Sniper: Οι διεθνείς διακρίσεις που “κυνηγά” ο ΟΠΑΠ, η Σκανδιναβική διείσδυση της Viva, τα άλματα προόδου του ΟΚΑΑ ΑΕ και ορισμένα “αγκάθια” ενόψει για τον Όμιλο Quest

Στην shortlist συνολικά τεσσάρων κατηγοριών στα Global EGR Operator Awards 2022 κατάφερε να εισέλθει ο ΟΠΑΠ, αποδεικνύοντας στην πράξη την δυναμική, την σοβαρότητα και σταθερότητα που διακρίνει τη συνολικότερη λειτουργία του, καθώς επίσης την εξειδικευμένη γνώση περί του gaming. Κι αυτό, σε διεθνές στερέωμα, πέρα και πάνω από τα εγχώρια δεδομένα

«God morgon Sverige» ή αλλιώς «Καλημέρα Σουηδία» αναφώνησε προ μερικών -μόλις- ημερών η Viva Wallet, θέλοντας να σηματοδοτήσει την είσοδο και λειτουργία στην συγκεκριμένη Σκανδιναβική χώρα.

Με την συγκεκριμένη κίνηση, η εν λόγω ευρωπαϊκή cloud-based Neobank προσφέρει υπηρεσίες σε 25 χώρες στη Γηραιά Ήπειρο, ακολουθώντας ένα δυναμικό πρόγραμμα επέκτασης των δραστηριοτήτων της, δικαιολογώντας ταυτόχρονα την JP Morgan που απέκτησε μερίδιο της τάξεως του 49% στην ίδια. 

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από το νου πως η στρατηγική επένδυσή της JP Morgan στη Viva Wallet έλαβε χώρα προκειμένου να στηρίξει το όραμά της να εξασφαλίσει πρόσθετη ανάπτυξη και καινοτομία στις πληρωμές σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και σε μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Μάλιστα, το εκεί τοπίο πληρωμών θεωρείται κατακερματισμένο μεν, αλλά μεγάλο σε ότι αφορά στις ευκαιρίες. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία περισσότερες από 17 εκατομμύρια επιχειρήσεις στη Γηραιά Ήπειρο είναι έτοιμες να εφαρμόσουν κλιμακούμενες λύσεις πληρωμών

Υπογραμμίζεται πως η Viva Wallet έχει αναπτύξει μια ιδιόκτητη πλατφόρμα πληρωμών που βασίζεται στο cloud, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους εμπόρους, όπως λ.χ. τεχνολογία tap-to-device, παροχή ταμειακής πίστωσης, πληρωμή λογαριασμών, διαχείριση εξόδων, έκδοση digital χρεωστικών καρτών, εκταμίευση μετρητών, δωροκάρτες και προγράμματα επιβράβευσης.  


Στην shortlist συνολικά τεσσάρων κατηγοριών στα Global EGR Operator Awards 2022 κατάφερε να εισέλθει ο ΟΠΑΠ, αποδεικνύοντας στην πράξη την δυναμική, την σοβαρότητα και σταθερότητα που διακρίνει τη συνολικότερη λειτουργία του, καθώς επίσης την εξειδικευμένη γνώση περί του gaming. Κι αυτό, σε διεθνές στερέωμα, πέρα και πάνω από τα εγχώρια δεδομένα.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ συγκαταλέγεται στην shortlist στις κατηγορίες;
– Rising Star
– Safer gambling operator of the year
– Lottery operator
– Slots operator

Σημειώνεται πως τα βραβεία Global EGR Operator Awards, θεωρούνται ως τα πλέον σημαντικά του κλάδου του ευρύτερου gaming, που επιβραβεύουν την αριστεία και αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα κορυφαίων παρόχων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όσο για την τελετή απονομής των βραβείων, έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου 2022 στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του EGR London Summit. Εκεί, πέραν όλων των υπολοίπων θα συζητηθούν οι ασφαλέστερες στρατηγικές τυχερών παιχνιδιών, οι ευρύτερες ρυθμιστικές ενημερώσεις, πώς οι πάροχοι θα είναι σε θέση να συμβαδίζουν με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα υπεύθυνα τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και με ποιες πρακτικές θα εξακολουθήσουν να παραμείνουν στη… θέση του οδηγού, σε ότι αφορά τις διαδικασίες και την καινοτομία.

 


Παραμένοντας τόσο στον εν γένει επιχειρηματικό τομέα, όσο και στην περί τον ΟΠΑΠ θεματολογία, στα μέσα της περασμένης εβδομάδος η Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC) ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της ενέκριναν με το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 99,2% την συγχώνευσή της με την Allwyn Entertainment AG, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 

Επιπρόσθετα, σε ξεχωριστή έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, οι μέτοχοι της CRHC ενέκριναν την πρόταση για παράταση της ημερομηνίας έως την οποία η εταιρεία οφείλει να ολοκληρώσει την αρχική επιχειρηματική συγχώνευσή από τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022.

Με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων κινήσεων, η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων σε διεθνές επίπεδο θα εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Allwyn αποτελεί στρατηγικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, κατέχοντας το 49,8% του μετοχικού κεφαλαίου του.

 


Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζει αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου και β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, που σημείωσε ο Όμιλος Quest, είναι το γεγονός πως τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε €16 εκατομμύρια έναντι  84,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω την υπόθεση, διαπιστώσαμε πως αφορά  στη διανομή στους μετόχους συνολικού μερίσματος €61 εκατομμυρίων.

Αίσθηση προκαλεί και η επισήμανση πως οι επενδύσεις του Ομίλου Quest ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από 13 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για την πλειονότητα των επενδύσεων, έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και στην αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στον κλάδο της ενέργειας.

Προβληματισμό γεννά για τον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών του Ομίλου – λέγε με και ACS Courier–  η αισθητή πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κάτι που οδηγεί σε ενοποιημένες πωλήσεις και προ φόρων κερδών που παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ένας πρότυπος Οργανισμός Βιωσιμότητας και Σύγχρονης Λειτουργίας» διοργάνωσε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τον πολύπλευρο ρόλο του ΟΚΑΑ ΑΕ για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, να επισημάνει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τη συνολικότερη λειτουργία του από τον εκτενή ψηφιακό μετασχηματισμό που υλοποιεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά και να τονιστεί η σημαντική συμβολή του στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα κορυφαία διοικητικά στελέχη του Οργανισμού,  Χρήστος Κρομμύδας, Πρόεδρος και Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ ΑΕ, επικουρούμενοι από τον Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν τη ευκαιρία να πληροφορηθούν εκτενώς σχετικά με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή δύο ψηφιακών πλατφορμών του Οργανισμού, e-Λαχαναγορά και e-Ιχθυόσκαλα. Παράλληλα, τονίστηκε, πως μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΚΑΑ ΑΕ, διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έχουμε επισημάνει κι άλλη φορά την ουσιαστική, απτή, αποτελεσματική, καινοτόμο, όσο και αθόρυβη δουλειά της διοικητικής ηγεσίας του ΟΚΑΑ ΑΕ, η οποία κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχει καταφέρει να αλλάξει άρδην το «πρόσωπο» του Οργανισμού προς το πιο σύγχρονο, σκιαγραφώντας με ακρίβεια το τοπίο στο οποίο δραστηριοποιείται, προσδιορίζοντας ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην συνολικότερη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που διαθέτει σε ολόκληρη την χώρα, επιχειρώντας να ενδυναμώσει το skillset του στελεχιακού -και όχι μόνο- δυναμικού του, δίχως να φοβάται να θέσει ανταγωνιστικούς στόχους με όρους σύγχρονης αγοράς.

Εξαιρετικά χρήσιμη η πρότερη, πολυετής, όσο και άκρως επιτυχημένη θητεία του Απόστολου Αποστολάκου σε ανώτερες διοικητικές θέσεις σημαντικών λιανεμπορικών αλυσίδων της χώρας μας, γεγονός που του επιτρέπει να προχωρά βάσει σχεδίου και γνώσης προς όφελος του συνόλου των εμπλεκόμενων stakeholders του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.


Μια καινοτόμο λύση Internet of Things (IoT), μέσω της οποίας μετασχηματίζει ψηφιακά την διαδικασία αποκομιδής των αποτσίγαρων για ανακύκλωση, ανέπτυξε και παρουσίασε προ ημερών το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο κάθε αντίστοιχα εξοπλισμένος ειδικός κάδος συλλογής αποτσίγαρων μέσω του δικτύου LoRaWan θα αποστέλλει στοιχεία σε ένα κεντρικό πρόγραμμα διαχείρισης για την ποσότητα αποτσίγαρων που συλλέγονται, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η συχνότητα αποκομιδής τους. Παράλληλα, αποφεύγεται η τυχόν πληρότητα των κάδων.

Επιπρόσθετα, ο «έξυπνος» ειδικός κάδος συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων, αξιοποιώντας το προαναφερθέν πρόγραμμα διαχείρισης, θα προσφέρει τη δυνατότητα παρουσίασης δεδομένων για τη συνεισφορά κάθε κάδου στο τελικό προϊόν ανακύκλωσης, σε καθορισμένη χρονική περίοδο, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δράσης.


Προ μερικών ημερών υπέπεσε στην αντίληψή μου πως ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής (!) στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού 2022, που είχε ως κεντρικό θέμα το μέλλον του τουρισμού, την ψηφιοποίηση και τις βιώσιμες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Την αρχική έκπληξη, ου μην και προβληματισμό ελέω της άγνοιας του εις εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα, διαδέχτηκε η λογική. Τι εννοώ; Πως ο ειδήμων περί το real estate ευρωβουλευτής, κλήθηκε να αντικαταστήσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο τουρισμός ως ένας από τους μεγάλους μοχλούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να επικαιροποιηθεί η Κοινοτική στρατηγική για τον τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ