Sniper: Επενδυτικό ενδιαφέρον για το Πλωμάρι, οι 5 δεκαετίες αναμονής της ΕΤΕ και το… είδα φως και μπήκα στο real estate!

Τελευταία παρατηρείται ένας -πραγματικός- συνωστισμός από μεσαίες ή ακόμη και πολύ μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους ή να αποκτήσουν «χώρο» σε αυτήν.

Αναμφίβολα, ο τομέας της προσέλκυσης επενδύσεων αναδεικνύεται ως ένα από τα ισχυρά όσο και άκρως αποδοτικά success stories για την παρούσα κυβέρνηση.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες περί της μεταβολής της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, την στόχευση συγκεκριμένων τομέων της αγοράς, σε συνάρτηση με την διαμόρφωση ενός απόλυτα φιλο-επενδυτικού κλίματος και την αποδοτικότητα, όσο και αμεσότητα στην επίλυση σειράς ζητημάτων και εν γένει προβλημάτων που δύναται να παρουσιαστούν στην όλη διαδικασία, την τελευταία τριετία έχουν επιλέξει την χώρα μας προκειμένου να επενδύσουν, σημαντικός αριθμός κορυφαίων διεθνών κολοσσών.

Τελευταία, όμως, παρατηρείται ένας -πραγματικός- συνωστισμός από μεσαίες ή ακόμη και πολύ μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους ή να αποκτήσουν «χώρο» σε αυτήν.

Υπό αυτό το πλαίσιο, εδώ και λίγο καιρό μια Ισραηλινών συμφερόντων τεχνολογική εταιρεία με κύρια έμφαση στον τομέα του insurtech φαίνεται πως εξετάζει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός πυλώνα ανάπτυξης εφαρμογών, προϊόντων και υπηρεσιών λογισμικού.

Όχι, όμως, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα ή το Ηράκλειο της Κρήτης, όπως πιθανόν να εικάζεται. 

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον του Ισραηλινού επενδυτή στρέφεται στην Μυτιλήνη και δη στο Πλωμάρι!

Εάν αναρωτιέστε γιατί, το… μυστικό «κρύβεται» στον ίδιο τον επενδυτή, ο οποίος τα τελευταία πολλά χρόνια περνά αρκετούς μήνες της χρονιάς στην κωμόπολη των περίπου 3.000 κατοίκων στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου εκτός από κατοικία, έχει φροντίσει να αποκτήσει σημαντικό τμήμα από το real estate της ευρύτερης περιοχής.

Το επόμενο «στοίχημά» του είναι να εγκαταστήσει εκεί μια ομάδα μηχανικών λογισμικού και προγραμματιστών, οι οποίοι πρωτίστως θα αναλαμβάνουν την ανάπτυξη τμήματος των συνολικότερων λύσεων και της εξειδικευμένης γνώσης που προσφέρει στη διεθνή αγορά. Κι αυτό, καθώς διαθέτει παρουσία –μέσω πελατών- σε χώρες, όπως λ.χ. οι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ρουμανία κ.ά.

Ήδη, μάλιστα, έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, γνωστοποιώντας τις προθέσεις του, ενώ το επόμενο βήμα είναι να στρέψει την πληροφόρηση προς την κεντρική κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Done deal, σαν να λέμε!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μόλις πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα έφερε εις πέρας ένα σύνθετο όσο και απαιτητικό project, που δεν ήταν άλλο από την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των accounting συστημάτων της.

Συστημάτων, τα οποία έλκυαν την λειτουργία τους από την δεκαετία του… ’70! Όχι, δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στην ημερομηνία. Από την δεκαετία του χίλια εννιακόσια εβδομήντα. Πέντε δεκαετίες δηλαδή…

Στην ίδια λογική έγκειται και η αλλαγή του core banking συστήματος της ίδιας τράπεζας, καθώς το μέχρι πρότινος ήταν έντονα outdated, είχε σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας και σίγουρα αδυνατούσε να ακολουθήσει και να ενσωματώσει τα καινούρια δεδομένα και τις αυξημένες απαιτήσεις που ισχύουν στην τραπεζική αγορά.

Μια ελαφρά –προς το παρόν, αλλά και λόγω περιορισμένης δυναμικής- «γκρίνια» από μέρους των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καταγράφεται, εξαιτίας του γεγονότος πως τα ίδια δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα και τις εν γένει δράσεις σειράς πηγών άντλησης χρηματοδοτήσεων και απτής στήριξης της ίδιας της επιχειρηματικότητας, όπως λ.χ. το Ταμείο ανάπτυξης, η Ελληνική Αναπτυξιακή τράπεζα, το ΕΣΠΑ κ.ο.κ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο τα στελέχη των περιφερειακών τραπεζών θεωρούν -δικαίως- πως δημιουργούνται διαφορετικές συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά και σίγουρα όχι επ’ ωφελεία τους.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι δυσκολίες έχουν αναγκάσει τους ίδιους να γίνονται περισσότερο αποδοτικοί, πιο ευέλικτοι και να εφαρμόζουν στην πράξη εξαιρετικά σύντομους go to market και product χρόνους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να θέτουν ως κινητήριο μοχλό τους την αναζήτηση καινοτομίας. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της έλλειψης ρυθμίσεως το… πανηγύρι λαμβάνει χώρα στην αγορά των μεσιτών στη χώρα μας. Κι αυτό, καθώς όπως μας εκμυστηρεύτηκε έμπειρος παράγοντας του κλάδου, «κάθε… πικραμένος δηλώνει μεσίτης. Μάλιστα, αρκεί η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου και απολυτηρίου Λυκείου, προκειμένου κάποιος να λάβει σχετικά άδεια. Ωστόσο, ούτε καν αυτό δεν κάνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά αντιθέτως αυθαίρετα, δίχως γνώση και κατ’ επέκταση δεδομένους φραγμούς, μπορούν και απασχολούνται ως μεσίτες! Πρόκειται για μια πλήρως μη-ρυθμισμένη αγορά, με όσα και ότι συνεπάγεται αυτή η πτυχή».

Αρκεί να σημειωθεί πως στην Αττική, περί τους 3.000 ανέρχεται το πλήθος των εγγεγραμμένων μεσιτών αστικών συμβάσεων. Οι τελευταίοι είναι το φυσικό / νομικό πρόσωπο προς το οποίο δίδεται εντολή διαμεσολάβησης είτε ακόμη και υπόδειξης ευκαιρίας προς σύναψη σύμβασης, έναντι αμοιβής για την εν λόγω παροχή. Ο μεσίτης Αστικών Συμβάσεων δύναται να διαμεσολαβήσει σε οποιοδήποτε είδος αστικής σύμβασης.