Sniper: Ποιος ο ρόλος της Eurobank στην αναζήτηση της ενεργειακής επάρκειας της Κύπρου, το δύσκολο task της Stanton Chase και το  αντισυμβατικό, μα έντονα στοχευμένο activation της Lease Plan στον ΟΚΑΑ ΑΕ!

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο

Την δική της «Επιτροπή Σοφών» απέκτησε προ ημερών η Eurobank Holdings, καθώς έπειτα από (συν)απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, αναμορφώνεται η μέχρι σήμερα Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού ως νέα διοικητική επιτροπή.

Σκοπός της είναι να συνδράμει τη Διοίκηση της Τράπεζας στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου, προτείνοντας προς το Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε σχέση με τη στρατηγική που εφαρμόζει ο Όμιλος.

Όσο για το ποιοι θα συμμετέχουν στην καινούρια διοικητική επιτροπή, αυτοί είναι ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking, Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες, Χρήστος Αδάμ, Γενικός Διευθυντής Risk Management Ομίλου, Group Chief Risk Officer (Group CRO) και Χάρης Κοκολογιάννης, Γενικός Διευθυντής Group Finance, Group Chief Financial Officer (Group CFO).

Πρόκειται για ένα μείγμα εμπειρίας και νιάτων, όπου καλύπτεται τόσο η οικονομική πτυχή όσο και το digital σκέλος, ενώ υπάρχει και η απαιτούμενη… εσάνς δραστηριοποίησης και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, αγορές, ακόμη και γεωγραφίες.

 


Σε φουλ ρυθμούς ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων έχουν αποδυθεί τελευταία τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας. Βλέπετε, η πανδημική διετία που προηγήθηκε οδήγησε στην δραστική αύξηση της απαίτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες με την σειρά τους «γεφύρωναν» τις πρακτικές λεπτομέρειες της απουσίας στον χώρο και τον χρόνο και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, του εντυπωσιακού περιορισμού του χρόνου και της γραφειοκρατίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, έχει αναπτύξει μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα, τα οποία έχουν ως κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πελατών της.

Πρόσφατο δημιούργημά της είναι η υπηρεσία της winbank «Λεφτά στο Λεπτό», μέσω της οποίας οι πελάτες της τράπεζας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ανάληψη μετρητών από οποιοδήποτε ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, δίχως τη χρήση κάρτας, χρησιμοποιώντας απλώς το κινητό τους.

Η ανάληψη χρημάτων γίνεται χωρίς χρέωση, ενώ η διαδικασία είναι γρήγορη, εύκολη και με δεδομένη ασφάλεια.

Μάλιστα, οι πελάτες της τράπεζας έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κωδικό ανάληψης μέσω winbank web banking, αλλά και winbank mobile app.


Μια Offline, υπαίθρια προώθηση της πρότασης της για Leasing 100% ηλεκτρικών, ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων-ψυγείων, υλοποιεί στις εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 260.000 τ.μ., του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ ΑΕ) (την γνωστή σε όλους και ως Λαχαναγορά Αθηνών) στη Λεωφόρο Κηφισό στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη για χρονικό διάστημα ενός μηνός, η Lease Plan.

Σοφά σκεπτόμενη και έξυπνα πράττοντας η τελευταία, σκέφτηκε να απευθυνθεί επί μακρόν και όχι one-off σε έναν χώρο που στεγάζει, μα και φιλοξενεί κάτι παραπάνω από 350 επαγγελματίες, παραγωγούς και χονδρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση μιας ευρείας γκάμας από προϊόντα τα οποία εκτείνονται από φρούτα και λαχανικά, μέχρι κρέας και ψάρια. Υπενθυμίζεται δε πως υπό την σκέπη του ΟΚΑΑ ΑΕ βρίσκονται – μεταξύ άλλων και – 11 ιχθυόσκαλες της χώρας μας.

Δίχως αμφιβολία, οι ανάγκες τους σε σύγχρονες προτάσεις μεταφοράς για επαγγελματικούς λόγους, οι οποίες θα είναι χαμηλής κατανάλωσης, ευέλικτες, εμπιστοσύνης και «πράσινου» αποτυπώματος. Εάν σε αυτά, προστεθούν και τα πολλά θετικά που φέρνει η λογική του leasing που πρεσβεύει η Lease Plan ως κορυφαία πολυεθνική επιχείρηση του κλάδου, όπως λ.χ. την απουσία υψηλής τιμής αγοράς, την παροχή πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης, την διασφάλιση φροντίδας οχήματος 24x7x365, την πλήρη συντήρηση, επισκευών και οδικής βοήθειας, την ανανέωση οχήματος άμα τη συμπλήρωση του χρόνου επενοικίασης κ.ο.κ., τότε η επιλογή ενδεχομένως να αποτελεί μονόδρομο.


Η Stanton Chase έχει αναλάβει το αρκούντως δύσκολο, όσο και απαιτητικό εγχείρημα της αναζήτησης και εξεύρεσης Διευθύνοντα Συμβούλου για λογαριασμό του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ ΑΕ ή EnEx) και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μονοπρόσωπη Α.Ε. (ΕΕΣΧΕ Α.Ε. ή EnExClear). 

Ανάγκη που προέκυψε έπειτα από την αποχώρηση του μέχρι πρότινος Διευθύνοντος Συμβούλου, Καθηγητή Γιώργου Ιωάννου, ο οποίος και επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελείται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ ΑΕ) και την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΑΕ (ΕΕΣΧΕ Α.Ε. ή EnExClear).

H ΕΧΕ ΑΕ ιδρύθηκε στα μέσα του 2018 ως συνέπεια της απόσχισης του κλάδου της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ που ακολούθως μετονομάστηκε σε ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, ενώ λειτουργεί το Σύστημα Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού, καθώς ορίσθηκε από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως Ορισθείς Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΟΔΑΗΕ) για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, από τα μέσα του 2020 λειτουργεί την Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά ως Διαχειριστής Αγοράς Παραγώγων Ενέργειας.

Αναφορικά με την θυγατρική εταιρεία EnExClear, είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, των συναλλαγών στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του ΕΧΕ, καθώς και για την εκκαθάριση των θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει επίσης αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία των Ελληνικών Αγορών Φυσικού Αερίου και της Αγοράς Περιβαλλοντικών Προϊόντων.


Μιας και ο λόγος για την ενέργεια, προ ημερών υπογράφηκε η τελική συμφωνία χρηματοδότησης μετά από σύμπραξη της Τράπεζας Κύπρου και της Εurobank, για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού συμβατικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο από φυσικό αέριο, Power Energy Cyprus (PEC).

Πρόκειται για δάνειο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος ανέγερσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, ενώ την έκδοση του έχουν αναλάβει από κοινού σε joint venture η Τράπεζα Κύπρου και η Eurobank. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει ήδη καλύψει με δικά της κεφάλαια τις μέχρι σήμερα οικονομικές ανάγκες του έργου, που αφορά στον πρώτο συμβατικό ιδιωτικό σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρισμού με 260MW. Αναμένεται δε να παράγει το 25-30% των αναγκών ηλεκτρισμού της Κύπρου, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023.

Αποτέλεσμα; Από την μια, ο εξορθολογισμός του κόστους ηλεκτρισμού για εταιρείες και νοικοκυριά της του νησιού, και από την άλλη η κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της Κύπρου στο βάθος του χρόνου.


Σημαντική άνοδο εμφάνισε κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουνίου παρουσίασε τον Ιούνιο η παραχώρηση των καθαρών νέων δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, η οποία διαμορφώθηκε στα 346,3 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της μεγαλονήσου, η συνολική παραχώρηση καθαρών δανείων κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 26,2% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2021 (1,36 δισ. ευρώ).

Όπως επισημαίνεται, η αύξηση της δανειοδότησης τον Ιούνιο οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των δανείων πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία ανήλθαν σε 187,5 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο το οποίο και έχει καταγραφεί κατά τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με 93,5 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ τα οποία διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα 44,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 44,1 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2022.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες δανείων παρουσίασαν μειώσεις τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τα καταναλωτικά καθαρά νέα δάνεια ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 17,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, τα νέα στεγαστικά υποχώρησαν στα 93,8 εκατ. ευρώ από 97,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο και τα άλλα καθαρά νέα δάνεια υποχώρησαν στα €4,2 εκατ. από 10,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Μιας και ο λόγος για την Κυπριακή αγορά, η Wolt αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την δραστηριότητά της στο νησί της Αφροδίτης, με τη προσθήκη της νέας της υπηρεσίας Wolt at Work.

Αυτή, είναι διαθέσιμη για εταιρείες, επιχειρήσεις και εν γένει οργανισμούς στην Κύπρο, οι οποίες με την σειρά τους επιθυμούν να κάνουν τη διαχείριση των εξόδων των γευμάτων στην εταιρεία τους ακόμα πιο απλή.

Ήδη, μάλιστα, παρατηρείται ικανοποιητική κίνηση από μέρους μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες που χρησιμοποιούν το Wolt at Work στην Κύπρο.

Ενδεικτικά, με το Wolt at Work, οι εταιρείες μπορούν να παραγγείλουν εύκολα, εξαιρετικό φαγητό στο γραφείο από κοντινά εστιατόρια ή προϊόντα από αγαπημένα καταστήματα. Επιπλέον, στα βασικά οφέλη της χρήσης αυτής της υπηρεσίας προστίθεται το γεγονός ότι όλα τα έξοδα του προσωπικού για ολόκληρη την ομάδα, μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα τιμολόγιο, πληρώνοντας το ακριβές ποσό που ξοδεύουν κάθε μήνα άμεσα, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η διαδικασία λήψης αναφορών για τις λογιστικές ανάγκες της επιχείρησής.


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ (Ο.Λ.Η. Α.Ε.) κατάφερε ώστε το Ηράκλειο να αποτελεί το μοναδικό ελληνικό λιμάνι που εγκρίθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα  CEF 1 με το έργο «Electriport», καθώς επίσης και στο πρόγραμμα CEF2, το οποίο υποβλήθηκε επιτυχώς τον περασμένο Ιανουάριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility 2021-2027/ CEF II), με την ονομασία «Heraklion Port UPgrade of Infrastructure, Interconnection and Environmental Sustainability – HUPPINES».

Το τελευταίο αποβλέπει στην αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής του λιμένα Ηρακλείου σε ότι αφορά στην παρεχόμενη προστασία από τους προσπίπτοντες κυματισμούς, στη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης στο λιμένα ως συνέπεια της μείωσης των ανακλώμενων κυματισμών, και της ορθής και ασφαλούς λειτουργίας του λιμένα, ελαχιστοποιώντας κινδύνους και περαιτέρω φθορές της υφιστάμενης υποδομής.

Παράλληλα, η ουσιαστικής σημασίας καινοτομία που εισάγει το συγκεκριμένο έργο, δεν είναι άλλη από την μελέτη δημιουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα μέσω ειδικών πλωτήρων που θα εγκατασταθούν εξωτερικά του προσήνεμου μώλου του λιμένα Ηρακλείου.


Αναμφίβολα, η αγορά του real estate γνωρίζει ξεχωριστή επιτυχία και εξαιρετικά έντονη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Foutsis & Partners LLP ανανέωση τη συνεργασία της με την CENTURY 21, τον μεγαλύτερο οργανισμό πωλήσεων οικιστικών ακινήτων, με διεθνή συμμετοχή σε 84 χώρες.

Συγκεκριμένα, η Foutsis & Partners λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος της CENTURY 21 στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας την εταιρεία στη σημερινή της συμμετοχή στην αγορά ακινήτων της χώρας μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ