Provocateur: Η «μάχη» που θα κρίνει τις εκλογές, η υποκρισία στην υπόθεση Τράγκα και η δημοσκόπηση που άναψε… φωτιές

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Οι εκλογές πλησιάζουν και τα επιτελεία των κομμάτων εργάζονται «πυρετωδώς» προκειμένου να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση το μεγάλο στοίχημα για τα κόμματα εξουσίας είναι η «κατάληψη» του κεντρώου χώρου.

«Όποιο κόμμα καταφέρει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του κέντρου θα επικρατήσει στις εθνικές εκλογές», επισημαίνουν με νόημα πολιτικοί αναλυτές.

 

Και γι’ αυτό πλέον σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις – τις «φανερές» και τις «κρυφές» – γίνονται ειδικές μετρήσεις για το που κατευθύνονται οι ψηφοφόροι του «κέντρου».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει κάνει κάποιες κινήσεις ΜΑΤ, στις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευσης, ενώ το νέο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» του.

 

Η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο και λίγο πιο αριστερά φάνηκε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του με την υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η κίνηση του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μιχάλη στην περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών.

Δεύτερη σημαντική κίνηση του Κυριάκου ήταν η πρόταση του να ενταχθεί στην επταμελή Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόταση του πρωθυπουργού προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ικανοποίησε απόλυτα τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τους πιστούς οπαδούς του, οι οποίοι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν φυσικά στον κεντρώο χώρο.

Με αυτή την κίνηση ο Κυριάκος πετυχαίνει δύο στόχους.

Πρώτον μπαίνει δυναμικά στον κεντρώο χώρο και δεύτερον αποκτά «δυνατές» προσβάσεις στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μια τρίτη κίνηση του πρωθυπουργού αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, αναμένεται να αναλάβει δράσει και να πυκνώσει τις εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης, εν όψει των εθνικών εκλογών.

Ο Δημήτρης προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και εκτός των άλλων έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει και άλλες «δυνατές» εκπλήξεις στα κόμματα που έχουν στραφεί προς την «δεξαμενή» ψηφοφόρων του κέντρου.

Το γεγονός πως όλοι ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα με την υπόθεση της «αμύθητης» περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, προκαλεί – εκτός από εκνευρισμό – και πολλά ειρωνικά σχόλια.

Όλοι λίγο πολύ στη δημοσιογραφική και επιχειρηματική πιάτσα των Αθηνών γνώριζαν το πως κινούνταν ο Θείος.

 

Ειδικά στο δημοσιογραφικό χώρο οι πάντες ήξεραν ότι δεν πλήρωνε τους ανθρώπους που εργάζονταν στις επιχειρήσεις του, την κυκλοθυμική συμπεριφορά του και τα άγρια ξεσπάσματά του.

Μάλιστα, ενώ γνώριζαν όλοι τι συνέβαινε, συχνά πυκνά ήταν καλεσμένος σε δημοφιλείς ενημερωτικές και όχι μόνο, εκπομπές, με τους παρουσιαστές να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Γιώργο.

Να «πλέκουν» το εγκώμιό του και να δηλώνουν δημόσια το πόσο εργατικός και καλός δημοσιογράφος ήταν.

Επαναλαμβάνουμε, οι πάντες γνώριζαν ότι δεν πλήρωνε και συμπεριφερόταν πολύ άσχημα σε όσους είχαν απόλυτη ανάγκη να εργαστούν!

Σήμερα, στις ίδιες εκπομπές, οι ίδιοι παρουσιαστές, οι ίδιοι άνθρωποι στα πάνελ που τον «αποθέωναν», ασκούν δριμεία κριτική στον «Θείο» και καταδικάζουν τις πράξεις του.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο…

 

Εκτός της «μεγάλης» εικόνας της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα την οποία μπορούμε να την δούμε μέσα από τις πανελλήνιες δημοσκοπήσεις, υπάρχουν και τοπικές «μετρήσεις» που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μια από αυτές είναι η δημοσκόπηση της DATA RC για την Αχαΐα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», που προκάλεσε έκπληξη και μεγάλη συζήτηση.

Σε μια περιοχή που παραδοσιακά κυριαρχούσε η κεντροαριστερά και τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου «έρχεται» η ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ να «ανεβάζει» θεαματικά τα ποσοστά του.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 30%, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε λάβει 40,27%.

 

Η ΝΔ εμφανίζει μια μικρή πτώση στα ποσοστά της καθώς βρίσκεται στο 27%-28% από 32,4% που είχε λάβει το 2019.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ «κινείται» στο 14% με 15%, διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά του, καθώς το 2019 είχε λάβει 8,9%.

 

Αναφορικά με την παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 62,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 21,4%.

Η δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων στην Κουμουνδούρου, καθώς κορυφαία στελέχη συνεχίζουν να μιλούν για λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του Αλέξη έχουν προτείνει μέσα στο καλοκαίρι να ενταθούν οι επισκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια και ειδικά σε περιοχές που κυριαρχούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, κορυφαία στελέχη θα «οργώσουν» όλες τις περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ