Κ. Πιερρακάκης: Η χώρα δεν θα χάσει και το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

“Η χώρα έχασε το τρένο της πληροφορικής, καθώς κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα στις 28 της Ευρώπης, δεν θα αφήσουμε να χάσει και αυτό της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης”, δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης από το βήμα της Βουλής. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η χώρα πρέπει άμεσα να συγκλίνει με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ορίζοντα τετραετίας, μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες και την συγκέντρωση όλων των ψηφιακών αρμοδιοτήτων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι καταμερισμένες σε όλες τις υπηρεσίες και υπουργία, κάτω από μια ομπρέλα. 

Οι πυλώνες της ψηφιακής αλλαγής της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη είναι:

  • Η δημιουργία μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου, ένα μητρώο που θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες για να ξέρουν τι διαδικασίες ισχύουν για την κάθε περίπτωση τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί να γίνουν συνεργασίες με όλα τα υπουργεία προκειμένου να καταγραφούν οι διαφορετικές περιπτώσεις και διαδικασίες. 
  • Πλήρη εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, τα οποία και χαρακτήρισε το σημαντικότερο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην χώρα. 
  • Την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες “παρόμοιο με εκείνο που είχε τρέξει το 2014 ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός Πρωθυπουργός με τον ΟΟΣΑ”
  • Την απλοποίηση όλων των διαδικασιών με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ουρών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης “Μια από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι η αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που απαιτούνται στα λεγόμενα γεγονότα ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων. Από τη γέννηση μέχρι την απώλεια της ζωής, κάθε γεγονός συνεπάγεται μια σειρά από ενέργειες ή “ουρές”. Η διαλειτουργικότητα θα κατοχυρώσει την ελαχιστοποίηση αυτών των ενεργειών. Στόχος μας είναι να χρειάζεται, για παράδειγμα, μόνο μια ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού όταν αυτό γεννιέται και όχι πολλαπλές. Και ειδικά αυτόν τον στόχο θεωρούμε ότι θα τον έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες”

Από εκεί και πέρα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργείου του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην Ελληνική Διαστημική υπηρεσία, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για την ανάπτυξη συγκεκριμένων διεργασιών, όπως η έξυπνη γεωργία και η πολιτική προστασία. 

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία και την νέα εποχή 5G η οποία έρχεται και στην Ελλάδα, και ανήγγειλε αδειοδότηση νέων κεραιών, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως αυτό της απώλειας σύνδεσης στον προχθεσινό σεισμό της Αθήνας, αλλά και για έρθει το γρήγορο ίντερνετ σε κάθε νοικοκυριό της χώρας. 

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στον ΕΛΤΑ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. “Σχετικά με τα θέματα των ΕΛΤΑ, τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα” είπε ο κ. Πιερρακάκης για να εξηγήσει “Η εταιρία δείχνει να έχει αρνητικά οικονομικά  αποτελέσματα, απόρροια έλλειψης ιδιαίτερης μέριμνας & αποφασιστικότητας  αρκετών ετών.

Τα δεδομένα αναλύονται και ο σχεδιασμός που θα προχωρήσει θα έχει ως γνώμονα  την εξυγίανση, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Η ανάγκη για να υπάρξει βιώσιμη παρέμβαση είναι αδήριτη και δεν μπορούν να υπάρξουν πρόσθετες χρονοτριβές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ