Marathon Venture Capital: Αύξησε στα 70 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα κεφάλαια της

Το ύψος του Marathon Fund II αγγίζει πλέον τα 70 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο της εταιρείας.

Η Marathon Venture Capital ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της νέας αύξησης του κεφαλαίου της. Το ύψος του Marathon Fund II να ανέρχεται πλέον στα 70 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, η Marathon Venture Capital έχει ως αποστολή να τη στήριξη φιλόδοξων Ελλήνων ιδρυτών στη δημιουργία τεχνολογικών εταιρειών παγκόσμιας κλάσης. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

Ενδεικτικά, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή αυτοματοποιώντας τη γεωργία ακριβείας, ενώ επιταχύνουν την έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών. Επίσης, εκπαιδεύουν οργανισμούς σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Παράλληλα, δημιουργούν ίσως τα καλύτερα προϊόντα λογισμικού στο αντικείμενό τους στον κόσμο. Ακόμα, έχουν πελάτες δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500 και προσελκύουν κεφάλαια από τους κορυφαίους επενδυτές διεθνώς, από το Ισραήλ ως τη Silicon Valley.

Πριν από περίπου χρόνο έναν χρόνο, η Marathon ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, με κεφάλαια αρχικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγορά εταιρείας του χαρτοφυλακίου της, κατά την οποία πέντε από τις εταιρείες της άντλησαν σημαντικά κεφάλαια από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον, προχώρησε σε επενδύσεις σε νέες startups με ρυθμό ταχύτερο από ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά των startups με Έλληνες ιδρυτές αναπτύσσεται ταχύτατα προς κάθε κατεύθυνση, μεγαλώνοντας το 2021 κατά 2,4 φορές. Οι startups στην Ελλάδα παρέχουν πολύ καλές αμοιβές, επιταχύνοντας περαιτέρω έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Σήμερα, η Marathon πέτυχε την ολοκλήρωση νέας αύξησης κεφαλαίου, με το ύψος του Marathon Fund II να ανέρχεται πλέον σε 70 εκατομμύρια ευρώ. Υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος του πρώτου της fund ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ και υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 50 εκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερό της fund. Η αύξηση αυτή πιστοποιεί τόσο την ταχεία ωρίμανση όσο και τις μεγάλες προοπτικές της αγοράς.

Στους συμμετέχοντες στη νέα αύξηση κεφαλαίου βρίσκονται υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), αλλά και ένας σημαντικός αριθμός νέων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, όπως η EBRD, και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι επιτυχημένοι ιδρυτές, οι οποίοι και επιστρέφουν πλέον ως επενδυτές στην επόμενη γενιά startups.

Η επενδυτική στρατηγική της Marathon δεν έχει αλλάξει. Το fund ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon συνεχίζει να επενδύει περαιτέρω σημαντικά ποσά, διατηρώντας ταυτόχρονα το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.

Η Marathon έχει ως στόχο να αποτελέσει τον έμπιστο συνεργάτη ενός ιδρυτή, όχι απλά έναν μέτοχο. Από την προσέλκυση ταλέντου, ως την ανάπτυξη προϊόντος και πωλήσεων, καθώς και την εύρεση επενδυτών και συνεργατών, η συμμετοχή της Marathon συνεπάγεται επίσης εκτενή υποστήριξη σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας τεχνολογίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα marathon.vc.

«Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, μας οδηγεί μία βαθιά πεποίθηση, ότι οι Έλληνες μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικά επιτυχημένες εταιρείας τεχνολογίας. Ότι ξεκίνησε ως underground τάση σήμερα έρχεται στο προσκήνιο και οι Ελληνικές startups αποτελούν πλέον ελκυστικό προορισμό για σημαντικά κεφάλαια και –πρωτίστως– το πιο φιλόδοξο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Το ταλέντο που ανακαλύπτουμε καθημερινά και αφοσιώνει την καριέρα του σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας αποτελεί εχέγγυο ότι τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και είναι μονάχα η αρχή. Την ίδια στιγμή, η αποστολή μας στη Marathon συνεχίζει να είναι η ίδια – να υποστηρίζουμε Έλληνες ιδρυτές να φτάσουν ακόμα πιο μακριά», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο εταίρος της Marathon, Γεώργιος Τζιραλής.

Ο εταίρος της Marathon, Πάνος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας, καθώς το Marathon γίνεται το μεγαλύτερο fund με αποκλειστική στόχευση σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας αρχικού σταδίου. Είμαστε περήφανοι που ανάμεσα στους υποστηρικτές μας υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η υποστήριξη από νέους θεσμικούς όπως η EBRD αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες αποτελούν πλέον ένα σημαντικό asset class. Καθώς το οικοσύστημα μας ωριμάζει σε συνδυασμό με τα νέα κεφάλαια που συγκεντρώσαμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι μεγαλύτερες επιτυχίες έπονται».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Marathon στην αποστολή της να υποστηρίξει Έλληνες ιδρυτές να χτίσουν την επόμενη γενιά εταιρειών τεχνολογίας. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Marathon Fund II αποτελεί την πρώτη σε ελληνικό venture capital fund και πρόκειται να συμβάλει στη συνεχιζόμενη εξέλιξη της Marathon τόσο ως επενδυτή αλλά και ως πρεσβευτή του ελληνικού startup οικοσυστήματος», είπε o Associate Director της EBRD, Michael Parry.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς διαπιστώνουμε την ικανότητα δυναμικών ελληνικών επενδυτικών σχημάτων να προσελκύουν διεθνή κεφάλαια από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ομάδα και τη στρατηγική της Marathon, αλλά και συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία και προοπτική που έχει πλέον η χώρα μας. Η ΕΑΤΕ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, ώστε να αυξήσει το επενδυτικό της εύρος, έχοντας έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικοσύστημα και συμβάλλοντας στο συνολικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.