Εξελίξεις στο θρίλερ με την Λευκορωσίδα αθλήτρια: Για Βιέννη πετάει τελικά η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια

Αλλαγή πορείας τελευταία στιγμή από την Λευκορωσίδα αθλήτρια η οποία επιβιβάστηκε σε πτήση για Αυστρία.

Η 24χρονη αθλήτρια σήμερα επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Βιέννη νωρίς το πρωί από το Τόκιο της Ιαπωνίας όπου βρισκόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας την Λευκορωσία.

Η αθλήτρια αναμενόταν να ταξιδέψει απευθείας προς τη Βαρσοβία, καθώς η Πολωνία της έχει χορηγήσει ανθρωπιστική βίζα, αλλά άλλαξε προορισμό την τελευταία στιγμή, δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στους δημοσιογράφους, με διπλωματικούς κύκλους να αναφέρονται σε παρόμοιους κινδύνους με εκείνους της αεροπειρατείας που διέπραξε το καθεστώς του Μινσκ σε πτήση της Ryanair προ μηνών.

Η αθλήτρια δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC πως αγαπάει τη χώρα της και δεν την πρόδωσε. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Πρόκειται για τα λάθη που έχουν γίνει από τους αξιωματούχους μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η αθλήτρια εξέφρασε επίσης φόβους για την ασφάλειά της αφού πιέστηκε να μαζέψει τα υπάρχοντά της και οδηγήθηκε βιαίως στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε επικρίνει δημόσιά τους προπονητές της.

Από τις Ιαπωνικές αρχές της δόθηκε αστυνομική προστασία από την στιγμή που ζήτησε τη βοήθειά τους πριν μεταφερθεί στην πολωνική πρεσβεία στο Τόκιο, όπου έμεινε μέχρι να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ναρίτα σήμερα το πρωί.

Η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι απομακρύνθηκε από την εθνική ομάδα λόγω της ευάλωτης συναισθηματικής της κατάστασης. Η ίδια ωστόσο σε συνέντευξή της την Τρίτη δήλωσε ότι δεν πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν είχε καμία συνομιλία με γιατρούς στο Ολυμπιακό χωριό.

Είπε ότι ήταν έκπληκτη όταν τα στελέχη της ομάδας της είπαν ότι φεύγει άμεσα από τους Αγώνες του Τόκιο επειδή δεν είπε κάτι το πολιτικό όπως υπογράμμισε και προσέθεσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στη Λευκορωσία λέγοντας συγκεκριμένα πως: «όταν ξέρω ότι είναι ασφαλές, ίσως μόνο να μπορεί να επιστρέψω μετά από πέντε ή δέκα χρόνια».

Οι φόβοι για την ασφάλεια των αθλητών, ακτιβιστών, αντιφρονούντων και οποιουδήποτε εκφράζει δημόσια άποψη για το καθεστώς του Μινσκ έχουν μεγιστοποιηθεί μετά την ανακάλυψη του άψυχου σώματος του Λευκορώσου ακτιβιστή και πολέμιου της Λευκορωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Σίσοφ, στην Ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ