Οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό στην Κρήτη για να επιβλέπει την κατάσταση

H συνύπαρξη πολλών πλοίων και δυνάμεων από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές ατζέντες έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος “ατυχήματος”

Όπως είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσέφρι Πάιατ, οι ΗΠΑ έστειλαν στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Hershel Woody Williams, το οποίο έχει σαν αποστολή την επίβλεψη της κατάστασης στην περιοχή και τις κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. 

Η ένταση ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες )στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στην περιοχή, μια περιοχή η οποία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη με πολεμικά πλοία πολλών χωρών. Αυτή η συνύπαρξη πολλών πλοίων και δυνάμεων από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές ατζέντες έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος “ατυχήματος” που θα έβαζε στην κυριολεξία “φωτιά” στην περιοχή. 

Το μήκους 230 μέτρων πλοίο ήταν νωρίτερα στη Νάπολη της Ιταλίας και έφτασε στην Κρήτη όπου βρίσκονταν ήδη άλλα πλοία κρατών της Ε.Ε. αλλά και της Ρωσίας. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια παραμονής του Hershel Woody Williams στην Κρήτη ούτε σχετικά με τις οδηγίες που έχει λάβει. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από αντίστοιχη κίνηση της Γαλλίας, η οποία έστειλε την περασμένη εβδομάδα φρεγάτες στην περιοχή, γεγονός που τράβηξε την προσοχή και της Μόσχας που έστειλε και αυτή μία φρεγάτα.

Και η Αίγυπτος στο “παιχνίδι”

Η έλευση του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου δίνει το έναυσμα για την έλευση και άλλων δυνάμεων στην περιοχή από πολλές χώρες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Τουρκία να δώσει ένα διπλωματικό τέλος στην ένταση που έχει δημιουργήσει. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναιη στάση της Γερμανίας, η οποία επιμένει στην διπλωματική λύση και θα αποφύγει να στείλει με την σειρά της δυνάμεις στην περιοχή, μη θέλοντας να χαλάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο ερχομός τόσο του αμερικανικού σκάφους όσο και η παρουσία δυνάμεων ξένων χωρών στην περιοχή, είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιήσει την Αίγυπτο η οποία αναμένεται επίσης να στείλει δυνάμεις στην περιοχή. Άλλωστε η Αίγυπτος έχει έννομο συμφέρον στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, ύστερα και από την συμφωνία με την Ελλάδα η οποία πέρασε με διαδικασίες εξπρές από την Αιγυπτιακή Βουλή και αναμένεται να περάσει από την Βουλή της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ