Τρία στα τέσσερα καταστήματα έκοψαν το τσιγάρο!

Μεγάλα ποσοστά συμμόρφωσης στον αντικαπνιστικό νόμο καταγράφουν τα κλιμάκια ελέγχου των καταστημάτων, καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες που γίνονται σε όλη την επικράτεια τόσο οι πολίτες όσο και τα καταστήματα έχουν σχεδόν “εξαφανίσει” το τσιγάρο. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας, η οποία υλοποιεί το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα στοιχεία από το 1142, καταγράφεται η πολύ θετική ανταπόκριση κοινού και καταστημάτων στον νέο νόμο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στους 199 ελέγχους που διενεργήθηκαν, το 76% των περιπτώσεων δεν καταγράφηκε καμία παράβαση. Από το σύνολο των 45 παραβάσεων των οικείων διατάξεων που καταγράφηκαν, μόνο οι 5 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούσαν μόνο έλλειψη Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος και ελλιπή σήμανση στους χώρους των καταστημάτων, στα οποία όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν βρέθηκε πελάτης να καπνίζει σε χώρο που ενέπιπτε στις απαγορευτικές διατάξεις. 

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως υπήρξαν πολλές επισημάνσεις ιδιοκτητών χώρων εστίασης, για την την ανάγκη διευκρινήσεων της έννοιας του εξωτερικού χώρου που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του νόμου, καθώς σε αυτό το σημείο έχουν εντοπιστεί και οι περισσότερες γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ