Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο…vegan, χωρίς παρενέργειες και δωρεάν από ομάδα επιστημόνων

Το εμβόλιο, ονόματι Corbevax, προσφέρεται χωρίς πατέντα και έτσι είναι προσβάσιμο σε όλες οι χώρες.

Οι δύο επιστήμονες που εφηύραν το εμβόλιο κατά του COVID-19, με την ονομασία Corbevax, προτάθηκαν για Νόμπελ. Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine του Χιούστον, Maria Elena Bottazzi, και ο Peter Hotez, του Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης για τη δημιουργία του εμβολίου άνευ διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Στην Ιταλία το γεγονός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της ιταλικής καταγωγής της Maria Elena Bottazzi. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bottazzi έχει καταγωγή από τη Γένοβα της Ιταλίας, αλλά έχει μεγαλώσει στην Honduras.

Το «vegan εμβόλιο» που σώζει ζωές

Η Bottazzi και ο Hotez ανέπτυξαν ένα εμβόλιο κατά του COVID-19, ονόματι Corbevax, το οποίο χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή του εμβολίου της ηπατίτιδας Β και παράγεται με μικροβιακή ζύμωση και μαγιά. Όπως δήλωσε ο Hotez σε Ινδικό δίκτυο, πρόκειται για ένα “vegan εμβόλιο” το οποίο έχει “το χαμηλότερο κόστος, ωστόσο λειτουργεί όπως όλα τα εμβόλια mRNA ή αδενοϊού”.

Το εμβόλιο Corbevax έλαβε έγκριση στην Ινδία στα τέλη του 2021. Διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι χαμηλού κόστους, εύκολο στην παραγωγή, ενώ η αποτελεσματικότητα του ξεπερνά το 80%. Οι δύο επιστήμονες επέλεξαν να μην το καλύψουν με κανένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε το εμβόλιο να είναι προσβάσιμο σε όλες τις φτωχές χώρες.

Η βοήθεια είναι ένα ιδιαίτερο προνόμιο

Η πρόταση για το Nobel Ειρήνης στους δύο επιστήμονες ήρθε από την Αμερικανίδα βουλεύτρια, Lizzie Fletcher. H βουλεύτρια, αιτιολόγησε την πρόταση της ως εξής: «Επί σειρά ετών εργάζονται για την αδελφότητα μεταξύ των Εθνών και είναι άνθρωποι που το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενσαρκώνει και γιορτάζει».

«Η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προνόμιο», δήλωσε η Δρ. Bottazzi στα κοινωνικά δίκτυα ευχαριστώντας τους Ιταλούς που της έγραψαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ