Sniper: Τα ρεκόρ του ομολόγου της CPLP Shipping, το…ναυάγιο της «PQH» και η «μεταγραφή» της Ελλάκτωρ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της δημόσια προσφοράς του δεύτερου ομολόγου της CPLP Shipping Holdings PLC (μέλος του Ομίλου Capital Product Partners L.P. του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη) ύψους 100 εκατ.ευρώ καθώς το απόγευμα κλείνει η διαδικασία μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (Η.ΒΙ.Π.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως είχε γράψει η στήλη στις αρχές της εβδομάδας η ζήτηση ήταν μεγάλη, οι προσφορές πάρα πολλές και οι πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώθηκαν πλήρως με την επίτευξη σε χρόνο-ρεκόρ της υπερκάλυψης της έκδοσης από την πρώτη ημέρα της δημόσιας προσφοράς.

Το ίδιο…σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες με την ζήτηση για τις ομολογίες να παραμένει υψηλή και τις προσφορές να συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς, με αποτέλεσμα σήμερα το μεγάλο ερωτηματικό -κατά άλλους στοίχημα- να παραμένει σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί η τελική απόδοση.

Οι περισσότεροι αναλυτές και χρηματιστές με ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς θεωρούν ότι το ομόλογο της CPLP θα προσεγγίσει το κατώτερο επίπεδο του προκαθορισμένου εύρους απόδοσης (4,4%-4,9%) και θα σημειωθεί υπερκάλυψη τουλάχιστον κατά 2,2 φορές.

Υπομονή μέχρι το απόγευμα για την επίσημη ανακοίνωση της τελικής απόδοσης και του επιτοκίου της έκδοσης, μιας και η δημόσια προσφορά έχει ήδη κριθεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες στις χρηματαγορές.

Με την ευκαιρία, την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 25,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα επίσημα η Trastor ΑΕΕΑΠ. Λιτά, διακριτικά και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα για…παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείου που είχε συναφθεί τον περασμένο μήνα (!) και το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του επενδυτικού πλάνου της εισηγμένης εταιρείας.

Ας σημειωθεί ότι η κάλυψη του ομολογιακού δανείου θα γίνει εξ’ ολοκλήρου από την Eurobank όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χθες βεβαίως από την την πλευρά της η Alpha Bank ανακήρυξε ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία Dimand A.E. και Premia Properties ΑΕΕΑΠ στον διαγωνισμό για την «Συναλλαγή Skyline» (δηλ. την πώληση του χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων με συνολική αξία περίπου 530 εκατ.ευρώ), μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην τελική φάση.

Η δεύτερη δεσμευτική προσφορά είχε υποβληθεί από την κοινοπραξία Prodea Investments-Invel, που ορισμένες φήμες τις προηγούμενες ημέρες (ειδικά μετά την 15η Ιουλίου) ήθελαν να έχει υποβάλλει εξαιρετικά ελκυστική προσφορά.

Αντιθέτως, ένας άλλος διαγωνισμός και μάλιστα από τους σημαντικότερους στην ελληνική αγορά την τελευταία δεκαετία κηρύχθηκε επίσημα ως άγονος. Για την ακρίβεια, απέτυχε παταγωδώς…

Ο λόγος για τον διαγωνισμό «Αριάδνη» (με το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» ύψους 5,2 δισ.ευρώ, που διενήργησε ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής 17 ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα «PQH».

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, οι δύο προσφορές που υποβλήθηκαν από το consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner (με διαχειρίστριες εταιρείες Do Value και Cepal) και η Ellington (με συνεργαζόμενη διαχειρίστρια εταιρεία την Intrum) δεν ήταν ικανοποιητικές και το τελικό τίμημα ήταν χαμηλότερο από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που είχε καθοριστεί από ειδική έκθεση στα 725 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως και οι δύο προσφορές περιείχαν όρους και προϋποθέσεις που πρακτικά αναιρούσαν την δεσμευτικότητα τους και ουσιαστικά καθιστούσαν τις προσφορές ως μη δεσμευτικές!

Αξίζει να σημειωθεί πως το πακέτο με τα δάνεια του «Αριάδνη» έχει εξασφαλίσεις σε σχεδόν 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται συνολικά στα 7,4 δισ. ευρώ. Κι όμως καμία προσφορά δεν ξεπέρασε το όριο των 720 εκατομμυρίων. Δηλαδή, το 9,72% της αξίας του χαρτοφυλακίου….

Σύμφωνα με την διοίκηση της PQH, το πακέτο δανείων θα επιστρέψει στον μηχανισμό διαχείρισης της και θα εξετάσει πλέον όλες τις δυνατές επιλογές, όπως πωλήσεις, διαχείριση, κ.ά.

Σε σκληρή «μάχη» για τρεις δυνατούς «παίκτες» και όχι ένας ήρεμος και άνετος…περίπατος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου εξελίσσεται ο εγχώριος κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων, με επίκεντρο τις εξαγορές επιχειρήσεων με προοπτικές ανάπτυξης και δυναμική στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις συμφωνίες που οι στενοί συνεργάτες του «Mr.Chipita» την θεωρούσαν σχεδόν «κλεισμένη υπόθεση» καθώς ήταν σε τελικό στάδιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις, μάλλον μπαίνει σε διαδικασία…προσφορών.

Όπως λέγεται έχει μπει «σφήνα» η επενδυτική εταιρεία Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου (νέου μεγαλομετόχου της «Creta Farm») ενώ ενδιαφέρουν δείχνει και η CVC Capital Partners για το ενδεχόμενο να την εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της Vivartia.

Στελέχη της αγοράς ισχυρίζονται πως ο Δημήτρης Βιντζηλαίος ετοιμάζει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου («Creta Farm» και «Λακωνική Τροφίμων») όσο και για την εξαγορά εταιρειών που μπορεί να ανασυγκροτήσει, να στηρίξει αναπτυξιακά και να εντάξει σε έναν υπό δημιουργία όμιλο τροφίμων με σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά αλλά και εξαγωγικές δυνατότητες.

Πρόταση στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της επόμενης εβδομάδας (28/7) για την εκλογή του (Αναπληρωτή Διευθ. Συμβούλου του ΟΠΑΠ) Οδυσσέα Χριστοφόρου ως νέου ανεξάρτητου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ κατέθεσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας.

Με την έγκριση της συγκεκριμένης επιλογής το διοικητικό συμβούλιο γίνεται ενδεκαμελές και τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη θα αυξηθούν από τρία σε τέσσερα.

Αν ισχυριστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης της Ελλάκτωρ στην παρούσα φάση δεν προκάλεσε ερωτηματικά ή απορίες, μάλλον είναι…εκτός τόπου και χρόνου.

Όχι γιατί αμφισβητείται η επαγγελματική υπόσταση ή οι ικανότητες του προτεινόμενου προσώπου με την πολυετή επιτυχημένη καριέρα αλλά επειδή οι φήμες των τελευταίων εβδομάδων μιλούσαν για μία εντυπωσιακή κίνηση που θα άλλαζε τα δεδομένα σε διοικητικό επίπεδο. Κι αυτή δεν μπορεί να προέλθει από ανεξάρτητο μέλος…

Και ένα εύκολο κουίζ για το σαββατοκύριακο: ποιά αγγλική εταιρεία που απέκτησε πρόσφατα ένα «βαρύτιμο πακέτο» μετοχών εταιρείας συμμετοχών εμφανίζεται στην Ελλάδα υποτίθεται μέσω κυπριακής θυγατρικής αλλά ουσιαστικά η εταιρεία με την ίδια ονομασία (με τις άλλες δύο) έχει έδρα στον φορολογικό παράδεισο των Νησιών Κέιμαν, όπου η ανωνυμία μετόχων και διευθυντών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ισχύουσας νομοθεσίας; 

Όπως λένε και οι Κύπριοι, που κάτι παραπάνω θα ξέρουν από offshore εταιρείες, «εκεί άμα στραβώσει τίποτα στην πορεία, δεν βρίσκει κανείς άκρη με τίποτα». Το…πιάσατε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ