Το “πάντρεμα” γρίπης-κορωνοϊού “τρομάζει” τους επιστήμονες

“Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια”.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και την πλειοψηφία των Ελλήνων να βρίσκονται ακόμα σε περίοδο διακοπών, κάτι που έχει συμβάλει κατά πολύ στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, οι επιστήμονες έχουν μπροστά τους 2 μεγάλους προβληματισμούς:

Την εμφάνιση πολλών ορφανών κρουσμάτων και το επερχόμενο Φθινόπωρο όπου ο κορωνοϊός θα συνυπάρχει με την εποχική γρίπη. 

Σε ότι έχει να κάνει με τα “ορφανά” κρούσματα οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για την διασπορά που έχουν προκαλέσει, καθώς πρόκειται για σχεδόν 50 άτομα την ημέρα που έχουν προσέλθει μόνα τους σε σημεία ελέγχου για να εξεταστούν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση των επαφών. 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος τόνισε πως ο κορωνοϊός παραμένει ο ίδιος και δεν έχει μεταλλαχθεί. 

“(…) Ίσως έχει μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα, όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση του ιού της γρίπης θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολακόπουλος, και συμπλήρωσε:

“Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα και εάν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως ακόμα αρκετά πράγματα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση”.

Ο ίδιος, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως “είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες”.

“Είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα” είπε, και συμπλήρωσε:

“Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια”.

Διευκρίνισε, όμως, πως ο “ιός θα προσαρμοστεί”, θα είναι “πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους” και “θα έχουμε το εμβόλιο”.

“Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ