Sniper: Η Ελλάδα εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, (και) στο έργο για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (ΑΣΦΑ) η ΑΣΠΡΟΦΟΣ, η καινοτομία… εκατοστού της Vodafone, η διάκριση της Natech και το relocation package της Dialectica!

Η Γερμανία αποτελεί την πρώτη χώρα σε ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα το Γερμανικό «επενδυτικό αποτύπωμα» μπορεί να είναι έντονο σε μια σειρά από τους βασικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας, ωστόσο την μερίδα του λέοντος δείχνουν να κατέχουν η «πράσινη» ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το R&D και οι νέες τεχνολογίες

Ένα ενδιαφέρον σχέδιο στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η ιδέα η Ελλάδα να αποτελέσει σταδιακά εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η όλη ιδέα εκκινεί από την διαπίστωση πως στον ορίζοντα υφίστανται ενδιαφερόμενοι επενδυτές από τη Γερμανία που με τη σειρά τους διαθέτουν συμβόλαιο με μεγάλες εταιρείες της χώρας προκειμένου να παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και να την εξάγουν στη Γερμανία.

Μια λεπτομέρεια, που μπορεί να βοηθήσει στην προοδευτική υλοποίηση του σχεδίου: Η Γερμανία αποτελεί την πρώτη χώρα σε ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα το Γερμανικό «επενδυτικό αποτύπωμα» μπορεί να είναι έντονο σε μια σειρά από τους βασικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας, ωστόσο την μερίδα του λέοντος δείχνουν να κατέχουν η «πράσινη» ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το R&D και οι νέες τεχνολογίες.

Μάλιστα, έναν ακόμη λίθο στην όλη προσπάθεια αναμένεται να συνεισφέρει και ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), που θα υπογράψει προσεχώς η Ελληνική κυβέρνηση με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αναγνωρίζοντας αφενός μεν την συμβολή του Επιμελητηρίου στην ελληνική οικονομία και αφετέρου δε δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνδράμει ενεργά στη δικαιότερη και ταχύτερη διάχυση στην αγορά των πόρων που παρέχουν σήμερα τα θεσπισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εξάλλου, η επίτευξη της έντασης των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της κυβέρνησης.


Ο Διεθνής Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, RINA, σε συνεργασία με την τεχνική εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, υπέγραψαν σύμβαση παροχής υπηρεσιών ως Σύμβουλοι Διαχείρισης Έργου (Project Management Consultancy – PMC) για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης, το οποίο  αναπτύσσεται από την Ελληνική εταιρεία Gastrade ΑΕ, με μετόχους την Ελμίνα Κοπελούζου, καθώς επίσης και τις εταιρείες GasLog Cyprus Investments Ltd., ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Το εν λόγω έργο αναμένεται να προσφέρει και ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει ένα πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και έναν αγωγό μήκους 28 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει την πλωτή μονάδα με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Το FSRU θα εγκατασταθεί στο βοριοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, περίπου 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ενώ θα έχει δυνατότητα αποθήκευσης 153.500 κυβικών μέτρων, με ονομαστική παροχή αερίου 625.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (530 mmscfd) και μέγιστη παροχή φυσικού αερίου έως 944.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, που αντιστοιχεί σε 8,3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (800 mmscfd).

Σημειώνεται δε πως το έργο έχει ενταχθεί στη διαδικασία «fast-Track» και το FSRU έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του έως τα τέλη του 2023. Ο RINA και η ΑΣΠΡΟΦΟΣ θα διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι συμβατικές απαιτήσεις του έργου ως προς την αναμενόμενη απόδοση, ποιότητα, ασφάλεια και το χρονικό προγραμματισμό. Επίσης, υποστηρίζοντας έμπρακτα τον ιδιοκτήτη του έργου στον τεχνικό και διαχειριστικό σχεδιασμό καθώς και στην επίβλεψη , οι δύο εταίροι θα λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος με τη διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες του έργου. 

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι η ΑΣΠΡΟΦΩΣ, αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενώ θεωρείται ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παροχής τεχνικών (engineering) και συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική  Ευρώπη. Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ κατάφερε πέρυσι να υλοποιήσει κάτι παραπάνω από 100 έργα, τόσο σε πελάτες εκτός Ομίλου όσο και εντός, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα επενδύσεις στον τομέα της διύλισης και του φυσικού αερίου, παρέχοντας ευρύ φάσμα τεχνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών διαχείρισης έργου και σχετικών τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τελευταία, έχει εντείνει τις προσπάθειές της να επεκτείνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της, στοχεύοντας σε νέους πελάτες, οι οποίοι πρωτίστως εδρεύει εκτός Ελλάδας. Συνολικά, η ΑΣΠΡΟΦΟΣ κατά το 2021 απασχολούσε 215 άτομα υψηλής εξειδίκευσης, με τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται στα €11,3 εκατομμύρια.


Η κινητικότητα περί του τουρισμού συνεχίζεται δυναμικά και σε επίπεδο νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η φετινή απόδοσή του κινείται σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ήταν «κουτσουρεμένη», η ενεργειακή κρίση λειτουργεί αποτρεπτικά για αξιοπρόσεκτο μέρος τουριστών προκειμένου να (μην) ταξιδέψουν, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτομάτως απέκλεισε το ισχνό (είναι αλήθεια) πλήθος Ρώσων, μα και Ουκρανών να επισκεφτούν την χώρα μας και δη το βόρειο τμήμα του.

Πρόσφατα, τα επενδυτικά σχέδια δυο νέων τουριστικών συγκροτημάτων που είχαν καταθέσει οι G.I.P. HELLAS HOTELS – CONSTRUCTION AND MANAGEMENT Α.Ε. και KEA LAND MΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ I.K.E., αιτούμενα να ενταχθούν στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, εγκρίθηκαν.

Για το μεν πρώτο, που αφορά στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5* αστέρων, δυναμικότητας 21 επιπλωμένων κατοικιών στη θέση Λακώματα Νεοχωρίου στην Δυτική Μάνη, χορηγείται ενίσχυση της τάξεως των 2.974.579,86 ευρώ, ενώ σε ότι αφορά το έτερο, το οποίο σχετίζεται με ξενοδοχειακή μονάδα, 4* αστέρων, δυναμικότητας 38 δωματίων στη θέση «Καστελάκια» Ποισσών της Κέας, έλαβε ποσό ενίσχυσης με την μορφή επιχορήγησης που ανέρχεται στα €1.975.312,00.


Ως μια από τις 4 FinTech εταιρείες οι οποίες καινοτομούν στην παροχή υπηρεσιών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ελληνικής αγοράς, χαρακτηρίζει την Natech, η IBS Intelligence.

Η Natech, που κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της ελληνικής αγοράς προσφέροντας ευέλικτες, απλές, live λύσεις στους πελάτες της καινοτομώντας, πρόσφατα συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τράπεζας. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Natech απέσπασε το βραβείο του «Best banking technology provider in Greece», ενώ η Forrester την κατατάσσει ως έναν από τους 35 κορυφαίους Banking Vendors παγκοσμίως. 


Μια νέα δορυφορική τεχνολογία που μπορεί να εντοπίσει συσκευές Internet of Things (ΙοΤ), αυτόνομα κινούμενα οχήματα, καθώς επίσης και εν γένει μηχανολογικό εξοπλισμό με ακρίβεια εκατοστού, φιλοδοξούν να αναπτύξουν από κοινού η Vodafone και το Topcon Positioning Group. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα ακριβούς εντοπισμού θέσης, το οποίο θα διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια από τη χρήση μόνο μεμονωμένων παγκόσμιων συστημάτων δορυφόρων πλοήγησης (GNSS). Μάλιστα, τα οχήματα, τα σκούτερ, ακόμη και τα ρομπότ χλοοκοπτικά θα μπορούν να παρακολουθούνται με ασφάλεια, σε πραγματικό χρόνο και με ακρίβεια εκατοστών όταν συνδέονται στο παγκόσμιο δίκτυο IoT της Vodafone, χρησιμοποιώντας τεχνολογία από την Topcon που διορθώνει ανακρίβειες από δορυφορικά σήματα πλοήγησης. Η ακρίβεια τοποθεσίας βελτιώνεται από λίγα μέτρα σε μερικά -μόλις- εκατοστά χρησιμοποιώντας το πυκνό ευρωπαϊκό δίκτυο χιλιάδων σταθμών αναφοράς GNSS της Topcon, ειδικά όταν τα οχήματα και οι συσκευές διαθέτουν κατάλληλες κεραίες και εξοπλισμό δέκτη.

Αυτό τον καιρό οι Vodafone και Topcon έχουν ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές με επιλεγμένους πελάτες από την Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δοκιμάζουν την υπηρεσία η οποία ονομάζεται Vodafone GNSS Corrections, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία συσκευών συνδεδεμένων στο παγκόσμιο δίκτυο IoT της Vodafone – ένα από τα μεγαλύτερα με περισσότερες από 150 εκατομμύρια συνδέσεις – και το πανευρωπαϊκό δίκτυό της που καλύπτει 12 χώρες.

Η πτυχή της ακρίβειας στον υπολογισμό θεωρείται ως εξαιρετικά κρίσιμη για τη μαζική υιοθέτηση της τεχνολογίας Vehicle to Anything (V2X) – την ικανότητα των οχημάτων να μιλούν με άλλα οχήματα, χρήστες του δρόμου και υποδομές – από πλευράς οχημάτων δίχως οδηγό, καθώς επίσης και για τα αυτόνομα μηχανήματα και ρομπότ.


Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά συνολικά 27 νέες θέσεις εργασίας έχουν «ανοίξει» εδώ και μερικές ημέρες στην Dialectica, η οποία συνδέει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις με εξειδικευμένα στελέχη των αγορών (experts) με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες και να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Μάλιστα, οι 22 από τις συνολικά 27 θέσεις εργασίας αφορούν στο γραφείο των Αθηνών και οι υπόλοιπες 5 αυτό του Μόντρεαλ. Σημειώνεται πως η Dialectica διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ και Βανκούβερ, απασχολεί σήμερα περισσότερα από 750 στελέχη, ενώ στους σχεδιασμούς της είναι να διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Δημιούργησε δε και «τρέχει» μια πρωτοβουλία προσέλκυσης ταλέντου με τίτλο «Build Your Future In Athens». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους νέους, αλλά και έμπειρους επαγγελματίες από όλον τον κόσμο – ανάμεσά τους και Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας – να ενταχθούν στην ομάδα της Dialectica στην Αθήνα.

Με στόχο δε, να κάνει τη μετάβαση στη χώρα μας όσο πιο εύκολη και ομαλή γίνεται, η Dialectica παρέχει καθοδήγηση και στήριξη τόσο σε διαδικασίες που αφορούν σε δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς, όσο και σε επίπεδο διαμονής, αλλά και έξοδα μετακόμισης.

Παράλληλα, η εταιρεία φροντίζει και για το εργασιακό της περιβάλλον, έχοντας αναγνωριστεί, μα και επιβραβευτεί από την πλευρά του ίδιου του στελεχιακού δυναμικού της, καθώς λ.χ. επί τρεις συνεχόμενες χρονιές έχει αναδειχθεί ως Best Workplace από το Great Place to Work Hellas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ