και μια γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα είναι κάτι που τον φοβίζει διότι γνωρίζει τις συνέπειες που θα υποστεί η χώρα του και ο ίδιος.

Σαφές είναι και το μήνυμα που εκπέμπει η χώρας μας τελευταία ότι, η απάντηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της Εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, θα είναι άμεση και καθολική και όχι σημειακή!

emeaGR: Έχετε στο ενεργητικό σας χιλιάδες ώρες πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη. Μετά και την αγορά τον υπερσύγχρονων Rafale και την αναβάθμιση των F-16 θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα στον αέρα έναντι των Τούρκων;

Κ. Ιατρίδης: Τα αεροσκάφη, RAFAL και F-16 VIPER, εξασφαλίζουν σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκικής Αεροπορίας τόσο σε ρόλους αέρος - αέρος, όσο και σε ρόλους αέρος-εδάφους, λόγω της μεγάλης μεταφορικής ικανότητας ειδικά του Rafale σε καύσιμο και οπλικό φορτίο.

Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν επίσης μία στρατιωτική δυνατότητα που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδος (game changer), σε μία σύγκρουση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα από τα μεγάλα ατού των αεροσκαφών RAFAL και F-16 Viper( που δεν έχει η Τουρκία), πέραν των άλλων σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν, είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το οποίο σε συνδυασμό με το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 και τα νέα οπλικά συστήματα που φέρουν το αεροπλάνα, αναμένεται να δώσουν στην Ελλάδα την απόλυτη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Γενικά τα αεροσκάφη αυτά δίνουν στη χώρα μας το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, η δε χρήση του βλήματος Αέρος-Αέρος METEOR που φέρει το RAFAL ( φόβος και τρόμος των Τούρκων), θα δώσει το πλεονέκτημα της προσβολής των τουρκικών αεροσκαφών από μεγάλη απόσταση που ξεπερνά ακόμη και τα 150 χιλιόμετρα, ενώ τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα έχουν μπει στην ακτίνα των τουρκικών βλημάτων.

emeaGR: Που θα κριθεί μια πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία, καθώς η ελληνική πλευρά έχει τονίσει ότι το όποιο «θερμό» επεισόδιο δεν θα είναι «σημειακό», δηλαδή δεν θα περιοριστεί σε ένα σημείο, αλλά θα γίνουν επιχειρήσεις σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων;

Κ. Ιατρίδης: Ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας, το έμψυχο δυναμικό, το ηθικό, τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που έχει η κάθε χώρα, η κατάσταση των οπλικών συστημάτων που έχει στη διάθεση της κάθε χώρα, τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει (όπως τα SCALP, EXCOSET KAI METEOR που έχει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία) και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων της Δυνάμεων, σαφώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση μιας πολεμικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία, όπως και οι ισχυρές συμμαχίες που συνάπτει μια χώρα. Και εκεί η Ελλάδα υπερέχει!!

Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό είναι σαφής η υπεροχή της Ελλάδας, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις - ιδιαίτερα η πολεμική αεροπορία - έχουν αποψιλωθεί με τις μαζικές απομακρύνσεις στελεχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Γενικά το ηθικό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας είναι πεσμένο λόγω της απαξιωτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν προς τα στελέχη.

Η Τουρκία στερείται έμπειρων πιλότων, δεν έχει υπερσύγχρονα Αεροσκάφη, διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα έναντι της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που θα κρίνει την έκβαση μιας πολεμικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία!!

emeaGR: Ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα και τι επιβάλλεται να πράξει η χώρα μας εφόσον η Τουρκία τις αγνοήσει;

Κ. Ιατρίδης: Η κόκκινη γραμμή της χώρας μας σήμερα, όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια.

Εάν η Τουρκία παραβιάσει την εθνική κυριαρχία, τότε δεν έχουμε άλλες επιλογές παρά μόνον την άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, που προσδιορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ στο Άρθρο 51 και το οποίο προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος πρέπει να κοινοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. Αυτή η ενέργεια πρέπει να προηγηθεί, ως τελευταία ειρηνική προσπάθεια, προειδοποίησης και αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί τότε η Ελλάδα έχει υποχρέωση να απαντήσει δυναμικά.

Τα δυνητικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι τα 12 ν.μ , δικαίωμα μονομερές της χώρας μας σύμφωνα το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν το έχουμε ασκήσει λόγω του casus belli της Τουρκίας. Πρέπει αυτό το δικαίωμα η χώρα μας να το ασκήσει άμεσα.

Πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, να ενημερωθούν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας και βεβαίως η Τουρκία, και να σταλεί προς όλους με αποφασιστικότητα το μήνυμα της αποτροπής!!

Η Ελλάδα επίσης αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει προκειμένου να εξουδετερώσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών , είναι να διακηρύξει άμεσα την ΑΟΖ της! Όπως ακριβώς την προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο! Με πλήρη επήρεια όλων των νησιών. Κάνοντάς το μονομερώς (όπως το έκανε και η Κύπρος ήδη από το 2004!) όπως ακριβώς προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Και ύστερα καλώντας όλες τις χώρες που βρίσκονται απέναντι ή δίπλα, να διαπραγματευθούν για την οριοθέτηση μεταξύ τους, όπως ακριβώς προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. (Κι όπως έκανε η Κύπρος, επιτυχώς, μετά το 2007).

Όλα με κατά γράμμα εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής. Και βεβαίως προειδοποιώντας την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση πάνω στην διακηρυγμένη πλέον Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Πρέπει να αποσαφηνίσουμε προς όλους ποια είναι τα όριά μας και πως δεν πρόκειται η χώρα να υποχωρήσει από αυτά καθότι αποτελεί Εθνική επιλογή. Αν παραβιαστούν θα απαντήσει !!! Αν η Τουρκία επιθυμεί αντιπαράθεση πολεμική θα την έχει και αυτό το μήνυμα να το κοινωνήσουμε προς όλους!

EmeaGR: Πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί - εν ενεργεία και εν αποστρατεία - επισημαίνουν ότι όσο η Ελλάδα δεν απαντά στους Τούρκους τόσο αυτοί αποθρασύνονται. Ποια είναι η δική σας άποψη και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση μας εφόσον για παράδειγμα προσεγγίσουν και πάλι την Αλεξανδρούπολη στα 2,5 μίλια;

Κ. Ιατρίδης: Δεν νομίζω ότι η χώρα μας πρέπει να συρθεί σε μια ρητορική αντιπαράθεση με την Τουρκία ιδίως σε ότι αφορά το θέμα της κυριαρχίας των νησιών. Διότι αν απαντήσει, ότι δηλ. τα νησιά είναι δικά μας (που είναι και δεν αμφισβητείται) είναι σαν να διαπραγματεύεται με την Τουρκία, κάτι που επιζητεί η Τουρκία, και θα είναι λάθος.

Πρέπει να απαντάμε με διπλωματική αντεπίθεση, δηλαδή με διεθνοποίηση σε όλα τα φόρα, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αυτής της «αδιέξοδης και παράλογης» τακτικής της Τουρκίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία συνάντησης με ξένους ηγέτες και όχι μόνον.

Να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο. Ταυτόχρονα όμως να απαιτήσουμε και οι σύμμαχοι να γνωρίζουν ότι, δεν πρόκειται να ανεχθεί η χώρα μας προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων και να είναι σίγουροι για την αντίδρασή της. Πολύ εύστοχη ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις» προς τον Όλαφ Σολτς κατά την συνάντηση των δύο ηγετών, έπειτα και από τις δηλώσεις ίσων αποστάσεων που είχαν γίνει την προηγούμενη μέρα από τους εκπροσώπους της Γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρέπει να αναδεικνύουμε σε κάθε επαφή μας την επιθετικότητα και την παραβατικότητα της Τουρκίας, επισημαίνοντας πόσο επικίνδυνη είναι όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πρέπει να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ μια ενεργότερη συμμετοχή με στόχο την πρόληψη ενός επεισοδίου με την Τουρκία και όχι την παρέμβασή τους κατόπιν εορτής. Και θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ, να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί (οι παραινέσεις και οι προτροπές αποθρασύνουν τον Ερντογάν), επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει δυο μέτρα και δύο σταθμά και να επιδεικνύει επιλεκτική αλληλεγγύη σε ότι αφορά την Τουρκία, σε αντίθεση με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Τουρκία πλέον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και όχι του ΝΑΤΟ, απειλεί χώρα μέλους του ΝΑΤΟ κατά παράβαση των άρθρων 1, 2 και 5 της Συμμαχίας, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και πρέπει κάποτε να τεθεί και το ερώτημα, αν θα πρέπει η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ;

Επίσης αυτό το οποίο πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι, όταν ο Ερντογάν πιέζεται κάνει κυβιστήσεις όπως στο παρελθόν και πρόσφατα στη Σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη σχετικά με το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ (βέτο γιόκ). Όταν η Ελλάδα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα Εθνικά της συμφέροντα με κάθε κόστος και θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε παραβίαση της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να κάνει την όποια απονενοημένη κίνηση, διότι γνωρίζει ότι το κόστος που θα υποστεί θα είναι τεράστιο. Αυτό το μήνυμα που εκπέμπεται τελευταία από τη χώρα μας είναι αποτρεπτικό για την Τουρκία!!

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ

Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας

Αμυντικός Αναλυτής