Οι Τούρκοι απειλούν στο Αιγαίο με στόχο Ενέργεια και Ανατολική Μεσόγειο

Δυναμική απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις, σε «κόκκινο» συναγερμό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε ένα πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά είναι δεκάδες καθημερινά, ενώ η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και στα νερά του Αιγαίου.

Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν «βγάλει» στο Αιγαίο αρκετά υποβρύχια, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Να σημειωθεί, ότι ήδη στο Αιγαίο βρίσκεται μεγάλος αριθμός Νατοϊκών πλοίων επιφανείας, αλλά και υποβρύχια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός πολύ ανησυχητικό, εάν ληφθούν υπόψιν και οι πλοηγικές δυνατότητες των Τούρκων πλοιάρχων, που είναι γεγονός, πως δεν είναι και οι καλύτερες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο σε ένα 24ωρο η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας πραγματοποίησε 41 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και 168 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Άμεση ήταν η απάντηση της χώρας μας, καθώς ενημέρωσε τόσο την Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ για τη νέα Τουρκική προκλητικότητα, ενώ με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η χώρα μας έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να θέσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστη ετοιμότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε άμεσα τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ δημοσιοποίησε την τουρκική προκλητικότητα με αφορμή την επίσκεψη της Φιλανδής πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν.

Την ίδια ώρα, το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει εντολή προς τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων των νησιών μας να θέσουν τις Ε.Δ. σε «κόκκινο συναγερμό».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στην εντολή επισημαίνεται με έμφαση πως «οι αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων που βρίσκονται στα νησιά να εγκλωβίζουν και να παρακολουθούν κάθε άγνωστο στόχο όσο βρίσκεται εντός Ελληνικού Εναέριου Χώρου».

Να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, την Τετάρτη, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Τουρκική παραβατικότητα, έστειλε ένα sms στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ρωτώντας τον για πιο λόγο γίνονται οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Δεν ξέρω, θα το δω…», φέρεται να ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας.

Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο

Να σημειωθεί, ότι τις παραβιάσεις των Τούρκων και τον κίνδυνο ατυχήματος είχε επισημάνει στις αρχές του Απριλίου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μάλιστα, ο κ. Φλώρος εξέφρασε την ανησυχία του παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ και αντιπροσωπείας Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Σαλούντ Καρμπαχάλ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συνοδεύσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης, μετά από πρόσκληση του κ. Πάιατ. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, είχαν ενημερωθεί από τον διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) για την αποστολή και τη λειτουργία του Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως που λειτουργεί στην Κρήτη.

Να σημειωθεί, ότι την προκλητικότητα των Τούρκων είχε καταδικάσει και η αμερικανική πλευρά.

Φυσικό Αέριο και Ανατολικό Αιγαίο

Πολύς λόγος γίνεται για το τι οδήγησε την Τουρκία στην παρούσα χρονική στιγμή να προβεί σε μια τόσο έντονη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο, μετά από μια περίοδο σχετική ύφεσης, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea.gr, ο πρόεδρος Ερντογάν «πιέζει» με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να κερδίσει περισσότερα στο μοίρασμα της ενεργειακής «πίτας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη οι συζητήσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο και στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ εκκρεμεί και η τελική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Κυβερνητικές πηγές ανάφεραν στο emea.gr, ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος από αυτά που του προσφέρουν τα εμπλεκόμενα κράτη (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ) και ζητά διά των όπλων και των απειλών πολύ περισσότερα.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν με έμφαση, ότι το «παιχνίδι» δεν περιορίζεται μόνο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και στον καθορισμό ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Τούρκοι ζητάνε σε κάθε συνάντηση όλο και περισσότερα», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους από την ελληνική πλευρά η «Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της ακεραιότητα με κάθε κόστος», με ότι συνεπάγεται αυτό.

Γι’ αυτό και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», για να δώσουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.