Provocateur: Ο Μακρόν που προκαλεί… πανικό, η «εκεχειρία» στον ΣΥΡΙΖΑ και η δύσκολη «αποστολή» του Κυρανάκη

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Οι εξελίξεις στην Γαλλική πολιτική σκηνή έχουν ανάψει «φωτιές» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Γάλλοι πολίτες είπαν «φτάνει» στην ακρίβεια και τις πολιτικές λιτότητας και η φωνή τους έφτασε στα αυτιά όλων των Ευρωπαίων ηγετών, που πλέον φοβούνται ότι η Γαλλική «φωτιά» θα φτάσει και στις δικές τους αυλές.

 

Η απώλεια της αυτοδυναμίας από τον Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και στο Μέγαρο Μαξίμου.


Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζοντας την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Γαλλία τόνιζαν με νόημα ότι
«το Παρίσι δεν απέχει και πολύ από την Αθήνα».

Και η αλήθεια είναι ότι και οι πολίτες στην Ελλάδα βρίσκονται στα όρια τους, καθώς η μια κρίση διαδέχεται την άλλη.

 

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων ήρθε η πανδημία και αμέσως μετά η ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε ανατιμήσεις σε καύσιμα και βασικά προϊόντα, ολοκληρώνοντας το κακό.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στη στήλη μας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

«Οι πολίτες βρίσκονται δικαίως στα όριά τους και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», μας είπαν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.

 

Η πραγματικότητα όμως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Και αυτό διότι ο προϋπολογισμός, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.

Πάντως, όπως μαθαίνουμε ο Κυριάκος έχει δώσει εντολή τους επόμενους δύο μήνες να βρεθεί δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ληφθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα στήριξης, κυρίως, των οικονομικά ασθενέστερων.

 

Επίσης, μια ακόμη πολύ σημαντική είδηση που έρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει ότι πληθαίνουν οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για πρόωρες εκλογές.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν στη στήλη ότι πλέον ο Κυριάκος αρχίζει να σκέφτεται πολύ σοβαρά να στήσει κάλπες αμέσως μετά την καλοκαιρινή σεζόν.

«Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική και σε ένα μήνα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση με ενισχυμένη αναλογική, είναι ένα καλό σενάριο», μας είπαν χαρακτηριστικά.

Για να δούμε εάν ο Μακρόν δρομολογήσει εξελίξεις και στην Ελλάδα.

 

Το ακούσαμε και αυτό. Ήρθε η πολυπόθητη εκεχειρία.

Όχι, δεν αναφερόμαστε στον πόλεμο στη Ουκρανία, εκεί τα κανόνια συνεχίζουν να αφαιρούν ζωές αθώων ανθρώπων.

Μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση, που αναμένεται - όπως λένε τουλάχιστον εντός ΣΥΡΙΖΑ - να πορευτεί στις εθνικές εκλογές ενωμένη σαν μια «γροθιά».

Το σύνθημα της ενότητας το έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οποίος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια υποστηρικτική ανακοίνωση τόσο για τον Νίκο Παππά – παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών - όσο και για τη Ρένα Δούρου.

Πάντως, οι διαφορετικές φωνές εξακολουθούν να υπάρχουν εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας και είναι ισχυρές και δυνατές.

 

Ειδικά από την λεγόμενη «παλαιά φρουρά» η διαφοροποίηση από την πολιτική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι σε περίπτωση μεγάλης εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει «έκρηξη» μεγατόνων στην Κουμουνδούρου, καθώς κορυφαία στελέχη θα αμφισβητήσουν ευθέως την κυριαρχία του Αλέξη και ας εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος.

Ειδικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει στο εσωτερικό της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

 

Οι σχέσεις του νεαρού βουλευτή με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αλήθεια ότι πέρασαν από πολλά «κύματα», αλλά σήμερα, όλα δείχνουν πως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.

 

Και αυτό διότι όπως μαθαίνει η στήλη ο Κωσταντίνος θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της προσέγγισης της νεολαίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Δηλαδή, θα έχει λόγο στην νεολαία της ΝΔ και στις δράσεις της, αλλά μαζί με την ομάδα του, θα προσπαθήσει να αναδείξει το έργο της κυβερνώσας παράταξης στους νέους της χώρας μας.

 

Πραγματικά, το έργο του αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι νέοι στη χώρα μας - στην συντριπτική τους πλειονότητα - έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως του έχουν εμπιστοσύνη και πιστεύουν στις ικανότητές του.

Να σημειωθεί, ότι τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy.

 

Εξάλλου, είναι γνωστό πως ο Κυρανάκης «οργώνει» την εκλογική του περιφέρεια, τον Νότιο Τομέα Αθηνών και βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σε στέκια νέων και συνομιλεί μαζί τους.

Επίσης, θετικά σχόλια ακούσαμε από στελέχη της κυβέρνησης για τον Κωνσταντίνο, αναφορικά και με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του σε θέματα επικαιρότητας, τις οποίες χαρακτηρίζουν «πολύ εύστοχες».