Σοβαρά τώρα; Μετάλλαξη του ιού των χοίρων, η νέα πανδημία από την Κίνα;

Ο νέος ιός που βρέθηκε σε κινεζικούς χοίρους, έχει γίνει πολύ μολυσματικός για τον άνθρωπο και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γίνει “πανδημικός”

Την ίδια στιγμή που ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τον τρόπο να βγει από την πανδημία του covid-19, μια νέα έρευνα από την Κίνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Reuters, δείχνει πως η Γρίπη των Χοίρων (γνωστή και ως “στέλεχος G4 του H1N1”) παρουσίασε μια νέα μορφή, η οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη. 

Ο νέος ιός που βρέθηκε σε κινεζικούς χοίρους, έχει γίνει πολύ μολυσματικός για τον άνθρωπο και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γίνει “πανδημικός”.  Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών εξέτασε τους ιούς της γρίπης που βρέθηκαν στους χοίρους από το 2011 έως το 2018 και βρήκαν ένα στέλεχος “G4” του H1N1 που έχει “όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου πανδημικού ιού”, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό περιοδικό, “Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών” (PNAS).

Οι εργαζόμενοι στις χοιροτροφίες έδειξαν επίσης αυξημένα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας, προσθέτοντας ότι “πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπινους πληθυσμούς, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων”. Η μελέτη υπογραμμίζει τους κινδύνους ιών που μεταδίδονται στον άνθρωπο, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κίνας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κοντά σε αγροκτήματα, εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, σφαγεία και υγρές αγορές.

Να θυμίσουμε πως ο Covid-19 που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία, πιστεύεται ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες στην νοτιοδυτική Κίνα και εξαπλώθηκε στους ανθρώπους μέσω της αγοράς του Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά. 

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS αναφέρει ότι τα γουρούνια είναι σημαντικά στην μετάδοση ιών από τα ζώα στον άνθρωπο και ζήτησαν από την επιστημονική κοινότητα “συστηματική παρακολούθηση” του προβλήματος. Το ξέσπασμα του Η1Ν1 ο 2009 έπληξε σοβαρά την Κίνα ακόμα και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς η καθυστερημένη ενημέρωση προς τον υπόλοιπο κόσμο επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί, κάτι που οδήγησε στα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας που επέτρεψαν στην πιο έγκαιρη ενημέρωση του νέου κορωνοϊού.

Ο νέος ιός που εντοπίστηκε στη μελέτη είναι ένας “ανασυνδυασμός” της παραλλαγής H1N1 του 2009 και ενός κάποτε διαδεδομένου στελέχους που βρέθηκε στους χοίρους. Σύμφωνα με τον Carl Bergstorm, βιολόγου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, “αν και είναι σε θέση να μολύνει ανθρώπους, μέχρι στιγμής δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο νέας πανδημίας. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ότι είναι άμεσα επικίνδυνος στους ανθρώπους και αυτό είναι που θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ