Sniper: Τα… λεφτά αισθήματα των Ιταλών για την ΔΕΗ, ο e-κσυγχρονισμός των ΚΕΠ και το bingo με τα data του ΔΕΔΔΗΕ!

Προ δυο 24ώρων, μόλις, η Enel ολοκλήρωσε την διαδικασία έκδοσης νέων υβριδικών ομολόγων, συνολικού ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ορισμένα από τα εκκρεμή υβριδικά της ομόλογα.

Προ μερικών μόλις ημερών η Enel ολοκλήρωσε την πώληση του 50% της κατά 100% θυγατρικής της Gridspertise S.r.l. στο διεθνές private equity fund CVC Capital Partners Fund VIII, έναντι ποσού που κινούνταν πέριξ των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Gridspertise έχει ως κύριο αντικείμενο δραστηριοποίησης την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δικτύων ισχύος μέσω προηγμένων τεχνολογιών και λύσεων δικτύου. Υπό αυτό το πρίσμα, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες cloud-edge για την επιτάχυνση του digital transformation των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις βασικούς τομείς: Μέτρηση και ψηφιοποίηση δικτύου, ψηφιοποίηση υποδομής δικτύου, ψηφιοποίηση λειτουργίας πεδίου.

Το χαρτοφυλάκιο της Gridspertise έχει σχεδιαστεί ως ένα «ανοιχτό» οικοσύστημα, το οποίο είναι αρκούντως εύκολο να ενσωματωθεί με τα παλαιού τύπου συστήματα των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής, συνδυάζοντας «έξυπνες» συσκευές δικτύου με έτοιμες προς χρήση αρθρωτές εφαρμογές, που με τη σειρά τους «τρέχουν» τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στο edge.

Σήμερα, η Gridspertise -που εδρεύει στην Ιταλία- συνεργάζεται με περισσότερους από 50 Παρόχους Συστημάτων Διανομής ενέργειας διαφορετικών μεγεθών και σε διαφορετικές γεωγραφίες και φέτος έχει παραδώσει κάτι παραπάνω από 5 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές μέχρι στιγμής, ενώ στις αγορές-στόχους της περιλαμβάνονται η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, καθώς επίσης και η Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ξεχωριστή σημασία δίνει και στην Αφρική, καθώς η επένδυση σε «έξυπνα» δίκτυα αναμένεται να οδηγήσει σε πληθώρα έργων αναβάθμισης υποδομών κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μια αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια - αυτής της έμφασης στην βελτιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών, με την ταυτόχρονη μεταβίβαση σειράς assets για την ενίσχυση των διαθεσίμων στα ταμεία- έχει να κάνει με το γεγονός πως η συνολική συναλλαγή είχε θετικό αντίκτυπο περίπου 500 εκατ. ευρώ στο EBITDA του Ομίλου Enel και θετική επίδραση στο ενοποιημένο καθαρό χρέος του Ομίλου κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, προ δυο 24ώρων, μόλις, η Enel ολοκλήρωσε την διαδικασία έκδοσης νέων υβριδικών ομολόγων, συνολικού ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ορισμένα από τα εκκρεμή υβριδικά της ομόλογα. Θα πρέπει δε, να τονιστεί, πως η εν λόγω έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον 8 φορές, με συνολικές παραγγελίες περίπου 15 δισ. ευρώ!

Αυτά, για όσους ακόμη αμφισβητούν την πιθανότητα θετικής κατάληξης στις συζητήσεις της Enel με την ΔΕΗ. Done deal όπου πρυτανεύει η Ιταλική προσέγγιση “show me the money”!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πλησιάζει η ημέρα ηλεκτρονικής κατάθεσης -σε πρώτο βαθμό- και εν συνεχεία αποσφράγισης των προσφορών αναφορικά με την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της εφαρμογής και της παρακολούθησης του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για την ακρίβεια, ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει οριστεί η Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023 και αποσφράγισης προσφορών, η αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023.

Το εν λόγω έργο «σπάει» σε δυο μέρη: Αφενός μεν την παροχή υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης και αφετέρου δε την παροχή υπηρεσιών Ορκωτού Λογιστή, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 1.302.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τη μερίδα του λέοντος, φυσικά, αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έργου καταλαμβάνει η παροχή υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης, καθώς ανέρχεται στο ποσό του €1.147.000, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το υπολειπόμενο ποσό των 155.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα κατευθυνθεί στην παροχή υπηρεσιών Ορκωτού Λογιστή του έργου.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το έργο «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στα τέλη του προσεχούς καλοκαιριού, ενδεχομένως στις αρχές του δ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ανάπτυξης του συστήματος ενιαίας διαχείρισης πληροφοριών (IMS) του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.).

Σύμφωνα με στελέχη του τελευταίου, πρόκειται για την ανάπτυξη του νέου ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management System - IMS), το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τη διαχείριση δεδομένων, ενώ θα αποτελέσει μια πλατφόρμα ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών (Operational Technology-ΟΤ) και πληροφοριακών (Ιnformation Technology-IΤ) συστημάτων του ΔΕΔΔΗΕ (GIS, νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, SCADA-DMS κ.ο.κ).

Όπως διατείνονται τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., μέσω της υλοποίησης και λειτουργίας του IMS, θα γίνει πράξη η υιοθέτηση ενός ενιαίου μοντέλου δεδομένων (Unified Data Model) για όλα τα λειτουργικής (ΟΤ) και πληροφοριακής (ΙΤ) φύσεως συστήματα, η ενεργοποίηση ενός σημείου εισόδου δεδομένων για τα προαναφερθέντα συστήματα, η επαλήθευση των επιχειρησιακών δεδομένων (Data Validation), η αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια (Cyber security) των δεδομένων, καθώς επίσης και η υιοθέτηση σχετικών βιομηχανικών προτύπων για την ολοκλήρωση των συστημάτων με την εφαρμογή των CIM standard, ICCP. 

Τα δε αναμενόμενα οφέλη για τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, περίπου προφανή: Περιορισμός των τεχνολογικών κινδύνων από την ολοκλήρωση ΟΤ και ΙΤ συστημάτων και την υιοθέτηση κοινών standards, που με τη σειρά του συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού μέχρι τη δυνατότητα βελτιστοποίησης εταιρικών διαδικασιών και λήψης αποφάσεων μέσω βελτιωμένης διαχείρισης πληροφοριών. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των επιχειρησιακών συστημάτων, με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δυνατοτήτων για την διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την πρόβλεψη και συντήρηση των επιχειρησιακών συστημάτων. Τέλος, στο κοντινό μέλλον θα μπορεί να γίνει πράξη και η δυνατότητα εφαρμογής Big Data Analytics σε επίπεδο επιχειρησιακών δεδομένων.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Anytime της Interamerican έχει αποδείξει επί μακρόν και στην πράξη, μέσω της καθημερινής πρακτικής της, πως καινοτομεί, διαφέρει και επιδιώκει να τοποθετηθεί παραγωγικά, όσο και αποτελεσματικά, σε οτιδήποτε δύναται να της προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση της με την αγορά, αλλά και κάθε δυνητικά προωθημένη εξέλιξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, προέβη σε μια -ακόμη- αντισυμβατική κίνηση, ασφαλίζοντας τα πρώτα delivery robots στην πόλη των Τρικάλων.

Τα αυτοκινούμενα ρομπότ τεχνολογίας “YAPE”, με μέγεθος περίπου ενός κουτιού, έκαναν την «παρθενική» τους εμφάνιση κατά την πολύβουη περίοδο των Χριστουγέννων στο «Μύλο των Ξωτικών», που με επιτυχία «τρέχει» ο Δήμος της πόλης της Θεσσαλίας. Αφού πέρασαν με θετικό βαθμό τις εξόχως απαιτητικές εξετάσεις της εορταστικής περιόδου, σήμερα κυκλοφορούν στους κεντρικούς πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους των Τρικάλων, μεταφέροντας εφημερίδες και προϊόντα στα καταστήματα της πόλης. Ο στόχος ξεκάθαρος: Η αισθητή μείωση του πλήθους και της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους των Τρικάλων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Anytime, επιχειρούν να στηρίξουν ουσιαστικά δράσεις, οι οποίες στοχεύουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλους, αναζητώντας διαρκώς νέες ευκαιρίες στο οικοσύστημα της κινητικότητας.

Εύγε για την πρωτοβουλία και εις άλλα με υγεία!