Sniper: Το… Safe Bet της νάφθας της Motor Oil, το Fast Track Νομοσχέδιο των επιχειρηματικών πάρκων, το αποδοτικό Outsourcing POS της Viva Wallet και η πρόσθετη ενεργειακή στήριξη των ΜμΕ

Το νεότευκτο επιχειρηματικό και βιομηχανικό πάρκο της Κοζάνης που – ούτε λίγο, ούτε πολύ – χρειάστηκε 41 χρόνια έως ότου λειτουργήσει. Η αρχική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη το 1981!

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το έργο δημιουργίας του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας από μέρους της Motor Oil, συνολικού ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2019. Αρκεί να σημειωθεί πως από τα τέλη της χρήσης 2019 και μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 η συνολική επενδυτική δαπάνη ανήλθε σε 301 εκατομμύρια ευρώ

Το νέο συγκρότημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αύξηση παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς επίσης κηροζίνης και υδρογόνου. Μάλιστα, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως η αγοραία αξία των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων υπερβαίνει την αντίστοιχη της νάφθας, από τη συγκεκριμένη επένδυση η Motor Oil αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διάφορα τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων. Όσο για την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος, αναμένεται να είναι περίπου 1.000 χιλ. μετρικοί τόνοι.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η αξία της προαναφερθείσας επένδυσης, αρκεί να σημειωθεί πως η συνολική επενδυτική δαπάνη της Motor Oil κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 74,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος (98,40%), ήτοι 72,9 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε σε έργα του Διυλιστηρίου της εταιρείας. Εξ’ αυτού του ποσού, τα 39,1 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποια θα είναι η συνολική επενδυτική δαπάνη της Motor Oil για τη χρήση του 2022, θεωρείται πως θα διαμορφωθεί σε 175 εκατομμύρια ευρώ.


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με το ζήτημα των επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων, καθώς αναμένεται να εισάγει προς συζήτηση στη Βουλή το αντίστοιχο νομοσχέδιο.

Μάλιστα, προκειμένου να καταστεί κατανοητή η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην σύσταση και λειτουργία των επιχειρηματικών και βιομηχανιών πάρκων, αρκεί να αναφερθεί πως έχει δεσμεύσει πόρους της τάξεως των 63 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Απώτερος σκοπός είναι οι διαδικασίες να κινηθούν ταχύτητα, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Όχι σαν το νεότευκτο επιχειρηματικό και βιομηχανικό πάρκο της Κοζάνης που – ούτε λίγο, ούτε πολύ – χρειάστηκε 41 χρόνια (ναι, σωστά διαβάσατε) έως ότου λειτουργήσει. Η αρχική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη το 1981 και τελικά εγκαινιάστηκε προ δεκαπενθημέρου! Και να σκεφτείτε πως το μισό ήδη έχει προπωληθεί, δείγμα του ενδιαφέροντος του τοπικού επιχειρηματικού στοιχείου. Που και να μην είχε. Θα απαιτούνταν κάνας…αιώνας έως ότου λάβει σάρκα και οστά.


«Focus on your core», είθισται να διατρανώνουν με κάθε τρόπο οι ειδήμονες της επιχειρηματικότητας και δη οι «πατέρες» της που βρίσκονται στις πέραν του Ατλαντικού ακτές. Κάπως έτσι επέλεξε να βαδίσει και η διοικητική ομάδα της Viva Wallet, η οποία πέρυσι τον Δεκέμβριο αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του αποθέματος των τερματικών POS, σε εξωτερικό προμηθευτή.

Με την εν λόγω κίνηση, ο τελευταίος ανέλαβε την δραστηριότητα προμήθειας τερματικών POS σε κάθε χώρα, συνολικά, απελευθερώνοντας -ουσιαστικά- την Viva Wallet από την υποχρέωση ίδρυσης και λειτουργίας υποκαταστημάτων διαχείρισης του συγκεκριμένου αποθέματος τοπικά σε κάθε χώρα.

Αποτέλεσμα; Να απελευθερώσει πολύτιμους επιχειρησιακούς, οικονομικούς, μα και διαχειριστικούς πόρους. Παράλληλα, τα στελέχη της Viva Wallet θεωρούν πως θα καταφέρουν να κάνουν πράξη την αναβάθμιση της παρακολούθησης, του ελέγχου, μα και της αξιολόγησης των τερματικών POS στις κάτι παραπάνω από 24 χώρες που έχει παρουσία στην αγορά. Κι αυτό, πάντοτε κάτω από τις οδηγίες της ίδιας της εταιρείας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες σχεδιασμού και πρόβλεψης επαρκούς επιπέδου αποθεμάτων.

Επιπροσθέτως, θα υπάρχει καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή στη στρατηγική και στην ανάπτυξη των προϊόντων της Viva Wallet, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη η τελευταία να αλλάζει διαρκώς διαδικασίες, συστήματα και εξοπλισμό.


Το ζήτημα της ενέργειας είναι φλέγον (και) για την επιχειρηματική αγορά, εκτός, μα και εντός των συνόρων. Το κόστος και το πώς θα αντιμετωπιστεί ή διαχυθεί ανάγεται σε… σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω διευκόλυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), ώστε με τη σειρά τους να πετύχουν μεγαλύτερη (όσο και πολύτιμη, στις ημέρες μας) ενεργειακή εξοικονόμηση, η κυβέρνηση ξεκινά τις προσεχείς ημέρες το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Η βαρύτητα θα πέσει άμεσα στην αντικατάσταση ενεργοβόρου, όσο και παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με ευνοϊκούς όρους, δίχως δικαιολογητικά και περαιτέρω γραφειοκρατία, ενώ θα λαμβάνεται μέριμνα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας για ιδιο-κατανάλωση από μέρους των ΜμΕ. Ουσιαστικά, οι τελευταίες θα αξιοποιούν τον (δωρεάν) ήλιο για την παραγωγή ενέργειας, την οποία και θα είναι σε θέση να καταναλώνουν εντός των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που θα τις ανακουφίσει από έναν εξαιρετικά επώδυνο βραχνά. Η τεχνολογία υπάρχει, ενώ η επένδυση που απαιτείται κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά μεγέθη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα μας αποτελεί την 1η στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε σχετική έγκριση του προγράμματος ΕΣΠΑ που υπέβαλε, ενώ αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ Κοινοτική χώρα που θα προλάβει και θα διαθέσει εντός του 2022 πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Δείγμα, της αποφασιστικότητας, του σχεδιασμού, της πρόληψης, της βούλησης και της εργατικότητας των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό τους κ.κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση.


Προ διμήνου, ο Όμιλος εταιρειών SOFTONE απέκτησε το 61,73% των μετοχών της, η οποία κατέχει ηγέτιδα θέση στις Β2Β πλατφόρμες ηλεκτρονικών προμηθειών και διαγωνισμών (e-procurement, e-auction) στην χώρα μας. Ποσοστό, το οποίο κατείχε μέχρι τότε ο Όμιλος ΟΤΕ, ενώ η αλήθεια είναι πως η ευρεία γκάμα από εξειδικευμένες λύσεις που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η cosmoONE «κουμπώνουν» αρμονικά με τις αντίστοιχες λύσεις του Ομίλου SOFTONE, καλύπτοντας όλα τα στάδια του κύκλου προμηθειών: Από εφαρμογές για διαγωνισμούς και δημοπρασίες αγορών και πωλήσεων μέχρι την παραγγελιοδοσία, την παραγγελιοληψία και την αρχειοθέτηση και καταχώρηση τιμολογίων σε συστήματα ERP.

Πριν από μερικές ημέρες, η cosmoONE τιμήθηκε με την κορυφαία διεθνή διάκριση για την εφαρμογή διαχείρισης αιτήσεων παραγωγής από ΑΠΕ στα 2022 WITSA Global Innovation & Technology Excellence Awards.

Συγκεκριμένα, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Sustainable Growth / Circular Economy (Private Sector/NGO), για το «Σύστημα Υποβολής και Διαχείρισης Αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)».

Το «Σύστημα Υποβολής και Διαχείρισης Αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ», σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε το 2020 για τις ανάγκες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συσσωρευμένου πλήθους, αλλά και της πολυπλοκότητας διαχείρισης των αιτήσεων παραγωγής από ΑΠΕ. Παράλληλα, το σύστημα υποστηρίζει 12 ακόμη διαδικασίες τροποποιήσεων εντός και εκτός κύκλου, όπως λ.χ. αλλαγή εγκαταστημένης ισχύος, αλλαγή ορίων πολυγώνου, κατατμήσεις και συνενώσεις, μεταβιβάσεις, ανανεώσεις και ανακλήσεις, αλλαγές έδρας, νόμιμου εκπροσώπου κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, εισήγαγε πλήθος καινοτομιών για πρώτη φορά στη ΡΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων με τα συστήματα TAXIS, ΔΙΑΣ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΔΑΠΕΕΠ, καθώς και με το σύστημα GIS της ΡΑΕ.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως πρόκειται για τη 2η διεθνή διάκριση της cosmoONE τα τελευταία χρόνια στα WITSA Awards, καθώς το 2017 είχε τιμηθεί στην ίδια κατηγορία για το σύστημα Δημοπρασιών Ενεργειακών Προϊόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ