ΤΙΤΑΝ: Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Ο όμιλος επιταχύνει το πρόγραμμα μετάβασης στην βιομηχανία 4.0 επενδύοντας στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών

Τα επιτεύγματα του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ τα τελευταία 4 χρόνια καθώς και τα σχέδια για την επόμενη μέρα παρουσίασαν ο Αντώνης Κύρκος, Group Transformation and Strategic Planning Director του Τιτάνα και ο Φωκίων Τασούλας, Group Innovation and Technology Director του ομίλου, στο πλαίσιο του ψηφιακού σεμιναρίου της Cemtech με τίτλο “Ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση των εργοστασίων τσιμέντου”.

Αναφορικά με τις ευκαιρίες που φέρνουν στο προσκήνιο οι ψηφιακές τεχνολογίες για τις βιομηχανίες τσιμέντου, ο Αντώνης Κύρκος δήλωσε πως η βιομηχανία 4.0 δύναται να μεταμορφώσει τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας αλλά και να θα θέσει τις βάσεις για νέα ανταγωνιστικά πρότυπα στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλές εφαρμογές στην αλυσίδα αξίας. Ειδικότερα, τα big data μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τσιμέντου ενώ μέσω των advanced analytics είναι δυνατή η μείωση του κόστους στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιπλέον το Internet of Things μπορεί να οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες όπως η αυτοματοποιημένη αναπλήρωση στα αποθέματα των υλικών καθώς και στη χρήση εργαλείων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με πρακτικές εφαρμογές όπως η εξ’ αποστάσεως συντήρηση των εργοστασίων. Παράλληλα, οι τεχνολογίες ρομποτικής μπορούν να βελτιστοποιήσουν την τρισδιάστατη εκτύπωση των ανταλλακτικών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Αντώνης Κύρκος, η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν προϋποθέτει υπέρογκες δαπάνες για τις επιχειρήσεις της τσιμεντοβιομηχανίας.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και έχουμε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της παραγωγής και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων μας. Επίσης μπορεί καταστήσει την εφοδιαστική αλυσίδα μας περισσότερο ευέλικτη, πιο δυναμική αλλά και να τη φέρει πιο κοντά στις ανάγκες των πελατών μας. Την ίδια στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας όπου η συνεισφορά των εργαζομένων μπορεί να ενισχυθεί από τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών» δήλωσε ο Group Transformation and Strategic Planning Director του Τιτάνα.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του ομίλου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2017, ο Φωκίων Τασούλας δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια ο Τιτάνας εφάρμοσε ένα μοντέλο test & learn δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών για την ενίσχυση της δυναμικής του ομίλου.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού ο όμιλος υλοποίησε μια σειρά πιλοτικών έργων προχωρώντας στη συνέχεια σε scale-up όσων στέφθηκαν με επιτυχία, ενώ την ίδια περίοδο ο Τιτάνας ανέπτυξε μια ενσωματωμένη real-time πλατφόρμα δεδομένων η οποία συνδέει τα δεδομένα από όλα τα τμήματα της παραγωγής. Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Τασούλας, ο ΤΙΤΑΝ επένδυσε την περίοδο αυτή σημαντικά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και στην επανακατάρτισή τους.

Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Τιτάνα απεδείχθη σε σύντομο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Την τελευταία τετραετία η παραγωγικότητα αυξήθηκε έως 10%, το κόστος των logistics μειώθηκε έως 7%, ενώ ο δείκτης αξιοπιστίας των γραμμών παραγωγής βελτιώθηκε έως 10%. Επιπροσθέτως ο όμιλος ξεκίνησε τον σχεδιασμό των επόμενων project σε έξι διαστάσεις (6D).

Όσον αφορά τα σχέδια του Τιτάνα για τα επόμενα χρόνια, ο Αντώνης Κύρκος επεσήμανε πως βασικοί άξονες της στρατηγικής του ομίλου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελούν η περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων του προσωπικού, η δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος, η διασύνδεση της παραγωγής με την εφοδιαστική αλυσίδα, την πλατφόρμα δεδομένων και την πελατειακή εμπειρία, καθώς και η καθιέρωση ενός νέου μοντέλου εργασίας. Παράλληλα, βασική προτεραιότητα παραμένει η ανάπτυξη και στη συνέχεια η επέκταση πετυχημένων πιλοτικών έργων, η δοκιμή διαφορετικών μοντέλων εταιρικών σχέσεων και η ενίσχυση της δυναμικότητας του ομίλου στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών μέσω επενδύσεων σε προσωπικό, εξειδικευμένο σε θέματα τεχνολογία, και μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της πλατφόρμας δεδομένων του Τιτάνα.

Σχετικά με τις προυποθέσεις για την επιτυχή συνέχιση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου, ο Φωκίων Τασούλας αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης τόσο της τεχνολογίας και των δεδομένων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης του Τιτάνα.

Σημειώνεται πως για το 2020 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις μεριμνώντας παράλληλα για τους ανθρώπους του και υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση απολογισμού για την περσινή χρονιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους εξασφάλισε την απρόσκοπτη και υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση των πελατών του και επιτάχυνε την πρόοδο για την επίτευξη των στόχων του ομίλου σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς και παρά τα γεγονότα που επιφέρουν μεγάλες διαταραχές, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό του μοντέλο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις σημαντικές προκλήσεις και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος. Μέσω της ολοκληρωμένης πληροφόρησης, αποβλέπει στη σφαιρική παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους δημιουργεί αξία για όλους τους συμμετόχους του» σημειώνεται στην έκθεση του ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ