Πώς θα διαγράψουν πρόστιμα και προσαυξήσεις οι φορολογούμενοι πληγέντων περιοχών

Ανησυχία προκάλεσαν σε αρκετούς φορολογούμενος οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που αντίκρισαν όταν προσπάθησαν να πληρώσουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις οφειλές τους στο Δημόσιο.
myDATA

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις των φορολογούμενων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς προσπάθησαν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να δώσει παράταση μέχρι και σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Όσοι από αυτούς όμως επιχείρησαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με ηλεκτρονικό τρόπο, εισερχόμενοι στη σελίδα προσωπικής πληροφόρησης, αντίκρισαν ένα δυσάρεστο θέαμα. Συγκεκριμένα, το σύστημα τους είχε επιβάλει προσαυξήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί και πρόστιμα, με τον κίνδυνο να χαθούν ρυθμίσεις.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν κανονικά το ποσό που τους αναλογούσε πριν από τις προσαυξήσεις, και το σύστημα αυτομάτως θα κάνει την απαιτούμενη αφαίρεση.

Για όσους πάντως καλούνται να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο, θα πρέπει να στείλουν αίτημα διαγραφής μέσα από την σελίδα myaade.gr και την κατηγορία «Τα αιτήματά μου».

Ο λόγος για την ταλαιπωρία αυτή είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα την συγκεκριμένη παράταση και η διαδικασία πρέπει να γίνει από «ανθρώπινο χέρι». Τονίζεται πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, και η παράταση που έχει δοθεί ισχύει κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ