emea business monitor

Στέλιος Πέτσας: Πολιτικά οργανωμένες οι συναθροίσεις στις πλατείες

"Είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα αυθόρμητο. Είναι καθαρά οργανωμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική"

Μιλώντας στους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: “Είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα αυθόρμητο. Είναι καθαρά οργανωμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι αναδεικνύεται πως οι Έλληνες είχαν την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα να φτάσουν μέχρι εδώ. Κάποιοι θέλουν να δοκιμάσουν την ωριμότητα και απεμπολούν την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας”.

Για την στήριξη της οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Πέτσας ανέφερε: “Θα συνεχίσουμε, όπως μέχρι και σήμερα, δηλαδή αντιμετωπίζοντας την υγειονομική κρίση και φροντίζοντας να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και πλήττονται από την κρίση. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται με γνώμονα πάντοτε την προστασία των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει και τον Μάιο και τον Ιούνιο, αν χρειαστεί. Και θα ανοίγουμε σιγά σιγά την οικονομία, ώστε ν’ αρχίσει ν’ ανακτά τη δυναμική της. Δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν ανοίγεις ένα κατάστημα, να ανακτήσει τον τζίρο. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα εμείς θα φροντίζουμε, είτε με απευθείας στήριξη, είτε με αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, είτε με επιμήκυνση των δόσεων, τις οποίες είχαν συμφωνήσει πριν για αποπληρωμή των οφειλών τους οι φορολογούμενοι στην εφορία ή οι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία να δώσουμε ανάσα σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει πληγεί. Έτσι ώστε μόλις ξεπεράσουμε οριστικά την υγειονομική κρίση, να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε το Φεβρουάριο. Θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τον κόσμο, που θα έχει -και το Φθινόπωρο- υποχρεώσεις. Θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.”


Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εργαζόμενων

Σχετικά με τη στήριξη των εργαζομένων, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε: “Έχουμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο, κάποια μέτρα στήριξης στους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί, δηλαδή τα 800 ευρώ προσαρμοσμένα στις ημέρες που θα είναι κλειστό ένα κατάστημα, για παράδειγμα. Τι θα έχουμε μετά; Μετά από αυτό θα έχουμε το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους, ώστε να μη χάσουν απότομα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, καλύπτοντας όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος. Το ακριβές ποσοστό και η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις, οι οποίες είτε είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται, παράδειγμα τα super market, ή δεν θέλουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού, γιατί εμπιστεύονται και τους πελάτες τους, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και άρα βλέπουν ότι θα χρειαστούν το προσωπικό τους. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών, δεν θα είναι ένας ή δύο μήνες. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους μας και θα χρησιμοποιηθεί, όταν θα είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. Πιέζουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του Καλοκαιριού”.

Για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερία των Συντακτών: “Πρώτον, ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ασύμβατες. Το έχουμε ζήσει στα χρόνια που ήταν στη διακυβέρνηση. Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα των προσλήψεων έχουν ήδη προσληφθεί 3.842 άτομα. Δηλαδή, για ποιες 4.000 προσλήψεις μιλά ο κ. Τσίπρας; Αν ήταν αυτός τι θα έκανε; Γιατί δεν το έκανε τα προηγούμενα χρόνια που διακυβέρνησε; Λέει, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας: “Τι θα γινόταν αν”. Αυτό είναι το ερώτημα που έχει κάθε Έλληνας και νιώθει ανακούφιση που, αυτή τη στιγμή, έχει μια Κυβέρνηση την οποία μπορεί να εμπιστευθεί. Αυτή είναι η πρώτη γρήγορη απάντηση. Η δεύτερη είναι ότι αν ήταν ο κ. Τσίπρας και Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ξοδέψει -όπως λέει ο ίδιος- 26 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τους υπόλοιπους μήνες, που υπάρχει αγωνία, τι θα έκανε; Εμείς πήγαμε στοχευμένα. Δώσαμε χρήματα σε αυτούς που ένιωσαν αμέσως ότι πλήττονται. Συνεχίζουμε τη στήριξη των εργαζομένων και των κλάδων της οικονομίας με σύνεση. Έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα έχουν στήριξη αυτοί που την χρειάζονται, αλλά και δεν θα διακινδυνεύσει η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί στη χώρα. Να έχουμε την εφεδρεία που χρειάζεται, με τα μέτρα ρευστότητας για να στηρίξουμε μια γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Και αυτό το σχέδιο περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη -όπως έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα- όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των αγορών”.

Για τη Marfin

Τέλος ο κ. Πέτσας σχολίασε το ζήτημα της Marfin: “Ποια κριτική χωρά και ποια διαφορετική άποψη χωρά, όταν έχουμε τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό δολοφονημένους στη Marfin; Ποια είναι η δυσκολία σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να καταδικάσει ρητά κάτι τέτοιο και να έρθει σε μία συμβολική κίνηση ενότητας, που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία; Γιατί να μην παραστεί στη σημερινή εκδήλωση; Δεν βρίσκω κανένα θέμα προς αντιπαράθεση. Όταν υπάρχει μία απόφαση δικαστική, το Ελληνικό Δημόσιο φροντίζει να φτάνει το θέμα στον τελευταίο βαθμό. Είναι μία διαδικασία που τηρείται πάγια στις υποθέσεις που έχουν διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η πάγια πρακτική. Το Δημόσιο προχωρά μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο, ανάλογα ποιος είναι ο τελευταίος βαθμός. Γι’ αυτό ασκείται έφεση και αναίρεση. Η αναίρεση που είχε ασκηθεί, ήταν μία τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, και βγήκε η ανακοίνωση ότι παραιτείται το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση. Δόθηκαν οδηγίες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Προφανώς κάποιοι που δεν έκαναν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, για να λύσουν αυτό το θέμα, ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι το λύνει ο Πρωθυπουργός και ήθελαν με ένα δημοσίευμα να το προκαταλάβουν για να το ακυρώσουν. Εμείς δεν μένουμε στις επικοινωνιακές προσπάθειες που κάνει η Αντιπολίτευση. Μένουμε στην ουσία, ότι έχουμε μία συμβολική κίνηση σήμερα που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Έχουμε, επίσης, μία αποφασιστική κίνηση, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.