«Έρχεται» επίδομα για την αγορά βενζίνης – Πώς θα δοθεί

Με εισοδηματικά κριτήρια και στο μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης η ενίσχυση για την αγορά καυσίμων. Μέχρι την Πέμπτη οι σχετικές ανακοινώσεις.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις κυβερνητικές -ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ανακοινώσεις σχετικά με την στήριξη των ευάλωτων ομάδων απέναντι στο «κύμα» ακρίβειας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αγορά των καυσίμων. Άλλωστε, πριν ακόμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές ήταν οι φωνές διαμαρτυρίας για την τιμή της βενζίνης, η οποία οφείλεται και στην πολύ υψηλή φορολογία.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει στο emea.gr o πρόεδρος των βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, το 1 ευρώ στην τότε τιμή της βενζίνης είναι φόροι, με το ποσό αυτό να είναι ανεξάρτητο από το πραγματικό κόστος των καυσίμων. Δηλαδή, το ένα ευρώ παραμένει είτε το λίτρο πωλείται με 1,20 είτε με 1,80.

Όπως γίνεται γνωστό από πληροφορίες, η κυβέρνηση ούτε τώρα προσανατολίζεται στο να μειώσει τον ΕΦΚ ή τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αφού τα χρήματα τα οποία μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι πολλά.

Με την τιμή της βενζίνης όμως να «σκαρφαλώνει» πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο και τις προβλέψεις να μιλάνε για νέα άνοδο (μέχρι και 2,5 ευρώ), είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κυβερνητική πρωτοβουλία προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους να απειλείται δραματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ανακοινωθεί το εξής μέτρο. Ο καταναλωτής θα πληρώνει μεν κανονικά στο πρατήριο την τιμή πώλησης, θα του επιστρέφεται όμως άμεσα ένα ποσό, σαν «επιστροφή φόρου». Αυτό, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν την αίτησή τους, στο πλαίσιο που ήδη δίνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως αναφέραμε, η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβασης στον ΦΠΑ, αλλά και στον ΕΦΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για το συγκεκριμένο μέτρο, τα οποία αναμένεται να είναι μεταξύ των 25.000 και 30.000 ευρώ ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να διαπιστωθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο θα υπάρξει η συγκεκριμένη επιδότηση αλλά και το ύψος αυτής. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, οι καταναλωτές θα δουν την τιμή να μειώνεται «ικανοποιητικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ