ΔΝΤ: Αντίστροφη μέτρηση για την «εποπτεία» της Ελλάδας

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο «εντός διμήνου» θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στον διεθνή οργανισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα μηδενίζει το χρέος της στο ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες (ή το αργότερο μέσα σε 2 μήνες) με την πρόωρη αποπληρωμή και τις τελευταίες καταβολές δόσεων. Η χώρα μας δεν θα δεσμεύεται πλέον για εποπτεία, αξιολόγηση και αναφορές με τον διεθνή οργανισμό. Θα έχει τη σχέση όλων των άλλων μελών, όπως είχε η Ελλάδα και πριν το 2010.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα αποπληρώσει εντός δύο μηνών από σήμερα όσα οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες  η χώρα μας θα αποπληρώσει και τα τελευταία δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ, τα οποία έληγαν κανονικά το 2024. Η Ελλάδα έχει ήδη εξοφλήσει νωρίτερα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ  από το 2019 έως το 2021.

To Reuters επικαλείται δύο αξιωματούχους που ανέφεραν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία είναι τα τελευταία από τη συνολική χρηματοδότηση των 28 δισ. ευρώ που είχε λάβει από το Ταμείο από το 2010 έως το 2014.

Επιπλέον, θα αποπληρώσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου δάνεια ύψους 5,3 δις. ευρώ που είχαν δοθεί από χώρες της Ευρωζώνης και τα οποία λήγουν το 2022 και το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τη χώρα και ως δανειστής, σε λίγους μήνες, μετά τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας (Enhanced Surveillance).

Η Ελλάδα είχε λάβει δάνεια συνολικού ύψος 260 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ από το 2010 έως το 2015, ενώ οι πρόωρες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ ανήλθαν σε περίπου 6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2019-2021.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ως τον Αύγουστο, το ΔΝΤ θα έχει υποβάλει και την τελευταία του έκθεση στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας και έτσι θα συνεχίσει να έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο για την οικονομική πολιτική της χώρας μας. Η αρχή της διαδικασίας είχε γίνει με το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας σχεδιάζει επίσης την οριστική αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία έληγαν την περίοδο 2022-2023 και ως τον Αύγουστο να βγει οριστικά από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ