Sniper: Στους Ομίλους του Champions League η OPTIMA BANK

Με το «καλημέρα» η OPTIMA BANK θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, στα «μεγάλα σαλόνια» της επιχειρηματικής κοινότητας. Μιλώντας με όρους ποδοσφαίρου, κατευθείαν στους… Ομίλους του Champions League.
– Στους Ομίλους του Champions League η OPTIMA BANK
– Ο ΤΙΤΑΝΑΣ παρουσίασε τον πρώτο 3D Printer στο χώρο του Construction
– Εκτός Elevate Greece ο Μιχάλης Δρίτσας

– Η ηθική στην επιχειρηματικότητα
– Indirect κίνηση με όφελος 300.000 ευρώ στο εννεάμηνο!
– Κουίζ

Στους Ομίλους του Champions League η OPTIMA BANK

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Sniper η αύξηση κεφαλαίου της OPTIMA BANK έχει καλυφθεί ήδη (από εχθές) κατά τρεις φορές, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα καλυφθεί (εν τέλει) κατά μια φορά ακόμη!

Στα συν της OPTIMA BANK, που ζητά 151 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό, θα πρέπει να αναφερθεί το πολύ καλό brand που έχει δομήσει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς όσες δουλειές πάνε κλείνουν μέσα σε ένα ραντεβού, ενώ και οι αρνητικές απαντήσεις (πολύ σημαντικό αυτό) οι ενδιαφερόμενοι τις λαμβάνουν την ίδια -σχεδόν- ημέρα.

Η δεδομένη επιτυχία της OPTIMA BANK αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη συνολικά για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει μεγάλα «μαγαζιά» του εξωτερικού που έχουν ρίξει, μετά από πολύ καιρό, ξανά τους προβολείς του ενδιαφέροντός τους στην Ελλάδα και στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει!

Υψηλόβαθμα στελέχη της OPTIMA BANK αναμένεται να βρεθούν και στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη η Capital Link και το οποίο εφέτος θα λάβει χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα, λοιπόν, με καλά πληροφορημένες πηγές του Sniper, η OPTIMA BANK θα βρίσκεται μεταξύ των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών που θα βρεθούν στο «Μεγάλο Μήλο», μαζί με ακόμη 20 και πλέον εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες από τις οποίες οι τέσσερις θα είναι τράπεζες και από αυτές η μια φυσικά θα είναι η OPTIMA BANK.

Ο ΤΙΤΑΝΑΣ παρουσίασε τον πρώτο 3D Printer στο χώρο του Construction

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το χθεσινό Investor Day του ΤΙΤΑΝΑ με τις εντυπώσεις να τις κερδίζει το εργοστάσιο του Ομίλου στο Καμάρι Βοιωτίας και όσα έλαβαν χώρα εκεί, καθώς μεταξύ άλλων έγινε η παρουσίαση του πρώτου 3D Printer στο χώρο του Construction στην Ελλάδα.  Σημειώνεται πως στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ χθες ήταν να παρουσιάσει την στρατηγική και τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2026, οι οποίοι θα διαμορφώσουν το μέλλον του και θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για τους μετόχους.

Ως εκ τούτου, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θέτει τις στρατηγικές του προτεραιότητες για την επίτευξη «πράσινης» ανάπτυξης κατά την χρονική περίοδο 2023-2026 και οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

– Ενδυνάμωση του Ομίλου μέσω ενίσχυσης της ισχυρής του θέσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση της απόδοσης υποδομών και συστημάτων logistics, στη διεύρυνση των πωλήσεων και στην ενίσχυση των λειτουργικών μοντέλων σκυροδέματος και αδρανών υλικών σε όλες τις αγορές.

– Επιτάχυνση της διάθεσης στην αγορά νέων «πράσινων» προϊόντων και άλλων τσιμεντοειδών υλικών. Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θα αναπτύξει συνεργασίες και δυνατότητες προκειμένου να επιτύχει ηγετική θέση σε νέα υλικά και προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, επενδύοντας σε δραστηριότητες προμήθειας και εμπορίας τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και παρεμφερών προϊόντων.

– Χρήση ψηφιακών και νέων τεχνολογιών. Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ είναι να παραμείνει πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και να ενισχύσει τις δυνατότητές στην ανάπτυξη ενός λειτουργικού μοντέλου επόμενης γενιάς για τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών, της αποδοτικότητας των πόρων και της παραγωγικότητας. Δέσμευση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ είναι μέσω συνεχούς καινοτομίας, να συνεχίσει να αξιοποιεί τη δύναμη που μπορούν να προσφέρουν οι νέες βιομηχανικές τεχνολογίες.

Εκτός Elevate Greece ο Μιχάλης Δρίτσας

Δεν μακροημέρευσε τελικά η παρουσία του Μιχάλη Δρίτσα, στη θέση του CEO του Elevate Greece, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Sniper πρόσφατα υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία και έγινε δεκτή.

Φαίνεται, παρά τις υψηλές προσδοκίες που ο ίδιος είχε γεννήσει,  ο κ. Δρίτσας δεν κατάφερε να «σηκώσει» το βάρος αυτής της προσπάθειας και να οδηγήσει το Elevate Greece στην επόμενη ημέρα ως έναν ανεξάρτητο φορέα.

Η αλήθεια είναι πως συνολικά η αγορά δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση αυτή και ως εκ τούτου από την πρώτη ημέρα ο κ. Δρίτσας είχε να αντιπαρέλθει με πλήθος από δυσκολίες, ενώ στο μεσοδιάστημα έχασε και το στήριγμα του, τον πρώην υπουργό, Χρήστο Δήμα ο οποίος -πλέον- βρίσκεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το θέμα, ωστόσο, του Elevate Greece βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου και του ίδιου του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, όπως και του αρμόδιου Υφυπουργού, Μάξιμου Σενετάκη, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα!

Η ηθική στην επιχειρηματικότητα

Τι να πει κανείς για τον Τέλη Μυστακίδη. Τι να πει ο Sniper για έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρατίες της σύγχρονης εποχής. Ένα, όμως, στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κ. Μυστακίδη είναι πως σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του (επιχειρηματικής και μη) προτιμά να κινείται κάτω από το radar. Ο Sniper, όμως, έμαθε πως ο κ. Μυστακίδης δώρισε, για την κάλυψη των αναγκών των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που αξίζει να επικοινωνηθεί με κάθε διακριτικότητα και σεβασμό στο πρόσωπο του ανδρός.

Σπουδαίο πράγμα η ηθική στην επιχειρηματικότητα!

Indirect κίνηση με όφελος 300.000 ευρώ στο εννεάμηνο!

Μπορεί μια βιομηχανική, παραγωγική επιχείρηση με μια ανεπαίσθητη φαινομενικά κίνηση να εξοικονομήσει σε απόλυτα μεγέθη το ποσό των 300.000 ευρώ, μέχρι σήμερα, και ενόσω απομένει ένα τρίμηνο μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού έτους;

Ασφαλώς και μπορεί θα απαντήσουν τα στελέχη της ISOMAT, ενός ελληνικού πολυεθνικού ομίλου παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων, με ετήσιο τζίρο που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια λειτουργίας, διαθέτοντας 3 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές της εταιρίες στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, διαθέτει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Μάλιστα, εκτιμάται πως το 50% του τζίρου της ISOMAT ετησίως προέρχεται από την εξαγωγική του δραστηριότητα.

Πρόκειται για μια εταιρεία που πραγματοποιεί επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετήσια δαπάνη CAPEX, έχοντας 10-12 εκατομμύρια ευρώ OPEX ετησίως.

Ποια ήταν η κίνηση με την οποία εξοικονόμησε το ποσό των 300.000 ευρώ σε 9 μήνες ουσιαστικά; Μα το γεγονός πως δημιούργησε και indirect διαδικασία αγορών (purchasing). Κάτι, που του επέτρεψε να συνεργάζεται –πλέον- με πλειάδα προμηθευτών, οι οποίοι είναι αξιολογημένοι, εξασφαλίζοντας ευελιξία στις προμήθειες, ταχύτητα, μα και ανταγωνιστικές τιμές!

Κουίζ

Δεν ξέρω εάν το έχετε παρατηρήσει, αλλά υπάρχουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη τα οποία είναι εντελώς εξαφανισμένα ακόμη και από την παραμικρή δημοσιότητα περί των δράσεων και εν γένει κινήσεων του υπουργείου τους. Πολλοί, μάλιστα, αναρωτιούνται, εάν συνεχίζουν να αποτελούν μέρος, όσο και ζωντανό κύτταρο της κυβέρνησης, παράγοντας απτό έργο.

Ωστόσο, μια παρουσία, απουσία επί το ορθότερο, έχει εγείρει σημαντικές ερωτήσεις, τόσο σε σχέση με την πρότερη θητεία, όσο και με την τωρινή… ανομβρία που επικρατεί σε επίπεδο παραγωγικότητας από το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται! Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έχει ποντάρει «χοντρά» στις ικανότητες και την εργατικότητα του κυβερνητικού στελέχους, που έχει κληθεί να διαχειριστεί ένα ζήτημα δίχως αύριο για το μέλλον, όχι της κυβέρνησης, μα της συνέχισης της παρουσίας του έθνους μας!

Ελπίζουμε, απλά, να βρίσκεται στην διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδιασμού συγκεκριμένων δράσεων και στρατηγικών, τις οποίες θα γνωστοποιήσει προσεχώς. Αλλιώς, θα μιλάμε για ένα -ακόμη- στέλεχος που κάνει καριέρα στο under-achieving…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ